emma johansson - Scanpix
 
Cykel > Världsmästerskap

15.00: VM-tempo LIVE - "Emma måste få bättre tryck och flyt"

15.00: VM-tempo LIVE - "Emma måste få bättre tryck och flyt"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 18/09/2012 kl 18:42
Emma Johansson kunde inte vara med och slåss om OS-medaljer eftersom hon inte kom med i den avgörande utbrytningen. På VM vill Eurosports expert Roberto Vacchi se en mer offensiv Johansson. "Jag tror att det passar henne bättre", säger Vacchi till eurosport.se.
 

För de individuella elitklasserna startar VM i Valkenburg på tisdagen med damernas tempolopp. Sveriges enda deltagare är Emma Johansson.

Emilia Fahlin, som under tidigare år har varit den starkaste svenskan på tempo, har haft problem med sin tempocykel ända sedan hennes lag bytte sponsor vid årsskiftet och hon tvingas ställa in sin start.

Precis som alla lopp under VM avslutas tempoloppet med klättringen uppför Cauberg. Cyklisterna ska ta sig genom en kuperad bana över 24,3 kilometer. OS-guldmedaljören Kristin Armstrong ställer inte upp, men annars är det ett starkt startfält med favoriter som Judith Arndt, Emma Pooley, Evelyn Stevens, Amber Neben, Ellen Van Dijk och Linda Villumsen.

"BRA GENOMKÖRARE"

Emma Johansson kan hoppas på en topp-tio- topp-femtonplacering om hon har en bra dag, säger Roberto Vacchi. På OS kom hon på 14:e plats på tempot.

- Vi kan inte ha några stora förväntningar. Vi såg ju hur det gick på OS. Jag hoppas att hon kan få till det lite bättre, få bättre tryck och flyt i cyklingen. För på OS var det ju ingen klang- och jubelföreställning direkt, säger Vacchi.

- Tempoloppet blir en bra genomkörare.

För tempo är inte Johanssons starka sida. Hennes chanser i VM finns på lördagens linjelopp, och där finns också Sveriges bästa chans till en bra placering i hela VM. Gustav Larsson har medaljchans på herrarnas tempolopp, med Fredrik Kessiakoff som en utmanare, men den stora möjligheten till svensk medalj står Johansson för på lördag.

28-åringen söker revansch från OS, där hon slutade sexa. Hon missade att gå med i en utbrytning som visade sig vara avgörande för vem som kunde vara med och slåss om medaljerna.

"MÅSTE VARA MER OFFENSIV"

- Jag skulle vilja se henne mindre passiv. Hon måste lägga upp en egen strategi och vara mer offensiv. Jag tror att det passar henne bättre, säger Vacchi, som menar att han såg mer av attackvilja hos Johansson på världscupen i Vårgårda i augusti, till skillnad från den passiva körningen på OS.

- Men det är inte bara hos henne. Många ser Marianne Vos som omöjlig och väntar bara på vad hon ska göra. Det är inte rätt sätt.

Stor, stor favorit på lördag är Marianne Vos, som egentligen bara har en svag punkt: tempo. Annars är holländskan snäppet bättre än alla andra - på allt. Men det räcker inte att låta henne bestämma hela tävlingen.

- Vi såg ju på OS att de faktiskt försöker att rå på henne. Det är bättre att föregå än förekommas, säger Vacchi.

- Sedan ska man inte attackera 200 gånger. Man har ett, två försök på sig. Men det är inte bara Vos. Vi har Evelyn Stevens. Emma Pooley tror jag också kommer att attackera. Dem måste man hålla koll på. Man kanske ska gå med när de attackerar. Jag tror att Emma ska släppa loss lite.

Eurosport sänder direkt från cykel-VM, med damernas tempolopp på tisdagen (start 15.00), herrarnas tempolopp på onsdagen, damernas linjelopp på lördagen och herrarnas linjelopp på söndagen. Roberto Vacchi kommenterar.

Malena Johansson - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×