Fredrik Kessiakoff Valkenburg - Scanpix
 
Cykel > Världsmästerskap

Kessiakoff tror inte på medalj: Behöver fyra gånger längre berg

Kessiakoff tror inte på medalj: Behöver fyra gånger längre berg

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 23/09/2012 kl 12:19
Efter Fredrik Kessiakoffs framgång på VM-tempot ska det svenska herrlaget köra linje. Där är förväntningarna lägre. "Det är inte lätt", säger Kessiakoff till eurosport.se, och berättar om succén på tempo.
 

Fredrik Kessiakoff var till slut fem och en halv sekund från bronset i VM-tempoloppet i onsdags, men själv visste han inte hur nära det var när han körde mot mål. Även om förbundskaptenen Glenn Magnusson var entusiastisk i andra änden av radion.

- Det sista jag hörde från Glenn var: ”Du kör för sjätteplatsen! Det kan bli en sjätteplats, det är jättebra!” "Kom igen", tänkte jag, då var det lika bra att ge järnet in mot mål. Det var först efteråt som jag förstod att det var så nära. Men jag var aldrig besviken, säger Kessiakoff.

Efter etappvinsten i Vueltan nämndes 32-åringen allt oftare till och med som en av favoriterna inför loppet. Han tycker själv att förväntningarna på honom var för stora, säger han. Banan passade honom inte perfekt och det är skillnad på ett enskilt tempolopp och de etapper mitt i längre lopp som Kessiakoff har vunnit. Han siktade på topp tio, men de som talade om honom som en medaljutmanare fick, i alla fall nästan, rätt.

- Jag levererade det som många hade kunnat misstänka men som jag själv inte riktigt hade velat tro på att jag skulle kunna klara, säger Kessiakoff.

BEHÖVER SJÄLVFÖRTROENDE

I och med problemen med allergier har han inte kunnat hålla över ett helt etapplopp så som det var planerat inför säsongen. Istället har Astanacyklisten bland annat haft stora framgångar på tempo. Efter den första skrällen när han vann en lång tempoetapp i Schweiz runt upprepade han samma sak i Vueltan, och slog sig nu in bland tempospecialisterna i resultatlistan på VM.

- Jag tror att det har lite grand att göra med min mountainbikebakgrund. Jag är van att fokusera på ett enda lopp och köra fullt från start till mål, säger han.

- Man behöver också självförtroende för att våga ge järnet. Det är enklare att köra tempo när man vet att man kan göra det bra. Även i Schweiz där det var som mest överraskande hade jag ställt in mig på förhand på att satsa. Man måste vara beredd att ge hundra procent.

Men Kessiakoff är ingen tempospecialist.

- Det fina med tempo är att det är så ärligt. Det är ingen taktik, man har inget annat att spela ut utan det är bara den som är snabbast från start till mål. Men min passion för tempo handlar väl om att jag vill vara bra på etapploppen. Då måste man kunna sitta med i bergen men också kunna försvara sig på tempo.

INGEN KÄRLEK TILL TEMPO

- Men jag har ingen direkt kärlek till tempot. Jag har ju alltid tränat med Gustav (Larsson) och sett honom som den som håller på med det. Jag själv ser mig inte som tempocyklist, det är bra för etapploppen, för att inte tappa tid.

Kessiakoff är uppenbarligen i bra form, men på söndagens linjelopp har Sverige inte lika stor chans till ett bra resultat.

- Det är inte lätt. Jag tror ingen av oss är en så bra avslutare som man behöver vara i den här typen av tävling. För egen del har jag inte varit jättebra på linjet under året, säger han.

Efter klättringen uppför Cauberg går VM-loppen i mål ett par kilometer längre fram. Banan är inte tillräckligt hård för att gynna Kessiakoff.

- Om Cauberg var tre, fyra gånger så långt och det var målgång på toppen, då hade jag kunnat gå ut och säga att jag skulle komma topp tio här också. Dessutom skulle jag behöva ha några bra linjelopp på vägen hit. Jag har inte fått beskeden som jag skulle behöva på etapploppen, jag har inte självförtroendet.

Kessiakoff tror på en rad attacker på sista varvet uppför Cauberg, men att det sedan kommer att gå ihop mot mål och bli en finish mellan en grupp cyklister.

Gustav Larsson, som tillsammans med Kessiakoff och Thomas Löfkvist utgör Sveriges lag, tror också att loppet kommer att avgöras mot slutet.

- Vi får försöka vara med på attacker på de sista varven. Det handlar om att vara med i utbrytningsgrupper, säger Larsson till eurosport.se.

BLIR FIN CYKELÅKNING

Taktiken kommer de att diskutera kvällen före, men det kommer antagligen inte att bli några tydligt definierade roller, utan det gäller att vara uppmärksam på vad de större lagen gör.

- Det handlar väl mest om att vi delar upp det. Vi behöver kanske inte alla tre vara med i varenda utbrytning, säger Larsson.

Tävlingen bör gynna cyklister som är duktiga på klassikerlopp. Även om den inte är ideal för svenskarna tror Gustav Larsson på en bra tävling.

- Det är en rätt så fin mästerskapsbana. Det är Cauberg som är lite brantare. Det är en bana som bjuder upp till fin cykelåking.

Eurosport och Eurosport Player sänder herrarnas linjelopp direkt. Sändningen börjar 11.00 på söndagen. eurosport.se livekommenterar loppet.

Malena Johansson - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×