GEELONG, AUSTRALIA 20100929. Svenske Emma Johansson gjorde et godt temporitt under sykkel-VM i Australia onsdag. - Scanpix
 
Cykel > Världsmästerskap

Förbundskaptenen: "Ju hårdare desto bättre för Emma"

Förbundskaptenen: "Ju hårdare desto bättre för Emma"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 22/09/2012 kl 11:29
Emma Johansson kör för VM-medalj på lördag. Frågan är bara hur hon ska rå på den suveräna Marianne Vos. "Ju hårdare det är desto bättre är det för Emma", säger förbundskapten Madeleine Lindberg Wall till eurosport.se.
 

På lördag har Sverige sin bästa chans på en medalj i VM i Valkenburg, när linjeloppet ska avgöras. Men inför tävlingen handlar allt om superfavoriten Marianne Vos - en av världens bästa damidrottare överlag och den mest överlägsna utövaren av sin sport.

Den svenska stjärnan Emma Johansson har haft en lärorik säsong efter olyckan i början av året och den uteblivna medaljen på OS.

- Givetvis är medalj målsättningen. Emma har alltid sagt inför tävlingar att hon är där för att vinna, nu är hon nog otroligt nöjd med en medalj, säger förbundskaptenen Madeleine Lindberg Wall.

För så stark är Vos. Holländskan har missat VM-guldet till italienska Giorgia Bronzini två år i rad. I år har hon hemmaplan och har visat sig oslagbar gång på gång, inte minst när hon vann OS i London.

- Hon är otroligt stor. Hon måste vara topp tre i världen i alla idrotter. Det är häftigt att få vara med om hennes era och tävla mot henne men samtidigt, hur ska man slå den där Marianne? säger förbundskaptenen.

JU HÅRDARE DESTO BÄTTRE

Förutsättningarna är helt annorlunda än i Köpenhamn förra året, då den passiva körningen från de flesta lag på de platta banorna gjorde att loppet slutade i en klungspurt.

- Banan är inte superkuperad men det är en hård kuperad bana. Det blir ett intensivt lopp och Cauberg måste man riktigt kämpa sig över varje gång, säger Lindberg Wall.

- Ju hårdare det är desto bättre är det för Emma.

Det svenska laget har analyserat och diskuterat fram och tillbaka, vilka scenarior som kan uppstå och hur Emma ska göra för att kunna vara med och slåss om medaljerna. De tror på hård körning från Tyskland och framförallt Holland, som till skillnad från på VM förra året var mycket aggressiva i OS-loppet i London. Det gav guld.

Eurosports cykelexpert Roberto Vacchi har efterlyst en mer offensiv Emma Johansson. I OS missade hon att gå med i en utbrytning där Vos kom loss, och det visade sig vara ödesdigert. Lindberg Wall håller med Vacchi, men uppgiften är inte lätt.

TESTAT OLIKA SÄTT

- Emma vet ju att när Marianne går, då går varningsklockorna, då är det fara på taket. Då måste hon följa med. Men, kruxet är att det inte är så himla lätt att följa Marianne. Vi har också pratat om det här, men det som hände på OS var att Marianne kontra-attackerade på en attack som Emma hade startat. Då hade hon inte kraften i benen att följa med.

Johansson har testat olika strategier för att rå på Vos. Två veckor före VM kördes sista etappen i Holland runt uppför Cauberg, och Emma provade att attackera där. Det funkade inte. Vos hängde på, vann och Emma slutade femma.

- Då kom Marianne som ett skott. Det handlar om att vara offensiv i rätt läge, säger Lindberg Wall.

Svenskarna har tänkt ut ett drömscenario som skulle kunna knäcka holländskan.

- Det är om det skulle komma loss en grupp. Om det blev en utbrytning in mot mål som Marianne måste ta in. Men då gäller det att vara cool och kall och visa att nu är det Marianne som måste fixa det här. Om hon skulle behöva trötta ut sig för att köra ikapp, då skulle det kanske finnas en chans.

MÅNGA KANDIDATER

Det svenska laget, med Jessica Kihlbom, Sara Mustonen, Hanna Nilsson, Isabelle Söderberg och Emilia Fahlin, kommer att hjälpa Emma så länge de kan genom att ta vind och hämta vattenflaskor. Fahlin, som gjorde ett bra jobb på OS när hon höll fart i klungan för att försöka ta in på Vos grupp, har möjligheten att gå med i en utbrytning om det skulle finnas läge.

Förutom Vos och Johansson är det många cyklister som vill vara med och tampas om medaljerna. Amerikanskan Evelyn Stevens är en av få som har lyckats slå Vos i år. Emma Pooley har visat form, Tyskland har ett starkt lag med bland andra Trixie Worrack och Ina Teutenberg, italienskan Bronzini har ett VM-guld att försvara men Italien har satsat mer på Emma Johanssons stallkamrat Elisa Longo Borghini.

Eurosport och Eurosport Player sänder direkt från cykel-VM, med damernas linjelopp på lördagen och herrarnas på söndagen.

Malena Johansson - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×