Gustav Larsson - AFP
 
Cykel > Världsmästerskap

Vacchi: "Larsson är vår tempohäst nummer ett"

Vacchi: "Larsson är vår tempohäst nummer ett"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 19/09/2012 kl 15:43
Inför herrarnas VM-tempo har många av förhandstipsen handlat om Fredrik Kessiakoff. Men Eurosports expert Roberto Vacchi tror att Gustav Larsson har större chanser. "Han är vår tempohäst", säger Vacchi till eurosport.se. Följ loppet LIVE på Eurosport och eurosport.se.
 

Efter tempovinsten i Vueltan började många nämna Fredrik Kessiakoff som en utmanare om medaljerna på tempo i VM. Hos de internationella spelbolagen är han till och med den som ger tredje lägst odds som segrare, efter Tony Martin och Alberto Contador.

Men det finns anledning att ifrågasätta om Kessiakoff ens är bäste svensk. För Roberto Vacchi är tempospecialisten, OS- och VM-silvermedaljören Gustav Larsson fortfarande Sveriges bästa chans till en bra placering på onsdagen.

- Gustav Larsson är inte så jävla dålig. Han har bara fått stryk av Kessiakoff en gång i sitt liv, säger han.

Vacchi var i kontakt med Klas Johansson, som är mekaniker för Larssons stall Vacansoleil-DCM och svenska landslaget, efter söndagens lag-VM på tempo. Johansson meddelade att Larsson var klart bäst i laget.

- Det bådar gott. Banan passar nog Larsson minst lika bra som Kessiakoff, säger Vacchi.

- Det är Gustav som ska vara vårt bästa hopp. Han är den som har gjort resultat i tempo, på mästerskapen. Han är vår tempohäst nummer ett.

GUSTAV SOM BÄST

Banan i Valkenburg är kuperad.

- Gustav har kört som bäst när det är lite såhär. Titta bara på OS. Det här kan nog passa honom, säger Vacchi.

På OS i London hade Larsson sjunde bästa tid efter den första mellantiden, men vurpade sedan. Svensken har revansch att utkräva efter att inte ha kunnat försvara silvret från Peking.

Fredrik Kessiakoff är inte en tempocyklist vanligtvis och skulle från början inte ens köra tempo på VM. Efter etappsegern i Vueltan ändrade han sig och gör nu VM-debut på tempo.

Etappsegrarna i Schweiz runt och Vueltan kom på en speciell typ av bana, med en ordentlig klättring. Dessutom under etapplopp, till skillnad från på VM där tempospecialisterna kan förbereda sig särskilt istället för att tvingas kämpa sig igenom bergsetapper som uppladdning.

LARSSON TOPP FEM

Men den lite långsammare banan i Valkenburg har likheter med etapperna i Schweiz och Spanien.

- Det kan vara den typen av bana som Kessiakoff har kört bra på, men nu är det kortare och brantare stigningar, så jag vet inte om det passar honom, säger Vacchi.

På det stora hela är förutsättningarna bra för svenskarna, och Vacchi tror att båda har medaljchans. Han tippar Gustav Larsson på topp fem och Kessiakoff på topp tio. Resultat som skulle vara en stor framgång för Sverige om de slog in.

Många stora namn har tackat nej till tempot i VM, och det kan därför bli en öppen tävling. Tony Martin, som vann i VM i Köpenhamn förra året, är stor favorit. Vacchi nämner Taylor Phinney, Tejay van Garderen, Marco Pinotti, Sylvain Chavanel och Alberto Contador som utmanare om medaljerna. (Läs här vad Contador säger om banan.)

Larsson och Kessiakoff ska också, tillsammans med Thomas Löfkvist i Sveriges lag, köra linje på söndag. Men Vacchi har inga stora förhoppningar på svenskarna där.

- Jag har svårt att se dem på topp tio, topp femton.

Här är startlistan för herrarnas tempo (extern länk).

Eurosport sänder direkt från cykel-VM, med damernas tempolopp på tisdagen, herrarnas tempolopp på onsdagen, damernas linjelopp på lördagen och herrarnas linjelopp på söndagen.

Malena Johansson - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×