Cykel

Vacchi om Löfkvist och Larsson: "Kan bli en kick"

Vacchi om Löfkvist och Larsson: "Kan bli en kick"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 12/09/2012 kl 20:06
Eurosports cykelexpert Roberto Vacchi tror att Thomas Löfkvist och Gustav Larssons stallbyte till IAM kan vara rätt väg att gå.
 

På onsdagen kunde eurosport.se avslöja att Thomas Löfkvist lämnar Team Sky och Gustav Larsson flyttar från Vacansoleil för att skriva på för nybildade schweiziska stallet IAM.

IAM kommer att vara ett Pro Continental-stall, klassen under World Tour-status, vilket innebär att stallet behöver inbjudningar till de stora tävlingarna. Eurosports cykelexpert Roberto Vacchi är osäker på stallets ambitioner med tanke på rekryteringen i övrigt hittills, men tror inte att svenskduons flytt behöver innebära ett nerköp.

- Laget kommer få problem att få inbjudningar till de stora tourerna. Samtidigt har ingen av dem kommit topp-tio på de stora tourerna och de kanske har suttit sig ner och utvärderat hur långt de kan komma. Det finns många fina tävlingar i cykel och jag tycker att de ska satsa på etapplopp upp till tio dagar långa, säger Vacchi.

- Thomas är också duktig på tuffa endagslopp och Gustav har ju tempoåkningen som segervapen, perfekt för de kortare etapploppen.

- De flesta World Tour-stallen satsar på de stora tourerna. Det är då du ska vara i toppform och då är det svårt att vara bra i de veckolånga etapperna, som det finns mer utrymme för i Pro Continental-stallen att satsa på.

Vacchi tror att Löfkvist har mycket kvar att ge.

- Löfkvist är 28 år och inte lastgammal. Man måste ställa sig frågan om det hade varit värt att stanna i Sky. I Sky måste du vara så bra att du kan vinna för att få vara kapten. De satsar på britter, på Bradley Wiggins och Chris Froome på de stora tourerna, och Edvald Boasson Hagen exempelvis är en vinnare. Då är det svårt att slå sig in med egna ambitioner men bytet visar att Löfkvist har det.

- Vi fick aldrig veta hur bra han var i år för han fick problem med sitt ena knä. Jag tror att det här kan vara ett bra steg att göra resultat. Det kan bli en kick. Bytet visar att han har viljan att göra egna resultat och kanske kan han utvecklas den vägen, inte minst mentalt. Sedan finns det också en stark koppling till Kjell Carlström. De är gamla träningskompisar.

Tobias Jönsson - eurosport.se