Lance Armstrong (right) poses with Discovey and USPS team-mate George Hincapie after the 2005 Tour De France. Hincapie admitted the pair doped throughout their time at USPS - Reuters
 
Cykel

De fick Armstrong på fall - Hincapie: Ångrar det djupt

De fick Armstrong på fall - Hincapie: Ångrar det djupt

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 11/10/2012 kl 11:18
Amerikanska antidopningsorganisationen Usada släppte på onsdagen sin bevisrapport angående utredningen mot sjufaldige Tour de France-segraren Lance Armstrong. "Ett av de mest sofistikerade dopningsprogrammen i sportvärldens historia", skriver Usada i ett pressmeddelande.
 

Den långa rapporten offentliggjordes på onsdagen på Usadas hemsida.

"Detta bevisar, utan någon som helst tvekan, att US Postal Service Team ägnade sig åt det mest sofistikerade, professionella och framgångsrika dopningsprogrammet i sportvärldens historia", skriver Usadas vd Travis T. Tygart i ett uttalande.

US Postal Service Team var det lag som Lance Armstrong tillhörde då han mellan åren 1999 och 2005 vann Tour de France sju år i rad.

"Bevismaterialet inkluderar dokumenterade handlingar så som planerad finansiering, email, vetenskapliga data och laboratorietester som ytterligare bevisar Lance Armstrongs innehav, användande och distribuerande av prestationshöjande substanser och det bekräftar den tråkiga sanningen bakom US Postal Service Teams bedrägliga aktiviteter. Ett stall som finansierades av tiotals miljoner skattefinansierade amerikanska dollar", skriver Tygart.

Lance Armstrong har hela tiden förnekat att han ska vara inblandat i dopning. I augusti stängdes han av Usada av på livstid.

Usada namnger elva före detta lagkamrater till Armstrong, som alla ska ha vittnat mot den amerikanske stjärnan: Frankie Andreu, Michael Barry, Tom Danielson, Tyler Hamilton, George Hincapie, Floyd Landis, Levi Leipheimer, Stephen Swart, Christian Vande Velde, Jonathan Vaughters och David Zabriskie.

"Det krävdes ett enormt mod av de här USPS-cyklisterna att våga träda fram och berätta. Det är inte lätt att erkänna sina egna misstag och acceptera sitt straff. Men det är just vad de här cyklisterna gjort för att försvara sin sport, och som förebilder för de unga cyklister som en dag hoppas nå sina mål - utan farliga substanser och metoder", skriver Tygart.

Flera av de elva namnen som under onsdagen offentliggjordes är fortfarande aktiva - och kommer att straffas.

George Hincapie, som i somras gjorde sin historiska 17:e Tour de France-start och som genom åren varit en av dem som stått Lance Armstrong närmaste, berättar i ett pressmeddelande:

"På grund av min kärlek till sporten och det jag känner att jag bidragit med, och allt det som cykelsporten gett mig under åren, är det i dag extremt svårt att erkänna att jag under en tid i karriären använde otillåtna substanser. Tidigt i min professionella karriär förstod jag det som att det var omöjligt att tävla på den allra högsta nivån utan att själv dopa sig, med tanke på hur utbredd dopningen var. Jag ångrar djupt det valet och ber min familj, mina vänner och mina fans om förlåtelse", skriver Hincapie innan han sedan beskriver hur Usada gick till väga.

"Under 2010 kontaktades jag först av federal amerikansk polis, och sedan Usada. De bad mig berätta om mina personliga erfarenheter i ämnet. Det hade känts betydligt tryggare att bara berätta om mig själv, men jag förstod att jag var förpliktigad att tala om allt jag visste. Så det gjorde jag."

Jens Dahlkvist - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×