Lance Armstrong steht neuer Ärger ins Haus - SID
 
Artikel
kommentarer
Cykel

Uppgifter: ”Armstrong vill erkänna dopning”

Uppgifter: ”Armstrong vill erkänna dopning”

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 05/01/2013 kl 11:39
Dopningshärvan kring Lance Armstrong kan få en dramatisk vändning. Enligt uppgifter till New York Times vill amerikanen erkänna - för att rädda sin karriär som triathlet. Men den förre cykelstjärnan är rädd för att åtalas för mened.
 

I över ett decennium har Lance Armstrong förnekat dopning. Amerikanen blev av med sina sju Tour de France-titlar och blev avstängd på livstid efter amerikanska antidopningsbyrån (Usada) fall mot honom och hans förra stall US Postal Service. Tiden för att överklaga gick ut i mellandagarna och passerade utan ett ljud från den förre cykelstjärnan.

Nu kommer sensationella uppgifter om att Lance Armstrong vill erkänna dopning.

Enligt flera anonyma källor till New York Times ”med direkt insyn i situation” vill han erkänna för att kunna fullfölja sin idrottskarriär som triathlet. I dagsläget kan han inte medverka i några tävlingar som håller sig till antidopningsbyrån Wadas regelverk.

PÅTRYCKNINGAR FRÅN LIVESTRONG

Även flera välbärgade personer i Livestrong, cancerstiftelsen som startades av Armstrong och som före dopningsskandalen bar hans namn, ska ha försökt övertala honom att erkänna för att organisationen inte ska utsättas för mer skada.

Enligt källorna ska Armstrong redan ha kontaktat Usadas bas Travis Tygart i ett försök att dämpa sin livstidsavstängning. Armstrong ska även ha försökt kontakta Wadas generaldirektör David Howman.

Ett erkännande är känsligt av flera anledningar, inte minst rättsliga. Armstrong har förnekat dopning i domstol och riskerar att åtalas för mened. Armstrong riskerar även att stämmas av amerikanska medborgare för att ha bedragit staten då han cyklade för statligt sponsrade pengar under tiden i US Postal Service. Han har redan stämts på mångmiljonbelopp av företaget SCA Promotion och tidningen The Times.

ARMSTRONGS ADVOKAT DEMENTERAR KONTAKT

Armstrongs advokat Tim Herman säger att han inte vet någonting om ett möjligt erkännande, men han dementerar att hans klient ska ha kontaktat Tygart och försökt komma i kontakt med Howman. Tygart avstod från att kommentera uppgifterna och Howman har inte funnits tillgänglig för en kommentar. Herman säger att han planerar att prata med Armstrong om nästa steg när den förre cyklisten kommer tillbaka från en semester på Hawaii, där han gömmer sig för att undvika all uppståndelse.

Enligt Wadas antidopningskod kan en straffad idrottares avstängning minskas om den erkänner dopning och redogör detaljerat hur den dopade sig, vilka som hjälpte till och hur den kom undan med att dopa sig. Men en reducerad livstidsavstängning kan endast sänkas till åtta eller fyra år max enligt dopningsexperter NY Times talat med. Fyra av de åkare som vittnade mot Armstrong, Levi Liepheimer, David Zabriskie, Christian Vande Velde och Tom Danielson, fick reducerade straff. Men att Armstrongs ska få strafflindring efter att varken ha utmanat UCI eller Usada ses som högst otänkbart.

MARION JONES DÖMDES TILL FÄNGELSE

Störst tvekan inför ett erkännande känner Armstrong för risken att åtalas för mened, enligt källorna i NY Times. Armstrong vill ha garantier från Justititedepartementet att han inte åtalas.

Förra superstjärnan i friidrott, Marion Jones, förnekade dopning i flera år innan hon till slut erkände. Jones dömdes till sex månaders fängelse för att ha ljugit för federala utredare om dopning och om hennes inblandning i en förskingringsoperation.

Källorna till NY Times vill förbli hemliga för att inte tappa insyn i situationen.

Tobias Jönsson – eurosport.se

 

kommentarer