Lance Armstrong - DPPI
 
Cykel

UCI vill ta över Armstrongfallet: "En räv som vaktar hönshuset"

UCI vill ta över Armstrongfallet: "En räv som vaktar hönshuset"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 04/08/2012 kl 14:13
Internationella cykelförbundet UCI har begärt att få ta hand om dopningsprocessen som startas mot Lance Armstrong av den amerikanska antidopningsbyrån USADA. Det säger USADA blankt nej till. Att UCI skulle döma vore "som att räven vaktar hönshuset", menar USADA.
 

New York Daily News rapporterar om brevväxlingen mellan UCI och USADA, som finns med i dokumentation som USADA, i samband med Armstrongs stämningsansökan mot antidopningsbyrån, lämnade in till en domstol i Texas på fredagen.

USADA anklagar flera personer, däribland Armstrong själv, för att ha bildat en sammansvärjning i och kring Armstrongs lag mellan 1998 och 2010 - US Postal Service, Discovery Channel, Astana och sedan Radioshack - med syftet att dopa cyklister. USADA säger sig ha många vittnen och bloddata som bevis.

Armstrong har stämt USADA eftersom han menar att byrån inte har befogenhet att döma honom. Enligt hans advokater har bara UCI jurisdiktion över Armstrong angående brott mot dopningsregler.

"INTRESSEKONFLIKT"

Och även UCI anser att det är cykelförbundet som ska hantera saken, framgår det av breven.

"UCI vill att hela fallet med alla bevis bedöms av en oberoende panel som sedan ska ta ställning till om det finns skäl att ta anklagelserna vidare", skriver UCI:s ordförande Pat McQuaid i ett brev till USADA den 13 juli, som nu lämnats in till Texasdomstolen.

Men USADA menar att UCI har egna intressen i saken och tänker inte lämna över fallet till cykelförbundet.

- Dopningssammansvärjningen i USPS (US Postal Service) pågick under UCI:s kontrollsystem, så självklart har UCI och deltagarna i sammansvärjningen, som fuskade med hjälp av farliga prestationshöjande preparat för att vinna, ett starkt intresse av att tysta ner vad som har hänt, säger USADA-chefen Travis Tygart i ett uttalande.

"OFÖRMÅGA HOS IDROTTSFÖRBUNDEN"

USADA menar att UCI befinner sig i en intressekonflikt eftersom det är organisationen som har hanterat de tester som är en central del av fallet.

"Många skulle med rätta kunna argumentera för att UCI:s inblandning i hanteringen av fallet skulle innebära vad som i dagligt tal kallas att 'räven vaktar hönshuset'. I flera fall har idrottsförbundens oförmåga att själva övervaka dopning i sporten konstaterats", skriver USADAS chefsjurist Bill Bock i USADA:s brev.

Malena Johansson - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×