"Det bekräftar att jag är på väg tillbaks", säger den svenske Astanacyklisten till eurosport.se. - Scanpix
 
Cykel > Tour de Suisse

Kessiakoff efter segern: "Jag är på väg tillbaka"

Kessiakoff efter segern: "Jag är på väg tillbaka"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 15/06/2012 kl 21:17
Fredrik Kessiakoff tog sin finaste enskilda seger i karriären när han skrällde och vann tempoetappen i Schweiz Runt - efter en vår kantad av allergiproblem. "Det bekräftar att jag är på väg tillbaks", säger den svenske Astanacyklisten till eurosport.se.
 

Fredrik Kessiakoff fick en allergi- och astmadiagnos tidigare i vår. Problemen har gjort att han har kommit efter med både träning och tävling.

Men pollensäsongen börjar ta slut, Kessiakoff har fått behandling och efter en liten tävlingspaus började han med att köra ett endagslopp i Gippingen förra veckan, och nu Schweiz Runt.

Kessiakoff körde bra och var femma redan i tempoloppet i prologen i lördags, och på fredagen vann han den sjunde etappen, även den en tempoetapp.

- Det känns väldigt skönt. Det bekräftar att jag är på väg tillbaks, säger Kessiakoff till eurosport.se.

Han vann etappen två sekunder före en av världens bästa tempocyklister, Fabian Cancellara.

- Det ökar värdet på segern. Hade han inte varit med hade det alltid funnits ett tvivel. Det är kul att de bästa är med, och det verkade ju också som att han gjorde sitt bästa. Det fanns ingen vind eller något annat som gör att man kan tvivla på prestationen heller, vi startade nära varandra i tid. Det känns som en ärlig seger i bra konkurrens, säger Kessiakoff.

Läs mer om etappen här!

SÄMRE I BERGEN

Svensken har alltså gjort bra ifrån sig på tempoloppen men inte kört lika starkt på etapperna däremellan, trots att klättring egentligen är hans styrka. Han blev snabbt avhängd i fråga om en totalplacering och ligger nu på plats 78, 18 minuter efter ledande Rui Costa.

En förklaring kan vara att Kessiakoff ligger efter i förberedelserna och inte har fått in tävlingsvanan.

- Jag ser fördelen med tempolopp, där man själv kan bestämma hur man disponerar loppet. Tidigare har jag känt att jag saknar benen när andra bestämmer farten. När någon har dragit upp farten har jag inte orkat hänga med.

Den före detta mountainbikecyklisten Kessiakoff hade förra årets totalseger i Österrike runt som sin största triumf i karriären.

- Det här är den finaste segern jag har hittills. Att vinna Österrike Runt är en annan typ av seger, men av enskilda segrar så är det här den största. Det är ju en World Tour-tävling också, så konkurrensen är verkligen bra, säger han.

INTE BESTÄMT OM TOUREN

Två etapper återstår nu av Tour de Suisse, sedan är frågan om Kessiakoff ska tävla i Tour de France eller vara med i Österrike runt i år igen. Han har ännu inte hört något från laget om saken, men insatsen i Schweiz blir avgörande. Och där har det gått både bra och dåligt. Tävlingsbenen har inte funnits där än.

- De vill väl se lite hur det går för mig här, hur långt jag har kommit, om jag kan hjälpa till i bergen, om jag nu ska vara hjälpryttare eller vad jag ska göra. Det här ökar väl mina chanser, men samtidigt måste man vara realistisk. Ser man till det hela har jag inte varit helt imponerande tycker jag själv.

Som det ser ut nu är alltså Kessiakoff själv inställd på att tävla i Österrike - även om ingenting är bestämt.

- Jag vill köra Touren om jag känner att jag kommer ut med bra ben i de här två etapperna, så som det inte har varit hittills. Om det känns halvtungt, vilket jag tror att det kommer att göra, så tycker jag det är bättre att jag kör Österrike och fortsätter att få igång benen till exempel till Vueltan och VM längre fram.

Malena Johansson - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×