Thomas Löfkvist - Imago
 
Cykel > Tour de France

Löfkvist övertränad - ställer in Touren: Blir det ingen bättring vill jag inte fortsätta

Löfkvist övertränad - ställer in Touren: Blir det ingen bättring vill jag inte fortsätta

Av Malena Johansson
Senaste uppdateringen -
Av Malena Johansson - Den 11/06/2014 kl 21:55
Thomas Löfkvist har haft en tung vår, och istället för att åka till Schweiz runt och Tour de France tog han och laget idag beslutet att ställa in alla tävlingar den kommande tiden, berättar 30-åringen för eurosport.se. Går det sedan inte bra i Vueltan kan karriären vara över. ”Att sitta och vara en utfyllare i klungan, det kan kvitta”, säger Löfkvist.
 

Löfkvist har haft några tunga år, fyllda av dåligt tajmade sjukdomar och skador. Efter den första sjukdomen under Strade Bianche och Tirreno-Adriatico tidigt i år har han haft det fortsatt tungt under våren.

Nu har han och laget med hjälp av lagets läkare kommit fram till att det beror på överträning, och istället för att åka till Schweiz runt som startar på lördag stannar Löfkvist hemma.

- Det är tudelat. Jag menar, fram till igår kväll var jag beredd på att jag ska åka till Schweiz runt och tävla efter bästa förmåga. Men tankarna hade börjat komma att Touren är nog inte riktigt realistiskt. Så det är väl någonting som jag har varit medveten om, att det kanske kommer under våren. Och det är framförallt väldigt skönt att ha laget bakom mig, säger han.

- Jag pratade med chefen idag och de säger ”ta det lugnt, vi står bakom dig, åk hem, vila. Och sedan börja bygga så kör vi för Vueltan”. Så det känns tryggt, det är skönt att ha laget bakom sig, de visar stort tålamod.

"DÅ ÄR DET DAGS ATT TA NÄSTA STEG I LIVET"

Nu väntar ett par veckor med bara lätt, lätt träning, och sedan ska han börja bygga upp formen igen mot Vueltan. Löfkvist har inget kontrakt för nästa år, och om det inte går som han vill kan Vueltan leda till att han slutar med proffscyklingen.

- Jag menar, kommer jag tillbaka till Vueltan, kör bra, tycker att det är roligt - då får jag ett kontrakt. Kör jag bra så ser de att jag kan fortfarande och då kommer jag att få ett kontrakt, det är jag inte orolig för. Kör jag inte bra i Vueltan så kommer det inte att vara roligt, och då kommer jag inte att få något kontrakt, och då tror jag inte att jag vill ha något kontrakt heller. Utan då är det dags att ta nästa steg i livet.

Orsakerna till problemen är flera, säger han.

- Jag kanske har tränat lite för hårt i vinter, och kört med antibiotika några gånger. Det är ingenting som har kommit över en natt det här, utan det är något jag har samlat ihop under en lång tid. När jag går tillbaka nu och tittar i träningsdagboken från i vintras så inser jag att det var inte bra då heller. För jag läser mina noteringar och det var ”segt”, och ”sliten” och ”trött”. Men man tänkte väl att det går över nu när viloveckan kommer, men det blev liksom inte bättre. Men man väljer att stånga på. Till slut får man säga stopp. Och börja om helt enkelt.

"HAR INTE ORKAT"

Sedan han bröt Tirreno-Adriatico efter en urinvägsinfektion och en antibiotikakur har han aldrig kommit tillbaka helt.

- Efter sjukdomen där fick jag aldrig någon fart på det, det gick tungt, tungt, tungt, och jag fick vila, försökte träna och hade någon bättre dag och sedan var det tungt igen och sedan ont i halsen några dagar till. Allt blev bara pannkaka och under klassikerna var jag helt under isen. Jag har inte klarat att träna ordentligt, jag har inte orkat.

Hur var det då, när du insåg att det här går inte?

- Jag orkade inte träna, och redan i början när man kör ut så hade jag ingen kraft. Det gick okej att åka långsamt. Det är ju väldigt backigt här i Schweiz, och så fort man skulle åka uppför så började det svida i benen och jag hade ingen kraft. Det gick bara i gångfart.

Med segern i Tour Méditerranéen förra året som undantag har Löfkvist haft några tunga år, och han har redan tänkt tidigare att han kanske skulle göra någonting annat.

- Visst kommer de tankarna. Så är det. Jag menar, i våras till exempel, det var inte speciellt roligt att cykla, när man inte visste varför det går tungt och det gör ont så fort man försöker åstadkomma någonting. Och då blir det ju negativa tankar till slut. Nu är det bättre, för nu vet jag varför. Och kan i alla fall göra någonting åt det.

Vet du vad du skulle göra istället?

- Tankarna har gått men tyvärr har jag inte kommit på någonting bra. Jag får suga på den karamellen. Förhoppningsvis går det ju bra här, och då är jag upptagen med cyklingen en stund till.

Det är det du vill, att fortsätta?

- Om det går bra. Visar det sig att Vueltan kommer vara en plåga och jag inte ser någon bättring, då vill jag inte fortsätta heller. För att sitta och vara en utfyllare i klungan, det kan kvitta.

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×