Thomas Löfkvist - Scanpix
 
Cykel > Tour de France

Löfkvist: "Det kändes som att någon stack en kniv i knäet"

Löfkvist: "Det kändes som att någon stack en kniv i knäet"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 18/06/2012 kl 20:08
Thomas Löfkvist är sitt livs form - men har starka smärtor i knäet. Nu jagar han en tid för magnetröntgen för att få reda på om han kan köra Touren. "Det kändes som att någon stack en kniv i knäet", säger han till eurosport.se. Men, "han har förbättrat chanserna", menar Skys sportdirektör.
 

Thomas Löfkvist visade storform i Schweiz Runt förra veckan, men fick samtidigt kämpa sig i mål på de sista etapperna på grund av en stark smärta i vänsterknäet. På onsdag tar Team Sky ut sitt lag till Tour de France, Löfkvist är med i det preliminära laget på 13 man som ska bli nio, och loppet i Schweiz var hans chans att övertyga lagledningen om att han platsar i Touren som startar om två veckor.

- Varje gång jag trampade fram kändes det som att någon stack en kniv i vänsterknäet, säger Löfkvist till eurosport.se.

Han började känna av knäet redan på det första berget, men imponerade ändå stort och låg inför fredagens etapp på en sjätteplats totalt i tävlingen, som är ett av de större World Tour-loppen under säsongen.

- Formen är jättebra. Jag är i kanonslag, jag tror inte att jag någonsin förut har varit så bra, säger han.

Ändå tappade han till slut till en sjuttonde plats totalt. Smärtan, på insidan av knäet, kändes bättre under veckan men blev sämre i lördags, och ännu värre igår.

- Jag gjorde allt jag kunde men smärtan var för stor. Ibland kunde jag inte trampa alls. Benen ville inte runt.

Funderade du på att bryta?

- Många gånger, men jag hade tränat så hårt inför loppet och ville ha resultatet. Jag försökte plåga mig igenom i det längsta.

Löfkvist var femma i loppet 2008.

"TYCKER SYND OM HONOM"

Skys svenske sportdirektör Marcus Ljungqvist var med laget i Schweiz.

- Thomas är i kanonform, det är det inget snack om. Jag tycker nästan lite synd om honom för han hade behövt ett reslutat här och det var han kapabel att göra, säger Ljungqvist till eurosport.se.

Ändå gjorde Löfkvists insats avtryck med tanke på Touren.

- Han har förbättrat chanserna, absolut. Det var ett stort steg framåt jämfört med resten av säsongen, så det är positivt.

Laget är inte uttaget än, säger Ljungqvist. På onsdag kväll kommer besked om vilka som kommer med till Frankrike, och nu ska Löfkvist ta reda på hur allvarligt problemet med knäet är.

- Jag håller på och jaga en tid för magnetröntgen nu. Jag försöker hitta en tid i Sverige, annars får jag åka till London senast på onsdag, säger Löfkvist.

"LYXPROBLEM"

Förhoppningen är att problemet inte är värre än att ett par dagars vila ska räcka.

- Kan jag bara få ordning på knäet är jag högaktuell, eller aktuell i alla fall. Om det visar sig att allt är normalt så är jag i toppform, säger 28-åringen.

Marcus Ljungqvist kan inte säga om Löfkvist kommer med eller inte.

- Det är ingen hemlighet att vi har 13 kapabla cyklister som alla skulle kunna gå in och göra ett bra jobb. Det är lyxproblem, säger sportdirektören.

Team Sky har haft stora framgångar under säsongen hittills och lagets kapten Bradley Wiggins är en av favoriterna till slutsegern. Dessutom satsar världsmästaren Mark Cavendish på att ta den gröna poängtröjan.

- Vi åker ju dit för att vinna, sen får man se. Allt har gått enligt planeringen, men tyvärr är det ju fler som har samma plan, säger Ljungqvist.

- Bradley Wiggins är bättre än någonsin, sen får man hoppas på lite tur också.

Av övriga svenskar kommer Gustav Larsson att tävla i Touren för sitt Vacansoleil-DCM. Om Fredrik Kessiakoff ska vara med är inte bestämt än. Läs mer om det här!

Malena Johansson - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×