Fredrik Kessiakoff BERGATRÖJAN - Scanpix
 
Artikel
kommentarer
Cykel > Tour de France

Kessiakoff återtog bergatröjan: "Superglad om jag behåller den"

Kessiakoff återtog bergatröjan: "Superglad om jag behåller den"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 12/07/2012 kl 20:21
Fredrik Kessiakoff tog tillbaka den rödprickiga bergatröjan i Tour de France. På den elfte etappen visade svensken styrka och plockade poäng på etappens två HC-berg.

På onsdagen tappade Astana-cyklisten Fredrik Kessiakoff den rödprickiga tröjan som ledare i bergstävlingen när etappvinnaren Thomas Voeckler gick förbi.

Men redan dagen efter tog Kessiakoff tillbaka den. Den 32-årige Nackasonen var, efter en tuff spurt mot Peter Velits, tvåa vid det första bergspriset vid Col de la Madeleine, innan han sedan vann vid Col de la Croix de Fer. Kessiakoff var först över linjen vid det andra priset, men blev först degraderad till andra plats efter att ha bedömts använda armbågen för att cykla om Europcar-cyklisten Pierre Rolland. Ett beslut som sedan ändrades.

Att vara först på Col de la Croix de Fer gav Fredrik Kessiakoff vinsten i Souvenir Henri Desgrange. Ett pris på 5000 euro som delas ut till minne av Henri Desrange, Tour de France förste tävlingsdirektör.

Efter 45 intrampade poäng under den elfte etappen har Kessiakoff nu totalt 66 poäng, vilket ger honom ledningen med elva poäng före dagens etappvinnare Pierre Rolland.

- Jag har kämpat rejält de senaste dagarna och förhoppningsvis, om mina ben kan fortsätta att trampa pedalerna som de gjort, så kan jag försvara den rödprickiga bergatröjan. Nu njuter jag bara av att jag har den just nu. Kan jag behålla den blir jag superglad, om inte är jag upprymd av att jag haft den, säger svensken till Tour de Frances hemsida.

Fredagens etapp är Tour de France längsta och innefattar tre bergspris. Två i kategori 1 och ett i kategori 3. Det återstår att se om svensken kan behålla tröjan i mer än en dag den här gången.

Topp 5 i bergstävlingen:

1. Fredrik Kessiakoff - Astana - 66 poäng

2. Pierre Rolland - Europcar - 55 poäng

3. Chris Anker Sörensen - Saxo Bank - 39 poäng

4. Michele Scarponi - Lampre - 33 poäng

5. Christopher Froome - Team Sky - 32 poäng

Jens Dahlkvist och Oskar Bernövall - eurosport.se

 

kommentarer