Kessiakoff - Imago
 
Cykel > Tour de France

Kessiakoff: "En dröm att nå ända till Paris med tröjan"

Kessiakoff: "En dröm att nå ända till Paris med tröjan"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 13/07/2012 kl 00:14
Efter soloutbrytningen i söndags imponerade Fredrik Kessiakoff ännu mer på torsdagen när han återtog den polkaprickiga bergatröjan på en av Tourens hårdaste etapper. Men, ”jag är inte i toppform”, säger han till eurosport.se.
 

Fredrik Kessiakoff hade en tung vår med astma- och allergiproblem (något som han berättade om för eurosport.se, läs mer här , här och här) men har ändå imponerat på ett för en svensk historiskt anmärkningsvärt sätt i Tour de France. Först genom sin soloutbrytning i söndags då han tog bergatröjan som förste svensk på 32 år. Sedan på torsdagens bergsetapp, en av de allra hårdaste i årets Tour, då han tog tillbaka den igen.

- Det känns väldigt skönt. Förra gången var det lite av en slump att jag fick den, den här gången körde jag aktivt för tröjan, säger han till eurosport.se.

Dagens etapp innehöll fyra klättringar. Kessiakoff var tvåa på den näst högsta, Col de la Madeleine, och först över den högsta stigningen, på Col de la Croix de Fer. Båda HC-kategoriserade, alltså den tuffaste typen av berg som är utanför kategoriklassificeringen.

- Dagens etapp är nog den hårdaste, säger Kessiakoff.

- Jag visste ju att det var två HC-kategoriklättringar. Min målsättning var att vara med i de två första klättringarna. Jag är nöjd med vad jag gjorde idag.

BÄTTRE SPARA BENEN

Vid det andra bergspriset vann han mot Pierre Rolland från Europcar, som sedan vann etappen. Kessiakoff slog istället av på takten efter de två första klättringarna.

- Målsättningen var fram till andra HC-klättringen. Efter det var det bättre att spara benen, säger han.

Han tog 45 poäng på etappen och har nu 66 i bergstävlingen, före just Rolland på 55. Men Rolland var starkare på etappen och vann den, precis som lagkamraten Thomas Voeckler igår, då han vann etappen och tog över bergatröjan, tillfälligt, från Kessiakoff.

Svensken kände sig dels inte tillräckligt stark för att gå med ändå in mot mål, dels tänkte han taktiskt.

- Jag kände att jag hade bra ben men det var ju inte så att jag gick med enkelt. Jag låg på gränsen att kunna gå med. Min målsättning var gjord för dagen. Voeckler igår vann ju också etappen vilket var väldigt stort, men han blev ju också av med tröjan idag, precis som jag. Det gäller att spendera så lite som möjligt av energin, säger han.

- Så bra ben hade jag inte att jag hade kunnat gå med Rolland, det tror jag inte.

Kessiakoff visade prov på sitt taktiska och eftertänksamma sinne också på Vueltan förra året. I söndags fick han instruktioner från sportdirektören om att ta bergspoäng och kom på så vis loss. Därför beskriver han den erövringen av polkatröjan som delvis slumpartad. Idag styrde han själv över sin cykling.

- Det är 95 procent mitt eget huvud och fem procent via radion. Man får information, men sen fattar jag beslut själv, säger han.

- Det var helt min egen vilja som gjorde att jag gick iväg. Sen bestämde jag mig bara för att jag skulle ta bergspriset, jag tyckte att jag hade förtjänat det. Det var bara mitt.

"INTE PÅ TOPP"

Under etappen degraderade tävlingsjuryn först Kessiakoff till andra plats vid bergspriset vid Col de la Croix de Fer. Det sades att han skulle ha använt armbågen för att komma förbi Rolland. Men det ändrades sedan tillbaka och Kessiakoff fick sin bergsprisseger.

- Jag kan inte säga så mycket om det, om det var nån armbåge så sätter jag väl ut armbågarna när jag spurtar. Men det var absolut inte med någon avsikt att stoppa Rolland, säger Kessiakoff.

32-årigen leder alltså bergspristävlingen i Touren efter de två första bergsetapperna är avklarade, och formen är på gång.

- Benen kändes bra idag och jag känner mig relativt fräsch för att vara så långt in i ett stort etapplopp, säger han.

Men han är inte i toppform. Allergierna, som har givit honom andningsproblem, har gjort att han är efter både med träning och tävling, och så är det fortfarande.

- Det är det jag har sagt hela tiden, att jag är fortfarande inte på topp. Jag är fortfarande inte i bästa slag och jag kan nog inte hänga med de bästa, säger Kessiakoff.

Den värsta pollensäsongen ska vara över och han är på väg tillbaka, men fortfarande i Schweiz runt bara två veckor före Touren var Kessiakoff för svag för att hänga med i bergen och han kan även nu känna av besvären.

- Ska jag vara ärlig så kände jag av det lite igår. Det kanske är subjektivt, men det kan vara så vissa dagar, jag har inte den lugna andningen som jag normalt har, säger han.

- Jag kommer nog inte att göra några mirakel på den här Touren, utan det ligger kanske lite längre fram, kanske nästa race, efter lite vila.

"MER EN DRÖM"

I gårdagens etapp, när Voeckler tog över polkatröjan, blev Kessiakoff snabbt avhängd. Han kom inte med i utbrytningen, kände att benen inte var så starka och det fanns ingen anledning att jaga ikapp utan det var bättre att spara sig till idag.

- Jag hittade ny motivation idag, säger han.

Han kom till Touren utan några anspråk på den sammanlagda totalen, men nu leder han plötsligt en av tävlingarna.

- Om jag ska vara ärlig så är det mer en dröm än en målsättning att nå ända till Paris med tröjan. Det är så pass svårt. Jag är glad bara att ha den för stunden, säger han.

Och nu ligger han bra till för att få behålla den ett litet tag åtminstone. De två kommande etapperna är inte bergsetapper. På söndag kommer Touren till Pyrenéerna och på onsdag och torsdag är det de två sista riktiga bergsetapperna.

- Det skulle nog vara det bästa för mig, att få behålla den över de kommande etapperna. Det delas ju ut poäng, men inte så många. Om inte fel person går i en utbrytning så kanske jag kan vila upp mig för att vara med och kriga i Pyrenéerna, säger Kessiakoff.

Men just nu är den prickiga tröjan odelat hans. Han har redan haft den i några dagar i början av veckan.

- Det var väldigt kul. Jag har verkligen känt av vilken uppskattning det finns för den här tröjan. Det gjorde att jag fick inspiration att köra för den idag också.

Malena Johansson - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×