Fredrik Kessiakoff - Imago
 
Artikel
kommentarer
Cykel > Tour de France

Kessiakoff: Fantastisk ära att få köra med bergatröjan

Kessiakoff: Fantastisk ära att få köra med bergatröjan

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 09/07/2012 kl 14:24
Fredrik Kessiakoff kämpade om en etappseger i söndagens Tour de France. Han fick nöja sig med att vinna den polkaprickiga bergströjan. "Det var verkligen en stor tröst och belöning", säger svensken till eurosport.se.
 

Fredrik Kessiakoff bjöd på underhållning när han låg i en lång soloutbrytning på söndagens åttonde etapp i Tour de France. Han blev förste svensk på 32 år att ta bergströjan i Touren, och var nära att hålla ända in i mål. Men det blev ingen etappseger. Och det är en av de första sakerna han nämner när eurosport.se ringer upp efter etappen.

- Ja, jag åkte och tänkte på det, ”det kan hålla, det kan hålla”. Men det är otacksamt att köra ensam, säger han.

Kessiakoff kom ensam loss med ungefär 60 kilometer kvar, strax före etappens femte bergspris. Utbrytningen höll ända till den sista stigningen. Men det var inte tanken från början.

- Det var inte meningen att det skulle bli som det blev men när situationen presenterade sig så försökte jag. Det gick inte, men jag vann bergströjan så det var verkligen en stor tröst och belöning, säger Kessiakoff.

"BRA BEN OCH SLUMPEN"

I början av etappen missade Astana att gå med i en utbrytning. Etappen hade flera uppförs- och utförskörningar, så det fanns chanser att få till en utbrytning som höll.

- Vi visste att det skulle vara en svår etapp med så många lag. De flesta ville vara med och göra någonting. Efter ungefär fem kilometer gick en grupp iväg och vi var inte med, säger Kessiakoff.

Men en stund senare var Kessiakoff och Robert Kiserlovski med bland de som kom loss. Inför det femte bergspriset låg svensken i en utbrytargrupp, och ryckte för att ta spurtpoängen.

-Det är en kombination av bra ben och en slump att det blev såhär idag, säger Kessiakoff.

- Det var sportchefen som sa till mig, ”Fredrik, försök ta några poäng, det kan alltid vara bra att ha, man vet aldrig”. Så när jag hade gjort det vände jag mig om och såg att jag var helt själv. Och då fortsatte jag. Det var en situation som uppstod.

Han hade inte valt ut dagens etapp att satsa på utan snarare trott att om han skulle kunna göra någonting på någon etapp på Touren så skulle det vara nästa vecka. Kessiakoffs uppgift i Tour de France är att hjälpa Janez Brajkovic, som är den cyklist som Astana satsar på i sammandraget.

- Jag har varit osäker på min form men känt att benen har blivit bättre, säger han.

"CHANSEN FÖRSVANN"

Den 32-årige Tourdebutanten utökade och höll sin ledning både i utförsåkningarna och på det näst sista berget. De två sista stigningarna var de tuffaste, och mot slutet närmade sig den unge fransmannen Thibaut Pinot. I den sista stigningen var Kessiakoff för trött och FDJ-Big Mat-cyklisten Pinot gick om honom före krönet.

- Om han bara hade gått förbi mig 300 meter senare hade jag kanske kunnat gå med honom och sedan fått chansen att spurta. Men jag kunde inte svara när han gick förbi. Chansen försvann väl där.

Eller inte. För Kessiakoff är duktig utför och såg ut att vara på väg ikapp. Då kom han fel i en kurva och var nära att krascha. Han fick stanna upp och förlorade tid. Efter det kunde han inte komma ifatt igen.

- Det var bara att ge järnet utför. Jag var ganska nära igen. Sen hade jag ingen motorcykel eller någon framför mig som visade att den svängen var mycket skarpare än de som hade varit före. Så jag fick tokbromsa. Chansen att komma igen försvann väl där också, kan man säga.

På den flackare biten in mot mål blev Kessiakoff ikappåkt av klungan efter som hade börjat köra hårt, med utförsspecialisten Vincenzo Nibali bland andra i täten. Kessiakoff slutade tolva på etappen, men hade redan tagit tillräckligt många poäng för att få ta över bergströjan från Chris Froome.

FIN TRÖJA

- För mig finns det två riktigt fina tröjor i Touren, den gula tröjan och så den här bergströjan. Jag har alltid haft mycket respekt för de som har kört i den. Så det är en fantastisk ära att få ha den. Sedan får vi se om jag kommer att ha benen att försvara den eller inte.

I måndagens etapp kommer han i alla fall inte att förlora den, för det är en tidstempoetapp. Sedan är det vilodag, och sedan kommer en ännu hårdare etapp än dagens, med fler bergspoäng som ska delas ut. Om Kessiakoff försöker försvara tröjan, och om han får hjälp av laget att göra det, beror på hur saker och ting utvecklar sig.

- Det är på onsdag det börjar. Då kommer de riktiga bergen i Touren. Det beror på mina ben också. Det som gäller är att gå med i utbrytningar, men vi får se hur det blir.

Kessiakoff har haft problem med allergier under våren och kommit efter med träning och tävling. När eurosport.se pratade med honom efter Schweiz runt, som tog slut två veckor före Touren, var han själv inte så nöjd med formen - trots skrällvinsten mot Fabian Cancellara på en tempoetapp.

EN DEL AV JOBBET

Därför lämnade han till laget att bestämma om han skulle vara med eller inte i Touren. De ville ha med Kessiakoff, och idag betalade han tillbaka.

- Nu har jag rättfärdigat att jag är här, och det känns skönt att ge tillbaka för förtroendet, att de hade rätt, säger Kessiakoff.

För även om han gick för segern och bergströjan idag, så är dagens utbrytning också en del i uppgiften som hjälpryttare.

- Det är en del i mitt jobb. Det underlättar för de övriga i laget, de kan sitta lugnt och behöver inte stressa om en är med där framme. Det är det jag håller på med. Sen är det roligare att göra det när benen svarar som de gjorde idag.

Astana, ett stall som representerar landet Kazakstan, har inte haft en etappvinst sedan Aleksandre Vinokurov 2010.

- Att vara med i Touren kommer med ett ansvar och enormt stora förväntningar. Om vi inte tar en etappseger ses det som ett enormt stort fiasko. Det är sponsorer, och en hel nation som ser det så. Ska man hit måste man leva upp till förväntningarna, säger Kesskiakoff.

BRA FÖR VUELTAN

Nu har han bidragit, och säger att han kan köra med ett större lugn resten av Touren. Han kommer att hämta vattenflaskor då och då, och beroende på situationen kan han också komma att få friare händer som idag.

- I princip kan jag väl göra nåt likande, gå i en utbrytning eller gå iväg i nåt berg, men jag tror att det blir svårt att gå med såna som (Bradley) Wiggins, (Chris) Froome, (Cadel) Evans eller (Vincenzo) Nibali. Men det hade väl varit det som återstår, som skulle vara ännu bättre än idag.

Kessiakoff var en av dem som föll i asfalten i den stora kraschen på fredagens etapp, och har fortfarande ont i höften efter det.

- Men det verkar inte som att det har hämmat mig i min prestation särskilt mycket, säger han.

Förra året vann Kessiakoff i Österrike runt i juli och imponerade stort på Vueltan på sensommaren efter en seg start på säsongen. I år har han fått förklaringen att det är allergier som ger honom problem på våren, och dagens insats bekräftar att mönstret verkar upprepa sig. Han börjar komma i form i juli också nu.

Men han vet ännu inte om han ska köra Vueltan, och vilken roll han i så fall får. Antagligen ska också Roman Kreuziger och Paolo Tiralongo vara med, så Astana får ett starkt lag.

- Jag tror att det är bra för mig inför Vueltan att få köra Touren utan att köra för totalen. Att det kan bli en positiv effekt, utan att jag kör ner mig, säger Kessiakoff.

Malena Johansson - eurosport.se

 

kommentarer