Fredrik Kessiakoff - Imago
 
Cykel > Tour de France

Kessiakoff efter duellen: "Lyfter på hatten för herr Voeckler"

Kessiakoff efter duellen: "Lyfter på hatten för herr Voeckler"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 22/07/2012 kl 12:44
Kampen om den rödprickga tröjan är över. Thomas Voeckler verkade oövervinnerlig, men Fredrik Kessiakoff slutade aldrig att utmana den urstarke fransmannen. "Jag förlorade ärligt", säger Kessiakoff till eurosport.se.
 

Mycket av de två dagarna i Pyrenéerna kom att handla om en kamp mellan Fredrik Kessiakoff och Thomas Voeckler om den rödprickiga tröjan i Tour de France. Voeckler var suverän, vann alla bergspris och hela etappen på onsdagen, och slog återigen Kessiakoff gång på gång på torsdagen. Till slut var tröjan hans. Men svensken fortsatte att utmana honom hela vägen.

- Jag tror inte att jag kan säga så mycket mer än att jag förlorade ärligt. Jag är nöjd med min insats. Jag gjorde vad jag kunde och jag gav den inte till honom i alla fall, säger Kessiakoff när eurosport.se ringer upp på kvällen efter de två hårda etapperna.

- Han slog ju mig på varenda bergspris, det blev nästan lite komiskt. Det är bara att lyfta på hatten för herr Voeckler.

Voeckler ledde med fyra poäng före Kessiakoff efter onsdagen och låg för det mesta tätt, tätt inpå svensken under den första delen av etappen mellan Bagnères-de-Luchon och Peyragudes. Uppför den första stigningen, Col de Menté, attackerade Kessiakoff. Men Voeckler kom ikapp och vann spurten.

- Jag hade ju inte slagit honom på någon klättring så strategin var att försöka på olika sätt, så jag inte gjorde samma misstag två gånger i alla fall. Jag visste att han skulle spurta så jag försökte gå lite tidigare. Men han låg där på sin 53/11 (i utväxling) och de kom ikapp. Han hade ju hjälp av sin lagkamrat också.

VAR NÄRA ATT GE UPP

Kessiakoff kände sig starkare idag än igår då det krävdes mycket energi för att hänga med och han visste att den skulle ta slut för tidigt. Han hade förväntat sig en stark Voeckler också på torsdagen, men hade hoppats på någon stund av svaghet hos fransmannen. Det kom aldrig någon sådan. När Voeckler slog Kessiakoff igen på Col de Menté var svensken på väg att ge upp.

- Det här blir nog svårt, tänkte jag då.

Men i utförskörningen ändrade han sig.

- I det skedet hade jag kunnat ge upp och vänta in och komma tillbaka till klungan. Men sen tänkte jag ändå att, fan, det finns en chans, han kan krokna, jag ska kämpa in i det sista.

Imago

Det gjorde också Kessiakoff. Men på Col des Ares såg han inte Voeckler när fransmannen stack, och kom efter i spurten. På Côte de Burs attackerade Kessiakoff igen men Voeckler hängde med och slog svensken övertygande. Han vann då sitt sjunde bergspris i rad. Men kampen om tröjan var fortfarande inte avgjord och fortsatte över det tuffaste berget, HC-klättringen över Port de Balès som låg sent på etappen. Även där kom Voeckler före Kessiakoff, och bergspristävlingen var definitivt avgjord.

Voeckler var fyra på Touren förra året och cyklade då med ledartröjan i tio dagar. Inför årets tävling hade han problem med ett knä och fick avstå träning under åtta dagar, tills mindre än en vecka före starten. Med sina två etappsegrar och den rödprickiga tröjan satte Frankrikes mest älskade cyklist ändå mycket färg på årets Tour de France. Fredrik Kessiakoff var med och gav en ordentlig match till den specielle cyklisten, som är många fans favorit.

”SOM EN CLOWN”

- Han är en väldigt karismatisk cyklist. Han är väldigt annorlunda, inte som den traditionellt vackre cyklisten som sitter helt stilla på cykeln. Han är som en skådespelare eller clown, och det menar jag inte som något negativt. Hans stil är sån, säger Kessiakoff.

- Det finns alla typer av cyklister och det är det som är fantastiska med sporten, och med olika människor. Det är inte som i formel 1 eller så där alla bilar ser likadana ut. Det finns de som är spurtare och klättrare, som är bra på olika saker och olika byggda. Det är det som är roligt, att alla inte är likadana.

Efter HC-klättringen, när bergströjan verkligen var förlorad, cyklade Kessiakoff över till fransmannen, klappade honom på ryggen och sa bravo, berättar han.

- Fram till dess ville jag hålla en viss distans till honom, att det fortfarande skulle finnas en respekt och att han skulle känna sig hotad av mig, men då var det kört och då ville jag ge honom det erkännandet för vad han hade gjort.

Med sina sju etapper i den prickiga tröjan har Kessiakoff gjort en historisk insats som svensk cyklist. Men han anser fortfarande att han inte är i sitt livs form.

- Perioden med Österrike, över Polen och över Vueltan förra året menar jag att jag var bättre. Det som skiljer är att jag var ett, 1,5 kilo lättare då. Det är detaljer, men det gör ändå skillnad i slutändan. Jag säger inte att jag är dålig nu, jag är bra, men inte på mitt bästa.

INGA KOMMENTARER OM SCHLECK

Den bästa formen är det tänkt ska komma i ännu en Grand Tour som finns med i Kessiakoffs planering, Spanien runt om en månad. Men Tour de France är inte över. Tre etapper återstår, Kessiakoff säger att han ser dem mest som en transportsträcka nu när bergstävlingen är avgjord, men det är ett mål i sig att ta sig i mål utan att ha brutit en Grand Tour i karriären än så länge. Och han ser fram emot att cykla på Champs-Élysées.

- Jag måste väl smälta att jag förlorade kampen om tröjan, men jag kommer att vara nöjd när det här är över.

Frågan om vad han tänker om att en av klungans mest namnkunniga cyklister, Fränk Schleck, har testat positivt för ett förbjudet preparat under tävlingen vill Kessiakoff precis som de andra deltagarna på Touren inte svara på.

- Jag har ingen kommentar om det.

Malena Johansson - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×