Thomas Löfkvist. - Imago
 
Cykel

Thomas Löfkvist avslutar karriären: "Min kropp säger stopp"

Thomas Löfkvist avslutar karriären: "Min kropp säger stopp"

Av Malena Johansson
Senaste uppdateringen -
Av Malena Johansson - Den 28/08/2014 kl 20:40
Thomas Löfkvist kommer inte tillbaka efter att ha drabbats av överträning. Efter Lombardiet runt avslutar svensken sin proffskarriär, bara 30 år gammal. ”Min kropp säger stopp”, säger han.
 

Löfkvist sade tidigt i somras till eurosport.se att han inte ville fortsätta karriären om han inte kunde komma tillbaka och få positiva signaler på Vuelta a España. Han hann inte komma i form till tävlingen, och meddelar nu att han har beslutat att inte fortsätta cykelkarriären.

- Mitt beslut kom efter att jag fick diagnosen kronisk överträning i somras. Jag fick dra mig ur Tirreno-Adriatico på grund av en infektion och jag har bara känt mig trött efter det. Jag insåg att jag inte bara hade en dålig dag eller en dålig vecka. Jag hade ingen energi kvar. Det fanns ingen chans för mig att delta i Tour de France eller Vuelta a España och vara användbar för laget, säger han i ett uttalande.

Löfkvist tävlar just nu i Tour du Poitou-Charentes, och kommer att köra GP i Plouay i helgen och sedan avsluta karriären med Lombardiet runt i slutet av säsongen.

- Det är inte så att jag är i någon superform men jag diskuterade ändå med (Serge) Beucherie, chefen, igår kväll och kom fram till att ”kom dit, avsluta din karriär där, kör hela vägen ut”. Och jag trivs i Italien så det kan vara fint att säga tack och hej där, säger Löfkvist till eurosport.se.

Läs mer av intervjun här!

Löfkvist har haft flera år med många motgångar. Sjukdomar och skador som har kommit i fel tid.

- En del kommer att säga att jag har övertränat i hela min karriär. Det som är säkert är att jag aldrig har varit undertränad. Jag har alltid varit väldigt seriös med min cykling. Min passion för sporten hjälpte mig att få många bra resultat tidigt. Senare hade jag kanske uppnått mer om jag hade tränat lite mindre.

Löfkvists senaste seger var etapploppet Tour Méditeranéen tidigt förra året. Han har bland annat vunnit Strade Bianche, och cyklat i den rosa tröjan i Giro d’Italia. Den togs över av Danilo Di Luca, som senare åkte fast för epodopning.

- Jag uppskattade att vinna Strade Bianche men mitt mest minnesvärda ögonblick är när jag tog den rosa tröjan i Giro d’Italia 2009. Den togs ifrån mig av åkare som Danilo Di Luca och Denis Mensjov som jag inte alls avundas vad de har åstadkommit. Jag har valt mina lag för deras etik och det är jag stolt över.

Löfkvists kontrakt med schweiziska IAM går ut efter säsongen. Han har nyligen fått sitt andra barn.

- Jag är inte ledsen för att avsluta karriären. Det är bara dags att gå vidare. Jag har idéer och projekt utanför och i cykelsporten, utanför och i Sverige. Jag vill också ta hand om mina två barn. Jag lämnar sporten med många goda minnen. Det har varit en fantastisk del av mitt liv.

Se Home of Cycling med Löfkvist som gäst här!

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×