Danielson Zabriskie - Imago
 
Cykel

Stallchefen avslöjar dopning - hos sina egna cyklister

Stallchefen avslöjar dopning - hos sina egna cyklister

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 07/09/2012 kl 14:49
Berättelserna om dopningseran i cykelsporten kring sekelskiftet förstätter återigen att välla fram. Tre före detta dopade cyklister avslöjas till exempel - av sin egen stallchef Jonathan Vaughters på ett forum på internet.
 

I samband med Usadas dom mot Lance Armstrong och Tyler Hamiltons bok om sina erfarenheter av den värsta dopningseran i cykelsporten runt sekelskiftet träder allt fler före detta cyklister fram och berättar.

Jonathan Vaughters, som var lagkamrat med Armstrong och Hamilton en kort tid i US Postal Service, erkände nyligen i en artikel i New York Times att han dopade sig som cyklist.

Numera är Vaughters team manager för Garmin-Sharp, ett stall med en tydligt uttalad antidopningsagenda, som samtidigt har anställt flera före detta dopade cyklister.

Och de är fler än vad som tidigare har varit officiellt känt. I en diskussion på ett forum på cyclingnews.com berättar Vaughters att tre av hans cyklister, Christian Vande Velde, David Zabriskie och Tom Danielson - alla före detta lagkamrater med Armstrong i hans lag - varit dopade.

"HAR ETT FÖRFLUTET"

Vaughters förklarade varför han inte hade anställt Jörg Jackshe, en tysk cyklist som också han under veckan har talat öppet om sin dopning, som han erkände och berättade om för den internationella cykelunionen UCI när han var inblandad i Operación Puerto 2006.

Jaksche menade att han hade haft svårt att komma tillbaka till cykelsporten eftersom han hade sagt för mycket.

"CVV, Zabriskie, Danielson, medan de alla uppenbarligen har ett förflutet, och från en etisk synpunkt inte är annorlunda än JJ (Jackshe), så finns det en pragmatisk skillnad. Skillnaden är baserad på prestation. Helt enkelt visste jag från min tid i USPS hur "på insidan" eller inte de cyklisterna var. Baserat på det visste jag vad de hade gjort och det var etiskt samma sak som för JJ, men mycket mindre i termer av att de hade höjt sina prestationer", skriver Vaughters på forumet.

Han berättar också mer ingående vilken typ av dopning som Danielson har använt.

Amerikanen bekräftar i en intervju med AP att det var han som skrev på forumet.

- Jag har pratat med dem alla och de är väldigt bekväma med sanningen. De är bekväma i sina egna skinn. Självklart var det en överraskning för dem och jag är ledsen för det, men samtidigt är de inte upprörda, säger han.

UPPMANAR ANDRA ATT TRÄDA FRAM

En annan före detta åkare, Johan Museeuw, en av Belgiens främsta cyklister, har också trätt fram och berättat att han dopade sig under stora delar av sin karriär, inte bara de sista åren som han redan hade berättat om.

Han menar att dopning var något som de flesta gjorde från slutet av 80-talet till tidigt 2000-tal, och uppmanar andra cyklister från den tiden att tala ut.

- Dopning var en del av det för nästan alla. Om vi inte erkänner kommer rotandet i det förflutna bara att fortsätta, säger han till Gazet Van Antwerpen enligt flera medier.

Malena Johansson - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×