bradley wiggins sky tour de france 2012 - AFP
 
Cykel

Sky ställer ultimatum - kräver antidopningslöften av all personal

Sky ställer ultimatum - kräver antidopningslöften av all personal

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 18/10/2012 kl 11:46
Efter Usadas rapport och Michael Barrys erkännande om dopning kommer Team Sky att be alla anställda att skriva på en försäkran om att de aldrig har dopat sig. Erkänner de dopning i sitt förflutna får de sparken. "Skuggorna från det förflutna påverkar oss, kanske mer än vi förväntade oss", säger stallchefen Dave Brailsford.
 

Team Sky har från början haft en nolltoleranspolicy mot dopning som innebär att varken cyklister eller annan personal som anlitas av laget får ha haft med dopning att göra i sitt förflutna.

Usadas rapport om Lance Armstrong har aktualiserat flera punkter där Sky har ifrågasatts i relation till sin policy. Michael Barry, som pensionerar sig i samband med den här säsongens slut och har cyklat för Sky sedan 2009, erkänner för Usada att han dopade sig tidigare i karriären. Något som han enligt Skybossen David Brailsford ljög om är han anställdes.

Nu säger Brailsford att alla anställda i Sky kommer att frågas ut och ombes att skriva på en försäkran om att de inte dopar sig eller har dopat sg. Den som inte skriver på får lämna laget, och den som erkänner dopning i sitt förflutna likaså. Bryter man i framtiden mot deklarationen bryts också kontraktet med Sky.

- Jag vill inte ha ett lag med någon i det som har varit inblandad i industriell dopning, säger Brailsford till The Guardian.

UPPMUNTRA TILL SANNING

- Vi kommer att sitta ner med varje medlem i personalen, varje cyklist, göra en intervju, ha en diskussion. Det kommer inte att vara att sitta i ett rum med en lampa i deras ansikten. Det kommer att vara en stödjande diskussion så att vi kan uppmuntra till sanning. Informationen nu, kontexten nu, är annorlunda än den var förut. Jag har läst rapporten och fann den ganska chockerande, ljuset av det kommer att leda diskussionerna, säger han.

I Sky finns också andra med kopplingar till Usadarapporten. Sportdirektören Sean Yates var lagkamrat med Armstrong mellan 1992 och 1996 och var sportdirektör för Armstrongs lag Discovery Channel när amerikanen vann sin sjunde Tour de France-titel. Han menar att han aldrig såg någon dopning.

Michael Rogers, som bland annat var med i det lag som vann Tour de France med Bradley Wiggins i år, pekas av Levi Leipheimer ut som en klient hos dopningsläkaren Michele Ferrari. Rogers har tidigare erkänt att han anlitade Ferrari men att det bara handlade om träning, inte otillåtna preparat.

Sky har också länge kritiserats för att ha anlitat läkaren Geert Leinders, som har kopplats till dopning under sin tid i Rabobank. Förra veckan meddelade Sky att laget inte kommer att anlita honom mer.

TITTA PÅ ALLT IGEN

- Skuggorna från det förflutna påverkar oss, kanske mer än vi förväntade oss, säger Brailsford.

Han medger att det har varit en utmaning att upprätthålla nolltoleransen.

- Armstrongrapporten får en att tänka till i grunden på man man håller på med. Vi måste stanna upp, ompröva var vi befinner oss. Vi vann Touren rena, det har inte funnits någonting otillbörligt, ingen har talat om någon oro eller misstankar, men vi vill titta på allt igen.

Svenske Thomas Löfkvists kontakt med Sky går ut den här säsongen. Han byter nu till den nybildade IAM i Schweiz.

Malena Johansson - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×