Lance Armstrong Astana - Imago
 
Cykel

Expert varnade för Armstrong: "Vet inte om UCI gick vidare"

Expert varnade för Armstrong: "Vet inte om UCI gick vidare"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 09/10/2012 kl 15:05
Den världskände dopningsexperten Michael Ashenden menar att Lance Armstrongs blodpass från 2009 pekar på bloddopning. Nu säger han att han varnade UCI för avvikelserna redan då.
 

Michael Ashenden, tills nyligen en av vetenskapsmännen i panelen för det biologiska passet, sa igår att två faktorer tyder på att Lance Armstrong använde bloddopning för att komma tillbaka och försöka vinna Tour de France 2009, då amerikanen blev trea. (Läs mer här.)

Nu säger Ashenden att han redan för tre år sedan, som en av experterna i blodpasspanelen, talade om för Internationella cykelunionen UCI att värdena var onormala.

- Det var uppenbart för ett expertöga att hans publicerade värden under Touren 2009 inte var typiska, men tills och om inte rapporten skickades till experterna var det helt utanför vår kontroll. Allt jag kunde göra var att uttrycka min oro över vad jag hade sett publicerat som Armstrongs värden på våra passmöten, säger Ashenden till Velonation.

- De lyssnade, men jag hörde aldrig någonting mer om det. Huruvida UCI tog ett beslut att inte gå vidare eller att gå vidare är någonting bara de kan svara på. Än idag vet jag inte om Armstrongs passfil någonsin skickades till någon av oss experter.

Även Robin Parisotto, också han medlem av expertpanelen, har nyligen pekat på att han såg värdena som onormala. Men experterna kan bara undersöka vidare om UCI skickar alla data för bedömning.

Om Armstrongs blodpass skulle ha hanterats som misstänkt skulle tre av de nio medlemmarna i panelen ha undersökt hans data. Därför är det möjligt att någon av experterna har gjort det men valt att inte gå vidare. Inget formellt ärende öppnades mot Armstrong.

Malena Johansson - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×