ITALY, CORVARA IN BADIA : Le directeur sportif de l'équipe CSC Tiscali, Bjarne Riss(G), discute avec son coureur, l'Américain Tyler Hamilton, le 29 mai 2002 à Corvara in Badia, lors de la 16è étape de la 85è édition du Tour d'Italie, courue entre Coneglia - AFP
 
Cykel

Hamilton: Jag var med när Riis träffade dopningsläkaren

Hamilton: Jag var med när Riis träffade dopningsläkaren

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 07/09/2012 kl 15:43
Bjarne Riis menar att han aldrig har träffat dopningsläkaren Eufemiano Fuentes. Nu berätttar Tyler Hamilton om när han såg dem tillsammans. "Han visste vad som pågick", säger den före detta cyklisten.
 

Tyler Hamiltons bok om sin tid som dopad cyklist i bland annat Lance Armstrongs US Postal-stall kom ut i onsdags i USA. Den har av recensenter beskrivits som en bok som ger en insyn i dopningskulturen i cykelsporten på slutet av 90- och början av 2000-talen som inte förut har funnits.

En av de personer som beskrivs är den danske stallchefen och före detta cyklisten Bjarne Riis, och boken har därför orsakat stor uppståndelse i Danmark.

Hamilton menar att Riis introducerade honom till dopningsläkaren Eufemiano Fuentes när amerikanen cyklade för det danska stallet CSC, numera Saxo Bank-Tinkoff Bank, i början av 2000-talet. Fuentes ska sedan ha övervakat hans bloddopningsprogram.

Riis har förnekat uppgifterna, sagt att han aldrig har träffat Fuentes, och sedan vägrat att kommentera saken vidare.

"SÅG DET MED MINA EGNA ÖGON"

Nu berättar Hamilton om ett tillfälle som inte finns med i boken, då han träffade Fuentes tillsammans med Riis.

- Det finns en gång, jag var på ett hotellrum med Bjarne Riis, Eufemiano Fuentes - och jag själv var där. Jag vet att de träffades. Jag såg det med mina egna ögon. Du kan tro det om du vill, och om du inte gör det så gör du det inte. Men det är sanningen. Kanske har Bjarne Riis glömt det. Han kan säga vad han vill, säger amerikanen till Ritzau enligt danska medier.

Hamilton minns inte exakt när mötet skedde.

- Jag tror att det var i april. Den delen är inte med i boken, men jag vill påstå att det var i april. Det var efter Baskien runt, men jag minns inte om det var 2002 eller 2003. Jag skulle tro att det var en transfusion som jag skulle göra. Bjarne kom för att hälsa på oss. Han visste vad som pågick.

VILL INTE PEKA UT RIIS

Hamilton säger att han inte vill göra Riis till syndabock, att han gillar honom och önskar att han inte hade behövt ha med honom i boken.

- Jag är ledsen för Bjarnes skull, att jag inte tog med mig den här historian i graven. Men det är min historia, och så är det.

- Det var bara en hemsk tid, och jag försöker inte peka finger mot någon. Jag pekar på hela kulturen. Jag tror att sporten har ändrat sig mycket de senaste tio åren, men det är fortfarande några fakta som ska fram innan vi kan komma vidare.

Malena Johansson - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×