FILE - This April 1, 2012 file photo shows seven-time Tour de France champion Lance Armstrong grimacing during a news conference after the Memorial Hermann Ironman 70.3 Texas triathlon in Galveston, Texas. Lawyers for Armstrong go to federal court Friday, - Scanpix
 
Cykel

UCI-bossen: "Jag försöker inte rädda skinnet på Armstrong"

UCI-bossen: "Jag försöker inte rädda skinnet på Armstrong"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 11/08/2012 kl 14:31
UCI har fått kritik från Wada för sin hålling i Lance Armstrong-fallet. Ordföranden Pat McQuaid slår ifrån sig. "Jag försöker inte på något sätt rädda skinnet på Lance Armstrong, inte alls", säger McQuaid.
 

Internationella cykelförbundet UCI och den amerikanska antidopningsbyrån USADA har hamnat på kollisionskurs i frågan om dopningsanklagelserna mot Lance Armstrong och flera personer kring hans före detta stall US Postal Service.

UCI menar, i likhet med Armstrongs advokater, att USADA inte har befogenhet att starta ett disciplinärende mot den före detta cyklisten. En hållning som bland annat den internationella antidopningsbyrån Wada inte håller med om.

Wada skriver i ett uttalande att UCI har misstolkat sina egna regler i Armstrongfallet. USADA menar att överlåta fallet till UCI skulle vara som att "låta räven fakta hönshuset".

Samtidigt har Armstrong stämt USADA och försöker få en domstol i Texas att slå fast att dopningsbyrån inte har någon jurisdiktion i fallet.

- Den här affären har blivit en fråga där den allmänna opinionen dömer och det är inte rättvist. Jag försöker inte på något sätt rädda skinnet på Lance Armstrong, inte alls. Det som står på spel är UCI:s bestämmanderätt som ett internationellt förbund, säger nu UCI-ordföranden Pat McQuaid till pressen under OS i London, skriver Cyclingnews.

"KAMPANJ MOT CYKELSPORTEN"

McQuaid menar att dopningsmyndigheterna särbehandlar cykelsporten.

- Historiskt sett under de senaste tio till 15 åren har en politisk kampanj mot cykelsporten pågår från betydande personer inom Wada och jag anser inte att det är acceptabelt, säger han.

Presidenten ifrågasätter också om USADA verkligen har bevis för den sammansvärjning som byrån menar fanns i US Postal Service, och som gick ut på att dopa lagets cyklister. USADA säger sig ha över tio vittnen och bloddata som styrker anklagelserna.

- Om de har bevis borde de dela med sig av dem till UCI och fråga om vår åsikt. Det är väldigt lätt att ta upp vittnesmål från folk och säga att det är bevis, säger han.

USADA menar att dopningsprover från UCI är en del av åtalet, och därför är förbundet i en intressekonflikt.

"BEVISEN FINNS INTE"

- UCI har ingenting att frukta i relation till att prover skulle ha hanterats under disk för det har aldrig hänt. Mycket av vad jag har hört under åren är uttalanden från (Floyd) Landis och (Tyler) Hamilton som är hörsägen, om saker som sagts ute på cykeln på träning. Det är allt det är. Fakta visar att bevisen inte finns där, säger McQuaid.

Den federala domaren som ska ta beslut i Armstrongs stämningsansökan gav på fredagen båda parterna en vecka på sig att lämna in ytterligare information. Han ifrågasatte varför USADA har tagit så lång tid på sig att anklaga Armstrong och menade att anklagelserna var vaga.

Samtidigt ifrågasatte han varför en civil domstol skulle behöva döma i fallet när Armstrong har möjlighet att överklaga till idrottens skiljedomstol Cas om han anser sig ha blivit orättvist behandlad.

Malena Johansson - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×