Gustav Larsson Tour 2012 - Imago
 
Cykel

Larsson efter OS-bakslaget: Har fått börja om från början

Larsson efter OS-bakslaget: Har fått börja om från början

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 01/08/2012 kl 12:17
Gustav Larsson bröt Tour de France halvvägs in, och uppladdningen till OS har inte blivit som silvermedaljören från Peking hade tänkt. "Jag får göra det bästa av situationen", säger svensken till eurosport.se.
 

Efter en 49:e plats i den inledande tempoprologen och en 21-placering på nästa tempoetapp, den nionde etappen, bröt Gustav Larsson Touren två dagar senare. Det var tänkt att han skulle tävla sig i form till OS under de tre veckorna, men det kändes inte som det skulle.

- Jag kom ingen vart. Om det var formen som var dålig eller om det var för att jag hade ont i ryggen och det gjorde att jag inte fick runt benen vet jag inte. Antingen var det något mekaniskt eller något annat, säger svensken till eurosport.se.

Larsson bröt ryggen i en krasch 2003, fem år före temposilvret i Peking. Nu berättar han att han gjorde samma sak på hösten 2010, inför den tunga fjolårssäsongen. Han frontalkrockade med en bil under träning i Italien, men tävlade redan nästa dag i Giro del Piemonte. Först flera månader senare fick han ryggen röntgad och det visade sig att han hade brutit den en gång till.

- Jag gick väl inte till ett sjukhus direkt, jag tävlade redan dagen efter. Jag trodde att jag bara hade brutit revben och det gör ont oavsett. Revben har jag brutit förut, säger Larsson.

RYGGEN SPÖKAR

Men under hela vintern kunde han knappt sova och hade en smärta som strålade mot bröstkorgen. Skadan läkte av sig själv, men "ryggen spökar ibland", säger han. Och under Touren kände han av den.

- I och med att jag har brutit ryggen två gånger så är den inte helt rak och det kan vara viss muskulatur runtomkring som inte slappnar av. Det kan göra att jag får ont i vissa lägen.

Under fjolårssäsongen, efter den jobbiga vintern med den andra ryggskadan, fick Larsson inte vara med på någon Grand Tour. Han bytte stall från Saxo Bank till Vacansoleil och började året mycket bra med en vinst i prologen i Paris-Nice, en av hans finaste segrar i karriären. Då slog han till exempel den nyblivne Toursegraren Bradley Wiggins, som har ambitioner att vinna tempo-guld på OS. Wiggins var tvåa.

GÖRA DET BÄSTA AV SITUATIONEN

I Girot gick det sedan hyfsat för Larsson men sämre än förhoppningarna. Och i Touren stämde det inte alls.

31-åringen har förut utallat hopp om att försöka upprepa eller överträffa silvret från Peking.

Har det här gjort att dina ambitioner i OS har förändrats?

- Jag har sagt att jag får göra det bästa av situationen. Jag har fått börja om från början. Det är inte mycket mer man kan göra i och med att OS ju kommer ganska tajt inpå nu.

Larsson kommer att åka till OS på torsdag. Tempoloppet är på onsdag nästa vecka och det är för det som han har tagits ut. Sverige har bara en OS-plats på herrsidan, och samma cyklist måste köra både tempo och linje. OS inleds med linjeloppet på lördag för Larsson, då han vill få sig en bra genomkörare, säger han.

- Det blir väl lite som ett preparationslopp på ett sätt. Det är lite upplagt för en spurtavgörelse för (Mark) Cavendish, men om något skulle hända så kommer jag att var uppmärksam och ta chansen. Det är ju en tävling för mig också.

Malena Johansson - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×