Jamie Staff (L), Chris Hoy (C) and Jason Kenny of Britain celebrate after winning the gold medal in the men's team sprint track cycling event at the Beijing 2008 Olympic Games - Reuters
 
Cykel

Brittiske OS-hjälten: "Sätter mitt liv på att alla är rena nu"

Brittiske OS-hjälten: "Sätter mitt liv på att alla är rena nu"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 23/10/2012 kl 14:32
Guldmedaljören från OS i Peking 2008, britten Jamie Staff, tycker Lance Armstrong får bära hundhuvudet för något alla sysslade med. "Han är en syndabock".
 

Att Lance Armstrong är skyldig, det råder ingen tvekan om, menar Jamie Staff. Den 39-årige britten var en del av det vinnande tempolaget från Peking-OS 2008. Nu arbetar han som tränare i Kalifornien.

- De flesta som var inblandade på den nivån visste ju. Det var en generationsfråga. Det handlade helt enkelt om en generationen som valde dopningsmedel för att återhämta sig snabbare, säger Staff i en radiointervju med BBC.

- Jag har vänner som känner honom (Lance Armtrong) personligen, och de säger att det inte råder någon tvekan. Visst var det olyckligt, men samtidigt gjorde alla det. Om du ville vara med i racet var du tvungen att hoppa ombord.

Samtidigt tycker Jamie Staff att Lance Armstrong, med sina sju raka segrar i Tour de France, fått lida onödig pin.

- Han har blivit något av en syndabock. Alla i hans generation sysslade med det, men han har blivit den som alla pekar på, förmodligen för att han var så framgångsrik.

"SÄTTER MITT LIV PÅ DET"
I kölvattnet av Lance Armstrong-skandalen har ett flertal tidigare proffscyklister öppenhjärtigt berättat om sin dopning. Jamie Staff är inte förvånad.

- För många är det nog skönt att slippa pressen som tyngt deras axlar. De bryr sig inte om att titlar och medaljer stryks, det är bara skönt att slippa behöva leva med lögnen, säger han.

Lika säker på att Armstrong är skyldig är Jamie Staff på att dagens generation toppcyklister inte är det - i alla fall inte de i det brittiska laget.

- De är rena, det kan jag sätta mitt liv på, säger Staff och nämner bland annat årets Tour de France-segrare Bradley Wiggins.

- Jag kan gladeligen säga att varenda brittisk cyklist är ren.

"INTE SOM ATT DE ÄTER EN TALLRIK FLINGOR"
- Det har skett så mycket framsteg i hur man återhämtar sig de senaste åren, så det kan ske på naturlig väg nu. Missförstå mig inte, det är vetenskap det handlar om men nu finns så många vitaminer, mineraler och annat som gör att de klarar att göra jobbet varje dag.

- Det är inte som att du kommer hem på kvällen och käkar en tallrik med flingor, det är fortfarande hightech-återhämtning , men nu sker det på lagligt vis.

Jens Dahlkvist - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×