Team Astana Pro Team from Kazakhstan crosses the finish line during the men's team time trial at the UCI Road World Championships in Valkenburg (Reuters) - Eurosport
 
Artikel
kommentarer
Cykel

Klart: Astana ansöker om medlemskap i antidopningsrörelse

Klart: Astana ansöker om medlemskap i antidopningsrörelse

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 27/12/2012 kl 16:24
eurosport.se avslöjade för en månad sedan att storlaget Astana ville ansluta till antidopningsrörelsen MPCC. I dag bekräftar stallet att det ansökt om medlemskap.

14 lag är i dagsläget med i MPCC, rörelsen för en trovärdig cykelsport där laget underkastar sig hårdare regler än Wadakoden kräver, och nu hoppas Astana bli nästa medlem.

I ett pressmeddelande berättar det kazakiska stallet att det ansökt om medlemskap:

"Vi delar MPCC:s övertygelse att cyklister, chefer och sponsorer i proffscykling både har en skyldighet och en möjlighet att säga nej till dopning, och uppmanar UCI att erkänna MPCC som en fungerande mellanhand för bland stall, arrangörer och cykelförbund."

Astanas team manager Giuseppe Martinelli berättade för eurosport.se redan för en månad sedan att stallet hade ambitionen att ansöka om medlemskap. Astana, som svenske Fredrik Kessiakoff kör för, har ett tvivelaktigt förflutet i dopningsfrågor. Stallet drogs igång av Aleksandr Vinokurov som har fällts för dopning. När Lance Armstrong gjorde comeback 2009 var det i Astana, där han jobbade tillsammans med anklagade sportdirektören Johan Bruyneel.

MPCC, Mouvement Pour un Cyclisme Crédible, startades 2007 och jobbar för en trovärdig cykelsport. Medlemsstallen underkastar sig en etisk kod som är striktare än Wadas antidopningsregler, bland annat gör lagen extra kontroller av sina cyklister och värvar inte cyklister som varit avstängda i sex månader förrän två år efter sonat brott.

Tobias Jönsson - eurosport.se

 

kommentarer