Fredrik Kessiakoff of Sweden celebrates on the podium of the 12th stage of the Tour de France cycling race over 226 kilometers (140.5 miles) with start in Saint-Jean-de-Maurienne and finish in Annonay, France, Friday July 13, 2012. - Scanpix
 
Cykel

Klart - Kessiakoff förlänger med Astana: "Var förstahandsvalet"

Klart - Kessiakoff förlänger med Astana: "Var förstahandsvalet"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 07/08/2012 kl 00:11
Efter andraplatsen i bergspristävlingen i Tour de France har Fredrik Kessiakoff nu förlängt sitt kontrakt med Astana i två år, berättar han för eurosport.se. "Även när jag har kört dåligt så har de inte pressat mig utan trott på mig och givit mig tiden jag har behövt", säger 32-åringen.
 

Förra veckan låg de fortfarande i förhandlingar, men nu är det klart: Fredrik Kessiakoff förlänger med Astana i två år, till och med 2014.

- Astana var förstahandsvalet och det känns jättebra att komma överens och ha det på papper att jag stannar där i två år till, säger Kessiakoff.

Även andra stall visade intresse men det ledde aldrig till några förhandlingar. Kessiakoff trivs mycket bra i det kazakiska laget.

- Jag har fått frihet och de har givit mig förtroende. Jag har en bra kontakt med ledarna i laget. Även när jag har kört dåligt så har de inte pressat mig utan trott på mig och givit mig den tiden jag har behövt, säger han.

Kessiakoff har haft samma lön i tre år eftersom han bröt sitt kontrakt med Garmin efter bara ett år, och hade med sig samma lön till Astana. Nu får han en löneförhöjning.

"EN MOROT"

- Det känns som en morot att få lite mer i lön, det är något som motiverar, att visa för laget att jag förtjänar det.

Lönen spelar roll, men inte bara den.

- Det är viktigt, men även om ett annat lag skulle betala mer pengar så kan jag inte vara säker på att få samma frihet, trivas lika bra och ha bra material, och då vet jag inte om det är värt det. Där har jag varit förut och dit vill jag inte igen.

Vilka tävlingar som Kessiakoff kommer att göra nästa år har han inte diskuterat så mycket med laget, mer än att de är överens om hans allergier, som slår till på våren, troligen gör att det inte är meningsfullt att satsa på Girot utan bättre att istället planera för att vara bra på andra delen av säsongen, med Touren och Vueltan.

JÄTTEBRA MED NIBALI

Astana har ännu inte offentliggjort förlängningen med Kessiakoff, däremot den sedan länge emotsedda värvningen av Vincenzo Nibali, som var totaltrea på Touren för någon vecka sedan.

- Jättebra. Astana är om du frågar mig ett av de stora lagen. Ett lag som Astana behöver ett par cyklister som kan vara topp tre eller topp fem på de stora tävlingarna. Det är inte så många som kan det men han har ju visat att han är en av dem. Det är ett jättebra tillskott till laget.

Nibali kommer framförallt att ersätta Aleksandr Vinokurov som lagets stora stjärncyklist. Efter OS-guldet sa kazaken att han definitivt går i pension.

Kessiakoff skickade direkt grattismeddelande efter lagkamratens triumf i London.

- För Kazakstan är det nog väldigt tråkigt att han slutar. Men för honom, att sluta såhär är nog det finaste som kan hända. Det är nog varje atlets dröm att sluta på topp. Men det är bra att Nibali kan ersätta honom på något vis, även om han inte är kazak.

Härnäst på schemat för Kessiakoff står ett träningsläger i Livigno, för att förbereda sig för Spanien runt 18 augusti till 9 september.

Malena Johansson - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×