KÖPENHAMN 20110922 På lördag körs damernas linjelopp i cyckel-vm och hela svenska laget kommer att köra för att Emma Johansson (bilden). - Scanpix
 
Cykel

Johansson siktar på guld: "Nu är jag den gamla Emma igen"

Johansson siktar på guld: "Nu är jag den gamla Emma igen"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 26/07/2012 kl 01:02
SÖDERTÄLJE/STOCKHOLM. På söndag är det dags. Fyra år efter silvret i Peking ska Emma Johansson tävla om OS-medaljer igen. eurosport.se träffade cykelstjärnan för att tala om Box Hill, trafikolyckan - och pengar.
 

Emma Johansson har just vunnit sitt tredje linje-SM-guld i rad. Utanför fönsterna på den stora konferenssalen på ett hotell i Södertälje bryter ett våldsamt regn ut medan den nybliva svenska mästaren gräver i den stora papperspåsen med lösgodis som maken, tränaren och sportdirektören Martin Vestby har ordnat. En reporter från lokaltidningen hemma från Härnösand vill ha en bild.

- Du får inte fota, jag äter inte godis, det stämmer inte överens med min image, säger Johansson samtidigt som hon glatt poserar med en kola mellan tänderna.

"Image" är ett begrepp som de flesta svenska cyklister inte behöver fundera över särskilt ofta. I Sverige är cykelsporten en av de där idrotterna som nästan bara uppmärksammas när det handlar om medaljer i OS. Emma Johansson har knäckt OS-koden. Silvret i Peking för fyra år sedan förändrade mycket.

- I förhållande till svensk media så har det betytt allt egentligen. För jag tror inte att det hade hjälpt att bli tvåa på ett VM i cykel, även om det också är helt gigantiskt stort, säger hon.

"OPTIMALASTE FÖRBEREDELSERNA"

Scanpix

Även på herrsidan har många cykelstall det svårt ekonomiskt, men förutsättningarna är totalt annorlunda jämfört med damerna. Johansson har blivit Sveriges största cykelstjärna, större än till exempel Gustav Larsson som precis som hon blev silvermedaljör för fyra år sedan. För Johansson blir arbetet med sponsorer och samarbetspartners en helt grundläggande fråga. Under de senaste fyra åren har hon tillsammans med Martin Vestby kunnat bygga ett helt stall kring sig, samtidigt som hon har etablerat sig som en av världens abslut bästa cyklister. OS-silvret i Peking och uppmärksamheten det har fört med sig har rent krasst varit grunden till hennes försörjning.

- Rent ekonomiskt så har det betytt att jag har kunnat göra det här på heltid, och jag har kunnat ha de absolut optimalaste förberedelserna. Så det kan jag inte klaga på. Och det hade inte varit det samma om jag inte hade vunnit medalj sist, det tror jag inte.

Efter sitt VM-guld förra året var italienska Giorgia Bronzini mycket kritisk till de bristande resurserna för kvinnorna i cykelsporten, och avrådde unga flickor från att satsa på sporten. Emma Johansson förstår vad Bronzini talar om, men har en annan inställning.

- Jag känner igen hela grejen och jag säger också att hade jag cyklat för pengarnas skull så skulle jag ha slutat för länge sen. För rent ekonomiskt, om du ska jämföra herr- och damcykel så är det som natt och dag. Det går inte att jämföra, säger hon.

"VET INTE OM JAG RÅDER MIN DOTTER ATT CYKLA"

- Men jag cyklar för att jag älskar att cykla. Och allt du upplever när du är ute och reser. Jag besöker jättemånga vackra platser som jag aldrig hade sett om jag inte hade hållit på med den här idrotten. Så för mig så handlar det mer att ha en skön livsstil och jag tror också att det är därför som jag klarar av att prestera så mycket. Om jag hade gått runt och stångat huvudet i väggen och varit irriterad på att vi inte får nog med uppmärksamhet eller prispengarna inte är nog så hade det blivit alltför mycket negativt.

- Men det är klart, jag vet inte om jag kommer råda min dotter till att börja cykla, tillägger Johansson, halvt på allvar men med skratt i rösten.

Efter den svåra krocken med en bil på Gran Canaria vintras då hon bröt båda nyckelbenen har det släppt ordentligt för Emma Johansson under sommaren. Efter de två SM-gulden på linje och tempo var hon totalfemma på Giro d'Italia. Hon vann den sista etappen i en tävling som totaldominerades av cykelsportens suverän Marianne Vos. I genrepet inför OS, Thüringen runt, säkrade Johansson en mycket fin tredjeplats i söndags.

"TUFFARE ÄN JAG VELAT ERKÄNNA"

Trots att hon var trea på världscuppremiären i Holland bara 54 dagar efter olyckan har det tagit hela våren att återhämta sig.

- Det har varit en berg-och-dalbana egentligen. Ena dagen har det gått bra och andra dagen lite dåligt. Det har gått upp och ner och när jag kom tillbaka och blev trea på världscupen där så tänkte jag "shit det här är ju skitbra", liksom. Men då var det fortfarande så pass många steg som jag inte hade gått igenom och jag hade inte basen, som har tagit mycket längre tid att bygga upp, säger hon.

Eurosport

Inte bara olyckan i sig utan operationen och narkosen, och chocken, tog hårt på kroppen.

- Någonstans så tänkte jag att så fort jag kommer tillbaka på cykeln så är det inte långt kvar. Men det har varit ganska mycket tuffare än vad jag kanske har velat erkänna för mig själv, säger hon.

- Också lite mentalt. När du inte helt får till det så har du med dig allt som har hänt, det är ingenting som du glömmer och jag har gått igenom någonting som jag aldrig har gått igenom förut. Det är en sak att krascha på cykeln, det har jag gjort många gånger. Men att kollidera med en bil, det blir en helt annan upplevelse för kroppen och den smällen gör nog väldigt mycket.

"ÖNSKAR TUFF TÄVLING"

Men i början av sommaren började det släppa.

- Nu känner jag att jag är tillbaka och jag är den gamla Emma. Hon som är stabilt stark och har en bra grund och bra återhämtning.

På söndag avgörs linjeloppet i OS. Emma Johansson har med sig Emilia Fahlin och Isabelle Söderberg, och alla tre kommer att cykla för medalj, helst guld, för kapten Johansson, som hoppas på ett så hårt lopp som möjligt.

- Det är inte en helt enkel bana utan jag tror att det kan hända ganska mycket, det är smala vägar ut till Box Hill, och så är det smalt tillbaka och ganska öppet, lite småknixar. Blir det hård tävling och offensiv körning så kan det bli ett jättehårt lopp. Men likaväl så kan det bli en lätt tävling om det inte blir offensivt. Men jag tror det blir bra.

- Jag tror inte det är någon hemlighet att jag önskar en tuff tävling. Det hade gynnat Sverige bäst.

Eurosport direktsänder från OS varje dag. Cykeltävlingarna kommenteras av Roberto Vacchi och sändningen från damernas linjelopp startar 15.30 på söndag.

Malena Johansson - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×