Kessiakoff Milano Torino - Eurosport
 
Cykel > Il Lombardia

Kessiakoff om succéåret: "Mer frustrerande än folk förstår"

Kessiakoff om succéåret: "Mer frustrerande än folk förstår"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 29/09/2012 kl 11:31
BERGAMO. eurosport.se träffade Fredrik Kessiakoff i Bergamo dagen före Lombardiet runt. Sveriges bäste cyklist berättade om den svåra våren. "Jag skulle vilja tillhöra en världselit. Och jag tycker att jag fortfarande inte riktigt har nått dit", säger han.
 

Löven har inte börjat falla i Bergamo. Träden har gula fläckar, men ”de döda lövens” klassiker, Lombardiet runt, går ovanligt tidigt i år, och en liten bit sommar hänger fortfarande kvar i luften i norra Italien. Kanske bara till imorgon, för då säger de att det ska regna.

Fredrik Kessiakoff är hemtam här, i går var han ute och cyklade på gamla träningsvägar från när han bodde i stan. Nu kommer han ner till hotellreceptionen från dagens massage, kvällen före säsongens sista stora tävling, där han själv är Astanas kapten och faktiskt nämns som en som kan vinna.

Det är en position som var långt ifrån given för bara några månader sedan. Trots alla framgångar under året har han fortfarande mycket att säga om problemen som har varit.

Istället för att fortsätta på förra årets fina form i slutet av sommaren blev han, då oförklarligt, orkeslös i våras. Något som sedan visade sig bero på allergier som orsakar astma.

- En stor frustration för mig är att jag tycker att jag har lärt mig, och sen har jag följt den banan. Och sen har det bara blivit pannkaka av allting. Så det har varit extremt frustrerande, mer än vad folk förstår eller kan tänka sig tror jag, säger han.

”Frustrerande” är ordet han upprepar.

- Jag gjorde den här vintern extremt bra. Jag var fokuserad, jag ville verkligen skarva på från där jag var förra året mitt i Vueltan och Polen och Österrike. Det var den nivån jag ville komma in i i årets säsong. Och jag var beredd att jobba i princip hur hårt som helst för det.

"FATTADE INGENTING"

Och allting gick som planerat, tills han mitt under Strade Bianche i februari fick slut på ork.

- Efter halva tävlingen var jag helt slut. Bara att följa, det var inte att jag hade attackerat eller någonting utan bara att sitta på hjul var jag helt trött av. Och jag fattade ingenting.

Alla hans värden var normala, men till slut kom läkarna fram till att han hade allergier, och han fick hjälp av en specialist i Milano.

- Det var en frustrerande tid, säger han.

- Jag har haft ett recept på hur jag ska göra, allting har funkat bra och det har ändå blivit skit och då undrar man, vad fan, vad händer nu, man blir ju verkligen frustrerad.

På måndag ska han träffa professorn igen, för att lära sig mer om exakt vad han är allergisk mot och hur han ska hantera allergierna i framtiden.

- Det är fortfarande så att allergin gör mig hyfsat osäker. Det är fortfarande så många frågetecken som jag inte vet inför nästa år, hur det kommer att påverka mig.

Som elitidrottare kan man inte använda all behandling som finns tillgänglig eftersom en del är dopningsklassat, och den han har fått hittills har hjälpt, men inte helt. Dessutom startade han den när pollensäsongen var på väg att ta slut. På andra delen av året försvinner symptomen av sig själva, men frågan är hur han ska hantera våren.

MINDRE MÖJLIGHET PÅ TOUREN

- Det är egentligen nästa vår som vi får se hur medicineringen hjälper. Nu handlar det om att hitta en balans där jag tränar tillräckligt bra för att bli bra, men inte för hårt, om det skulle det bli så att jag får en massa symptom. Att jag klarar av att hålla en miniminivå och sen också ha en mental och fysisk kapacitet att orka göra ett hårt block mitt under sommaren, där de andra kanske kör på den form de har byggt upp under våren.

Det påverkar också vilka lopp som han kan vara med i. Efter åren i Italien var Kessiakoff mest fascinerad av Girot, men år efter år har han fått stå över för att han är för dålig på våren. Nu vet han varför.

- Det har alltid funnits en fascination med alla grand tours. Och nu när jag har kört Touren så förstår jag också fascinationen bakom den. Som de säger här att ”Touren är ju Touren”, det är så de alltid uttrycker sig, det är ganska kul. Det är verkligen det största. Men Girot är ju kanske det hårdaste.

Och det passar Kessiakoff, samtidigt som allergierna gör att han kanske inte kan köra.

- Det gör väl att min fascination för den tävlingen har sjunkit lite grand och jag är mer fokuserad på Touren. Men Touren känns också ibland lite som att det är för mycket stress, och det är lite för långa helt platta tempolopp. Så det känns som att jag har mindre möjlighet att prestera där. Girot är fortfarande den tävling som jag personligen ser att där hade jag haft en bra chans. Det passar mer min karaktär som cyklist. Men vi får se hur vi gör till nästa år, om vi ska chansa igen på att jag har fått bukt på mina problem eller om de hänger i sig. Vi får se vad laget säger, det är de som jag överlåter beslutet till.

Scanpix

Ringer man Fredrik Kessiakoff några timmar efter ett framgångsrikt lopp - som till exempel den stora skrällsegern i tempoetappen i Schweiz runt, det första tecknet på årets framsteg, eller tredjeplatsen i Milano-Turin i onsdags - så är han oftast redan cool och samlad och har hunnit analysera vad han är nöjd med, och inte. Vad som kan förbättras.

När han var som allra mest frustrerad i våras var han också övertygad om att det skulle bli bättre, som det hade blivit tidigare år. Och nu, efter etappsegrar i Schweiz och Vueltan, kampen med Thomas Voeckler om den prickiga tröjan i Tour de France, fina placeringar på VM - tror han också att han kan nå högre nästa år.

INTE NÅTT VÄRLDSELITEN

- Det är ju hela tiden en utmaning, man vill ju alltid bli bättre. Jag skulle vilja tillhöra en världselit. Och jag tycker att jag fortfarande inte riktigt har nått dit. Jag tycker fortfarande inte att jag har visat en tillräckligt jämn nivå för att vara nöjd med vad jag åstadkommer. Även om jag slår till ibland och får till det så skulle jag vilja vara mer jämn. Jag tycker att det också är någonting som utmärker en mästare, säger han.

Men resultaten är han glad för, även om säsongen inte blev som han hade tänkt.

- Det är lite oväntade framgångar får jag säga. Jag hade väl trott lite mer att jag skulle köra fort på etapploppen. Nu har jag inte kört så fort på etapploppen men däremot har jag kört fort på tempoloppen istället. Men huvudsaken är att man får framgångar, det är det enda som är viktigt, att man visar att man har på den här nivån att göra. Det är ändå kul att de har kommit. Trots den frustration som fanns i våras så finns känns det ändå skönt att få resultat med sig, säger Kessiakoff.

Kessiakoff bytte från mountainbike till landsväg för fyra år sedan. Träningen är en sak, taktiken är en annan där det hela tiden finns saker att lära sig. Han tar onsdagens Milano-Turin som exempel, där han ledde med bara några kilometer kvar och slutade trea.

- Jag hade absolut inte bäst ben i den tävlingen eller ens tredje bästa ben. Däremot så körde jag väldigt smart. För jag såg till att jag låg med upp på toppen på första varvet, och sen utför så såg jag till att jag gick med i de attackerna. För där fanns det en möjlighet att få ett försprång in i backen, som gjorde att jag med något sämre ben kunde vara ned och kriga om segern till och med.

- Det är hela tiden sådana saker. Hade jag hoppat in direkt från mountainbiken från landsväg hade jag aldrig tänkt det tänket, då hade jag tänkt att okej, jag ska bara bevaka Contador så får vi se hur stark jag är jämfört med honom. Nu har man hela tiden erfarenheter med sig som gör att man tänker ett eller två eller kanske tre steg framåt i tävlingen.

BEREDD ATT LIDA MER

Dessutom tänker man på smärtan.

- Jag tror att viljan att känna smärta ökar ju mer du känner dig förberedd. Och det kommer ju mer du tränar. Ju självsäkrare du blir, desto mer nöjd du är med din träning. Då tror jag man är beredd att lida mer och man måste göra det, man måste ha det för att man ska kunna prestera, säger Kessiakoff.

- Man är 200 man i en klunga och vad är det som skiljer egentligen? Ofta är det bara enligt mig viljan att lida. Är du i bra form så har du en vilja att lida, du är beredd att lida, du tycker det är värt att lida.

Kessiakoff förklarar.

- Varannan sekund så växlar det. ”Fy fan vad ont, jag vill bara sluta.” Och så försöker man tänka bort det, ”fan, nu gör det ont, det är bra nu gör det ont i de andra också”, sen, ”fy fan vad ont jag vill bara lägga ner, nä, men det är bra, det gör ont på de andra också”. Så det är hela tiden en inre kamp. Mot sig själv. För man vill egentligen bara lägga sig ner och dö. Men så vet man att, fan, stannar du nu så tycker du efter fem sekunder att ”varför körde jag inte för?”.

Utanför börjar det sakta mörkna. Fredrik Kessiakoff går upp till hotellrummet igen. Förhoppningsvis kommer morgondagen att göra mycket ont.

Lombardiet runt sänds direkt på Eurosport och Eurosport Player. eurosport.se bevakar tävlingen på plats.

Malena Johansson - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×