Contador Kessiakoff Vuelta - Imago
 
Cykel > Il Lombardia

Kessiakoff om Muro di Sormano: "Mest bara att ta sig upp"

Kessiakoff om Muro di Sormano: "Mest bara att ta sig upp"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 29/09/2012 kl 11:27
BERGAMO/MILANO. Fredrik Kessiakoff kommer med bra form till säsongens sista klassiker. Dagens första avgörande i Lombardiet blir det fruktade Muro di Sormano. "Det är ju mest bara att ta sig upp", säger svensken till eurosport.se.
 

Den 106:e upplagan av Lombardiet runt är 251 kilometer lång, mellan Bergamo och Lecco. Vägen består av flera hårda klättringar, och tekniska utförskörningar. Tre svenskar deltar: Thomas Löfkvist, Fredrik Kessiakoff och Tobias Ludvigsson.

På förhand talas det om en duell mellan den nyblivne världsmästaren Philippe Gilbert och Alberto Contador, som vann sin första endagarstävling i karriären i onsdags. Men cyklister som Vincenzo Nibali, Joaquim Rodríguez, Rigoberto Urán, Sergio Henao och Diego Ulissi, med flera, är kandidater till segern. Precis som Fredrik Kessiakoff, som är Astanas kapten och kom trea i Milano-Turin för tvåa dagar sedan.

På förhand handlar mycket om Muro di Sormano, en del av Sormanoklättringen som kommer en bit in i loppet och som Bjarne Riis till exempel kallade "överdrivet" svår.

- Det är ju mest bara att ta sig upp. Det är ju svårt att göra jättestor skillnad kanske. Inte jag i alla fall, jag kan ju hålla fart men det är väl det att det är smalt, det är det som är problemet just på den klättringen som jag har förstått det, säger Kessiakoff där han sitter i en hotellfoajé i närheten av Bergamos flygplats dagen före loppet.

Vägen är smal både uppför och utför. Det gäller att vara långt framme så man inte kommer efter i den tekniska utförskörningen efter Sormano.

- Är du på tionde hjul då så är risken att du ligger och fladdrar och får kämpa ganska hårt för att komma ikapp. Och det är redan på tionde hjul. Så är du femtionde man är du redan en minut efter, säger de.

Efter Sormano kommer det klassiska Ghisallo. Där blir det mindre stress.

- Den är ju väldigt hård, och de kör den väldigt fort. Samtidigt så är den också ganska långt från mål. Så det är väl om jag kan överleva där, gärna med nån lagkamrat eller med lite bra cyklister runtomkring mig, gärna nån kapten som har nån av sina lagkamrater med sig. Så att de kör sedan, efter toppen, säger Kessiakoff.

Han tror att Sormano och den sista klättringen, Villa Vergano, innan det går nedåt mot Lecco, blir mest avgörande.

- Om du har tio sekunder på toppen så bör man kunna hålla ända in i mål, säger han.

- Och det troliga scenariot är kanske också att det blir en liten grupp som spurtar om det. Om jag ska gissa.

Prognoserna säger att det kommer att bli regn under dagen, och det gör vägarna blöta och hala, uppför men också på de svåra nedförssträckorna.

- Jag tycker ju inte om att köra när det är regn, så är det bara. Däremot så är det oftast inte så att jag kör sämre när det blir regn. Utan oftast kan jag hålla min nivå och har jag bara moral, som de säger på italienska, ”morale”, så är det inga problem, då ska det inte vara en nackdel. Då finns det nog andra som lider mer än mig.

Lombardiet runt sänds direkt på Eurosport och Eurosport Player. Sändningen börjar 16.00 och Roberto Vacchi kommenterar. eurosport.se bevakar tävlingen på plats.

Malena Johansson - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×