Falk - Eurosport
 
Cykel

Hans Falk tar över Norge: "Vi ska bli bland de bästa i världen"

Hans Falk tar över Norge: "Vi ska bli bland de bästa i världen"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 18/10/2012 kl 17:22
Hans Falk blir ny sportchef för det norska cykelförbundet. Den förre svenske förbundskaptenen tar över i ett land där cykelintresset har exploderat under senare år och framångarna blivit allt fler. "Vi siktar på att bli en av de bättre nationerna i världen", säger Falk till eurosport.se.
 

Den förre svenske sportchefen Hans Falk har arbetat i det norska cykelförbundet sedan 2009, bland annat med juniorutveckling. I december går den nuvarande förbundskapten Steffen Kjærgaards kontrakt ut, och i den nya organisationen blir Falk överordnad sportchef över både landsvägs- och terrängcykel, och ska coacha de olika förbundskaptenerna.

- Det är väldigt inspirerande. Förutsättningarna ser bra ut. Det finns gott om talanger, både på landsväg, BMX och mountainbike, säger Falk.

Norge har haft stora framgångar i cykel under senare år. Nyligen vann Alexander Kristoff OS-brons i London och Oskar Svendsen vann junior-VM-guld på tempo i VM i Valkenburg. Eline Gleditsch Brustad tog silver för juniorer. Dessutom finns världsstjärnor på herrtouren i landsväg som Thor Hushovd och Edvald Boasson Hagen.

Och intresset för cykel har på bara några år blivit enormt.

- Det är väl fotboll som är den största sporten men därefter kommer nog cykel. Det är inte som i Sverige där cykel är en liten idrott bland andra, säger Falk.

TOUR DE FRANCE FÖRKLARINGEN

Han tror att den stora orsaken är att norska TV2 började direktsända Tour de France, samtidigt som Thor Hushovd vann etapper. På bara fem, sex år blev cykel en sport som det talas om dagligen i nyheterna, och både elit- och motionscyklingen har växt dramatiskt.

- På cuptävlingarna i Norge kan vi ha 100 deltagare, på en cuptävling i Sverige är det kanske 25, 30. Vi har ett större urval att jobba med, säger Falk.

För bara några år sedan var sporten på samma nivå i Norge som i Sverige. Men Falk har inget annat recept att komma med än att mediebevakningen måste bli större. Tv-sändningar på de stora kanalerna som alla kan se gör hela skillnaden.

- Rådet jag kan ge till det svenska förbundet är att lägga större energi på att få till exempel SVT att sända cykel, och att bjuda in tidningar som Aftonbladet och Expressen att skriva med om cykel.

- Fredrik Kessiakoff som cyklade med den prickiga tröjan under Touren, han är helt säkert större i Norge än i Sverige, säger Falk.

SKA TA FLER MEDALJER

Målet för de kommande åren i Norge är att bli ännu bättre.

- Vi siktar på att vara en av de bättre nationerna i världen, säger Falk.

- Det handlar om helheten, det är inte bara cykelinriktat utan handlar om till exempel gymnasial utbildning, att man ska kunna utbilda sig samtidigt som man cyklar. Sen ska vi ta fler medaljer på de stora mästerskapen som VM och OS. Vi tog VM-guld i år men vi vill göra det i fler discipliner också, som BMX och mountainbike.

Under Falks tid i Sverige tog landslaget flera VM- och OS-medaljer på landsväg. Michael ”Roddarn” Andersson‎, Madeleine Lindberg Wall och Susanne Ljungskog tog alla medaljer på VM, med Ljungskogs två VM-guld 2002 och 2003 som höjdpunkterna. 2008 vann Emma Johansson och Gustav Larsson silver i Peking. Fredrik Kessiakoff tog VM-brons i cross country 2006.

Malena Johansson - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×