SWITZERLAND, Porrentruy : New best climber's polka dot jersey, Sweden's Frederik Kessiakoff, climbs at the end of the 157,5 km and eighth stage of the 2012 Tour de France cycling race starting in Belfort and finishing in Porrentruy, Switzerland, on July 8 - AFP
 
Cykel > Giro d'Italia

Klart: Kessiakoff kör Girot med Nibali: "Hoppas kroppen håller"

Klart: Kessiakoff kör Girot med Nibali: "Hoppas kroppen håller"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 23/11/2012 kl 23:56
Tre år i rad har Fredrik Kessiakoff planerat för att köra Girot utan att det har blivit av. Nu skulle allergidiagnosen göra att upplägget ändrades. Men - laget vill ha honom i Girot även 2013. "Jag måste vara optimist och hoppas att det går annorlunda den här gången", säger han till eurosport.se.
 

Det har varit en liten följetong, Fredrik Kessiakoff och inställda Giron. De senaste tre åren har det inför säsongen talats om att han ska köra Giro d'Italia, men varje gång blir det till slut inte av. För bara några veckor sedan pratade svensken om att han kanske får ge upp tävlingen, nu när han har fått reda på att det har varit allergier och astma som har påverkat honom på våren.

Men historien upprepar sig. Förhoppningsvis bara till hälften. Även nästa år är planen att Kessiakoff ska köra Girot, som i år är en ännu viktigare tävling för hans lag Astana än tidigare. Vincenzo Nibali är stallets nya stjärncyklist, och italienarens stora mål det första året blir att försöka vinna Girot.

- Vi har skaffat oss det som vi har saknat under de två senaste åren, en verklig ledare. Där vi kan satsa inte bara på att få en bra placering på Girot, utan att vinna, säger Astanas sportslige ledare Giuseppe Martinelli till eurosport.se om nyförvärvet.

Och Kessiakoff är tänkt att bli en viktig del i att hjälpa sicilianaren att ta hem den rosa tröjan. Svensken ska enligt planen göra i stort sett samma program som Nibali fram till och med Girot, vilket innebär en tidig start med Tour de San Luis i Argentina redan i januari. Sedan Tirreno-Adriatico och Milano-Sanremo, och kanske Romandiet runt eller Giro del Trentino eller båda.

"MÅSTE VARA OPTIMIST"

Att ingå i lagets satsning på att vinna Giro d'Italia är ett viktigt förtroende, men Kessiakoff själv har varit orolig för att hans allergier ska stoppa honom igen, som de har gjort de senaste åren.

- Vi får hoppas att kroppen håller, säger han.

Martinelli säger att han vet att om allergierna slår till så är det som värst just under Girot. Men han hoppas att Kessiakoff ska vara på väg att lösa problemet tillsammans med stallets läkare.

I början av december ska laget på träningsläger och då kommer 32-åringen att börja ta ett vaccin mot björkpollen som han hoppas ska hjälpa. Men det är först i vår som det visar sig om det får effekt.

- Jag måste vara optimist och hoppas att det går annorlunda den här gången. Antingen så blir det A - roligt att det går vägen den här gången, eller B - att det slutar att bli prat om det på hösten. Girot är en fascinerande tävling och att komma dit med bra hälsa och ett bra lag är något jag verkligen vill. Men, det var inte vad jag hade tänkt mig för bara ett par månader sedan, säger han.

Att Martinelli vill ge Kessiakoff en betydelsefull roll medan svensken själv är tveksam är inget ovanligt scenario.

RÄDD FÖR LEDARROLL

- Under två år med Fredrik så har jag förstått att där han fortfarande är lite rädd är när det handlar om att ta hela ansvaret för laget, när han känner det på sina axlar. Kanske nu när han får stå bredvid Nibali så tas det ansvaret ifrån honom lite. Det kommer säkert att vara bra för honom, säger italienaren.

Eurosport

Kessiakoff är inne på samma sak.

- Det känns väldigt bra. Det betyder att du kör så bra du kan och sen är det han som får dra det tunga lasset, det är han som sitter i heta stolen och får ta det ansvaret. Det känns ganska skönt att jag inte behöver ha den rollen, att det är han som har den rollen nu.

Nästa år kan han i en del tävlingar få en tydligare hjälpryttarroll på ett annat sätt än förut, och han hoppas att det går bra för Nibali så att han får vara med mycket och jobba framme i klungan för sin ledare.

Kessiakoff har haft en lång och påfrestande säsong, och håller med Martinelli om att självförtroendet inte alltid känts så starkt.

- Om man sätter sig i en ansvarsposition så vill man vara övertygad om att man klarar uppgiften. Det kanske är en av mina större svagheter, att jag inte tror på mig själv så som jag borde. Men det beror också på att när jag har kommit väl förberedd till tävlingar så har jag blivit besviken på vad jag har fått ut av kroppen. Jag har tyckt att jag har gjort allting rätt och så har det gått åt helskotta. Då blir man lite knäckt.

- Hade jag inte haft mina problem med allergier så hade jag kanske kunnat vara mer kaxig.

HÄNDER BARA DE STORA

Trots framgångarna under året, sju etapper i den prickiga tröjan på Tour de France, etappsegrar i Schweiz runt och Vueltan, en femteplats på VM och topplaceringar i italienska lopp i slutet av säsongen så har det sällan gått som planerat och den frustrerande våren då allergierna sänkte honom, utan att han ännu visste att det var de som var orsaken, vände upp och ned på allt.

Martinelli säger att det har varit ett "mycket bra" år, och nämner de två temposegrarna i Schweiz och Spanien.

- Han hade de bästa mästarna emot sig. Att slå (Alberto) Contador i tempo eller att slå (Fabian) Cancellara i tempo är något som bara händer de stora.

Han berömmer också avslutningen av året, då Kessiakoff var lagets kapten och fick axla det ansvar som han inte alltid har varit bekväm med.

- Det är den bäste Kessiakoff som jag har haft, säger Martinelli.

- I Lombardiet var han stark. I Milano-Turin försökte han vinna och om inte Contador hade varit där hade han förmodligen vunnit Milano-Turin, det är en tävling som alla försöker vinna i slutet av säsongen. Han var jättebra i Giro dell'Emilia. Så, jag tror att han har självförtroende och - jag har alltid haft ett enormt förtroende för Kessiakoff men under den här perioden har han visat att han är en utmärkt cyklist. Det kommer att vara betydelsefullt att ha honom här i två år till.

Kessiakoff själv talar istället i negativa termer om samma period. Redan efter Tour de France var han sliten. Martinelli hoppades på honom i sammandraget av Vueltan, men själv visste han att han inte skulle orka. Samtidigt hade han stigande fysisk form och efter Vueltan och VM fick han leda laget i de avslutande italienska klassikerna. Säsongen blev längre än planerat.

MENTALT TRÖTT

- Ska jag vara ärlig, när jag kom in till Vueltan var jag mentalt trött. Sen blev det ett par race som jag inte skulle ha kört från början. Varje helg blev det en tävling till och jag tänkte bara att "åh", jag såg fram emot att säsongen skulle vara över. Man måste mentalt orka ha den rollen. Det är sju andra cyklister som åker och har man den rollen kan man inte göra dem besvikna.

Han menar att tiondeplatsen i Lombardiet runt hade varit bra för en cyklist utan förväntningar på sig.

dpa

- Men är man kapten måste det bli topp tre för att det ska vara bra. Jag föredrar nog ofta att vara den som slår ur underläge.

Som nybliven landsvägscyklist efter övergången från mountainbike har han inte fått vanan under ungdomsåren att leda ett lag, påpekar han.

- Varje tävling på slutet när jag fick köra med en kaptensroll har jag med mig. Det är kanske bra att han har gjort så Martinelli, att även när jag inte har velat så har han satt mig där ändå.

Förutom en del nya ansikten i laget och bland ledarna kommer Astana också börja anlita tränare som ska följa cyklisterna. Kessiakoff har hittills tränat sig själv, men nu har ett företag i Bergamo som redan följer några andra lag anlitats.

Martinelli tror att en lugnare uppladdning under vintern och ett bättre träningsprogram kommer att hjälpa Kessiakoff att få en stabilare form. Svensken är en av de cyklister som laget tror kan prestera bättre med en tränare.

KAN SPARA ENERGIN

Kessiakoff själv är positiv till förändringen, även om han hoppas att den inte kommer att inkräkta för mycket på livet i stort. Han kommer bland annat att kontinuerligt skicka in information om sina träningsresultat för analys.

- Kanske kan det också hjälpa mig med utvärderingen av allergierna. Så att man kan se om jag är i den formen jag borde vara, om det är allergierna som påverkar eller om det beror på träningen om jag är dålig under en period.

Han återkommer ofta till allergierna. Nu måste han planera inför Girot en gång till, men en skillnad är att han nu vet att det är de som kan göra honom svag under första halvåret. Får han besvär kan planerna ändras. Han kommer inte att träna för att vara på topp i början av året som i fjol, och behöver inte leva med samma frustration som i våras, när han inte visste vad det var som fel.

- Jag kan spara den mentala energin som jag lade ner där, säger han.

Malena Johansson - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×