Galibier 2013 - From Official Website
 
Cykel > Giro d'Italia

Giro d'Italia kommer till Galibier - för att hedra Pantani

Giro d'Italia kommer till Galibier - för att hedra Pantani

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 20/09/2012 kl 16:09
För första gången i historien kommer Giro d'Italia att ha en etapp med det klassiska Tour de France-berget Col du Galibier. "1998 vann en man som hette Marco Pantani Tour de France och gjorde någonting väldigt, väldigt speciellt på det berget", säger tävlingsdirektören Michele Acquarone.
 

Den femtonde etappen av nästa års Giro blir också första gången i cykelhistorien då en etapp går från norr och slutar på toppen av Col du Galibier.

Etappen startar i Cesana Torinese, berättar tävlingsledningen i ett pressmeddelande. Cyklisterna kommer sedan att ta sig till Susa för att klättra upp för Colle del Moncenisio. Sedan nerför mot Val D’Arc. Från Saint Michel de Maurienne kommer Col du Télégraphe att bestigas och sedan, från Valloire, startar de sista 18 kilometerna upp för Galibier.

- Det är mycket viktigt för oss eftersom 1998 vann en man som hette Marco Pantani Tour de France och gjorde någonting väldigt, väldigt speciellt på det berget. Vi är väldigt glada att 15 år senare vara på samma berg och ha en stor målgång i Giro d'Italia, säger tävlingsdirektören Michele Acquarone på en presskonferens.

1998 attackerade Pantani på Col du Galibier, drog ifrån och kom ensam till målgången på Les Deux Alpes. På det sättet tog han in Jan Ullrichs försprång på hela fem minuter, gick om honom, tog över den gula tröjan och vann sedan hela Touren, som i övrigt det året präglades av den stora Festinaskandalen. Pantani vann både Girot och Touren det året. Han är den senaste av bara sju cyklister i historien som har lyckats med att vinna dubbeln. Pantani dog 2004 av en överdos kokain.

Etappen på Girot kommer att gå förbi en minnessten som har satts upp på Galibier för att hedra Pantanis insats.

Det är sedan tidigare klart att Girot kommer att starta på strandpromenaden i Neapel. Hela bansträckningen kommer att presenteras den 30 september.

- Nästa Giro kommer såklart bli en väldigt tuff tävling. Vi brukade säga att det är den tuffaste tävlingen i världen med alla berg, men nästa år kommer den att bli mycket välbalanserad, säger Acquarone.

Etapp 15, Giro d'Italia 2013:

Eurosport

Malena Johansson - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×