Fredrik Kessiakoff - Imago
 
Cykel

Framflyttad säsongsstart för Kessiakoff: "Jag har varit trött"

Framflyttad säsongsstart för Kessiakoff: "Jag har varit trött"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 10/01/2013 kl 00:21
Fredrik Kessiakoff skulle ha börjat tävla redan nästa vecka. Men fjolåret har tagit ut sin rätt. Svensken har bett om att få flytta fram säsongsstarten och börjar nu tävla en månad senare, i Spanien. "Jag har varit ganska trött", säger han till eurosport.se.
 

I november var planen att Fredrik Kessiakoff skulle börja sin tävlingssäsong i januari i Argentina. Han ska ingå i samma grupp som Vincenzo Nibali i Astanas försök att vinna Girot med italienaren, och skulle följa Nibalis tävlingsschema inför treveckorsloppet. Men svensken hade en lång och slitsam säsong och bad själv på träningslägret i december att få ett längre uppehåll innan tävlandet startade igen.

- Jag måste säga att de senaste dagarna har jag känt mig mycket mer motiverad, det har känts roligt igen att ge mig ut och träna. Jag har varit ganska trött och inte känt lust att ha den där tävlingsstressen, säger han på telefon från Monaco där han är tillbaka efter en tids vistelse i Sverige under off season.

Istället för att börja säsongen med Tour de San Luis som startar den 20 januari kommer den första tävlingen nu att bli Ruta del Sol som går mellan den 17 och 21 februari.

MINDRE STRESS

Redan efter Touren i somras kände sig Kessiakoff sliten, men körde en grand tour till, Vuelta a España. Även om han kom igång igen och gjorde bra resultat på senare delen av säsongen har den mentala tröttheten hängt i länge.

- När man blir så sliten med mycket tävlande efter bara en grand tour, då är det inte så kul att sticka ut och lida på cykeln igen. Det har suttit i på vintern, jag har inte fått bort den där tröttheten. Så, jag har varit trött, men det börjar bli bättre. Det har också att göra med att jag inte behöver känna stress, jag behöver inte fokusera på intensitet nu utan bara på att må bra och göra styrka på gymmet och sådär.

Laget vill fortfarande att han ska vara med och hjälpa Nibali på Girot, men nu kommer han att göra grundträning och inte vara inriktad på att vara i tävlingsform redan i januari.

- Från lagets sida hade de gärna sett att jag hade kört de första tävlingarna med Nibali, men tanken är fortfarande att jag ska vara med i hans grupp och köra Girot. Vi kommer att köra ihop i Tirreno och Romandiet, och då kommer vi att köra ihop en liten grupp.

TAR VACCIN

Men även om Giro-planen inte är förändrad, så är den inte skriven i sten. Förra våren blev det inget Giro på grund av vad som Kessiakoff efter ett tag fick veta var allergier. På julafton började han ta ett vaccin, som han ska ta fram till mars. Han har också astmamedicin som han nu kan börja ta tidigare för att lindra symptomen. Men osäkerheten över allergierna har påverkat.

- Jag inser att jag måste ha en plan B. Det är också därför jag har gjort den här ändringen, jag kan inte gå in som förra året med samma inställning och lägga allt krut på att vara på topp från början. Det är viktigt att spara krut till längre fram. Kommer jag i form av tävlingarna, då är det jättebra, då kan jag åka till Girot och göra ett bra jobb där. Men märker jag att det sviktar och jag inte kan komma i form få vet jag att det finns en plan B och jag kan inte bli alltför besviken.

Och ska han vara hjälpryttare åt Nibali och vara med och försöka vinna Giro d'Italia åt honom, då krävs riktigt bra form.

- Jag måste vara väldigt, väldigt bra. Min roll som hjälryttare är ju inte precis tänkt att vara att ligga och dra på platten, utan jag ska kunna sitta och dra fram i första delen av klättringarna. Det är den rollen som jag vill ha, och som laget vill att jag ska ha. Att vika av när det bara är tre, fyra kilometer kvar, då kommer mitt jobb att vara klart. Och för att göra det, inte bara första veckan utan även den tredje, då krävs det en mycket bra form, säger han.

- Om man tittar på Sky på Touren - hade till exempel Richie Porte valt att inte vika av efter ett tag så hade han kanske också kunnat slåss om topp fem på Touren. Eller att Chris Froome kunde vara tvåa. Där ser man hur bra man måste vara för att kunna göra jobbet.

Kessiakoffs tävlingsschema framöver: 17-21 februari, Ruta del Sol, 24 februari Clásica de Almería, 26 februari Giro del Friuli, 28 februari GP Camaiore, 2 mars Giro del Lazio, 3 mars Strade Bianche, 6-2 mars Tirreno-Adriatico, 23-28 april Romandiet runt.

Malena Johansson - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×