2003 Tour de France Hamilton Armstrong - Eurosport
 
Cykel

Usada stödjer förslag om amnesti för dopare

Usada stödjer förslag om amnesti för dopare

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 11/09/2012 kl 09:11
Den amerikanska antidopningsbyrån Usada stödjer UCI-presidenten Pat McQuaids förslag om en amnesti för före detta dopade cyklister. "Det är lösnngen för att verkligen rensa upp sporten", säger Usadachefen Travis Tygart.
 

I samband med domen mot Lance Armstrong och Armstrongs stallkamrat Tyler Hamiltons bok om dopningskulturen i cykelsporten kring millennieskiftet har flera cyklister erkänt att de dopade sig på den tiden.

Internationella cykelunionens, UCI, ordförande Pat McQuaid säger i en intervju med AP att han kommer att föreslå att en slags amnesti för före detta dopade cyklister införs, även om han ännu inte är klar över formerna.

- Vi skulle behöva undersöka hur det skulle kunna introduceras, vad som ramverket för det skulle vara, vad resultaten skulle bli efteråt. Vi måste arbeta inom regelverket för antidopning, säger han.

UCI och den amerikanska antidopningsbyrån Usada har haft olika ståndpunkter angående Lance Armstrong, där UCI till en början ifrågasatte Usadas befogenhet. Men i frågan om en amnesti är de överens, och Usada föreslog i somras för UCI en slags sanningskommission i cykelsporten.

- Vi är glada för att de är öppna för idén, som under rätt struktur är lösningen för att verkligen rensa upp sporten, säger Usadas vd Travis Tygart till Velonews.

"Om UCI verkligen är intresserat av att sätta upp en speciell panel för att hantera dopning, bör det inte vara för ett enda fall. Istället bör UCI be Wada sätta upp ett oberoende organ liknande en sannings- och försoningskommission, där alla dopningsskeletten i cykelsporten kan komma ut ur garderoben, de många cyklister som har dopat sig kan erkänna, och cykelsporten kan gå vidare med en riktig nystart", skriver Usada i sitt brev till UCI den 26 juli.

Malena Johansson - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×