Lance Armstrong, 2005 Tour de France - AFP
 
Cykel

KLART: Armstrongs titlar stryks: "Han förtjänar att glömmas bort"

KLART: Armstrongs titlar stryks: "Han förtjänar att glömmas bort"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 22/10/2012 kl 15:04
Usadas dom mot Lance Armstrong kommer INTE att överklagas. Internationella Cykelförbundet (UCI) meddelade sitt beslut på en presskonferens på måndagen. "Det här får aldrig hända igen", säger UCI-presidenten Pat McQuaid.
 

UCI:s president Pat McQuaid meddelade på en presskonferens i Geneve att Usadas dom står fast. Armstrong stängs av från cykelsporten på livstid och alla hans resultat stryks från den 1 augusti raderas.

- Armstrong har ingenting i cykelsporten att göra. Det här får aldrig hända igen, säger McQuaid.

- Jag måste erkänna att jag äcklades av vad jag har läst i Usadas rapport. Delen om hur Zabriskie övertalades, på ett sätt tvingades, till dopning är chockerande.

"HAN SKA GLÖMMAS BORT"

På frågan om hur Armstrong kommer att bli ihågkommen svarar McQuaid.

- Han förtjänar att glömmas bort.

De 26 vittnesmålen i Usadas rapport, många före detta stallkamrater till Armstrong, ligger till grund för beslutet.

- Vad UCI har koncentrerat sig på i Usadas rapport är Lance Armstrongs förhållande till de andra cyklisterna. VI har inte gått in på det andra innehållet i rapporten.

McQuaid säger att Usada inte hade rätt verktyg för att stoppa dopningen på den tiden.

- När EPO kom förändrades allt. Jag är ledsen över att vi inte kunde fånga varenda jävla en av dem då och kasta ut dem från sporten.

- Sporten utvecklas och kampen mot dopning utvecklas. Verktygen vi har nu är mycket mer avancerade än de var tidigt 2000-tal.

MCQUAID SITTER KVAR

UCI-presidenten har inga planer på att lämna sin post.

- När jag tog över som president var kampen mot dopning min främsta prioritet. Det är fortfarande min prioritet... det finns fortfarande jobb att göra. Jag har inga intentioner på att sluta, säger McQuaid som under presskonferensen påpekade att han inte blev president förrän 2006 - alltså efter Armstrongs Tour de France-segrar.

McQuaid fortsätter att neka att UCI mörkade ett positivt dopningsprov för Armstrong från Schweiz runt 2001. Han kallar anklagelserna för "absolut falska". UCI fick 125 000 dollar i två donatiner året efter. McQuaid säger att förbundet även i framtiden kommer att ta emot donationer från cyklister.

- UCI är inte som Fifa med miljarder på banken.

Vad som händer med de tomma placeringar som Lance Aamstrong lämnar efter sig i Tour de France och om UCI kommer att stödja jakten på att få tillbaka prispengarna för de sju titlarna är inte bestämt. UCI kommer att hålla ett extrainsatt möte på fredag.

"STÖRSTA KRISEN NÅGONSIN"

Lance Armstrong nekar till dopning men valde att inte bemöta Usadas dopningsanklagelser i augusti. Han kallade Usadas process för "häxjakt" och hävdade själv att han har testats 500 gånger utan att lämna ett positivt prov. Enligt UCI har Armstrong gjort 218 test.

McQuaid säger att cykelsporten befinner sig i sin "största kris någonsin" och han tror inte att den kommer att bli helt fri från dopning.

- Ingen tvekan om att det är kris, det är den största krisen som cykelsporten någonsin varit i. Jag vill se den här krisen som ett tillfälle att erkänna att vår sport är i fara och att alla måste hjälpas åt för att gå vidare. Kommer sporten att bli fri från dopning? Om jag ska vara ärlig måste jag svara nej.

Tobias Jönsson - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×