GEELONG, AUSTRALIA 20100929. Svenske Emma Johansson gjorde et godt temporitt under sykkel-VM i Australia onsdag. - Scanpix
 
Cykel

Silver-Emma klar för "storlag" - byter för karriär och privatliv

Silver-Emma klar för "storlag" - byter för karriär och privatliv

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 04/10/2012 kl 12:42
Emma Johansson tar nästa steg i karriären. Svenskan, som haft en motig säsong, lämnar norska Hitec Products för ett stall som tränaren och maken Martin Vestby beskriver som "ett storlag". "Nu kan hon fokusera på sina egna resultat", säger han till eurosport.se.
 

Efter två år i Hitec Products lämnar Emma Johansson stallet när kontraktet går ut i december. Martin Vestby bekräftar för eurosport.se att den svenska landslagsstjärnan är "muntligen överens" med ett nytt stall och enligt Vestby ska det vara ett uppköp.

- Hon har kommit dit i karriären nu då det är dags för ett storlag som är bra organiserat. Hon har kört för mindre lag under en längre tid. I år har det öppnats upp nya möjligheter med bud från större lag, säger Vestby som också är team manager för Hitec Products.

- Vi är muntligen överens. Bara praktiska detaljer återstår. Det bör inte ta lång tid innan allt är klart.

Främsta anledningen till bytet är att Emma ska kunna fokusera på sina egna resultat. Lönen blir faktiskt något lägre i det icke namngivna "storlaget" - som ryktas vara Dolmans-Boels eller Orica-Greenedge - men förutsättningarna skiljer sig på flera plan.

"NU BLIR HON EN RENODLAD CYKLIST"

Emma kommer att få en ledande roll men utan samma uttalade ansvar för sina lagkamrater som hon haft tidigare. Vid sidan av cykellönen har hon fram tills nu behövt jaga sponsorer för att få in pengar - under tiden i Hitec Products både för sig själv och för stallet. Uppgiften har, enligt Vestby, varit tidskrävande och gått ut över både karriären och privatlivet.

- Nu blir hon en renodlad cyklist. Arbetsmängden blir mindre då hon slipper hålla på med saker runt omkring. Hon blir en ledarfigur, en av toppåkarna i det här starka stallet. Hon inte får samma ansvar som en kapten utan får mer tid för sina egna resultat. Hon kommer att jobba tätt med kaptenen, men utan att slösa energi på att styra lagkamraterna, förklarar Vestby.

Kontraktet med det nya stallet sträcker sig över ett år.

"HOPPAS FINNA RO OCH GLÄDJE IGEN"

- Som det ser ut nu blir det så. Det har med lagets sponsorkontrakt att göra och längden på det. De vill inte göra längre kontrakt än de har sponsorer. Jag ser ingen fara med det. Det här är ett stort och välorganiserat lag.

Emma har ett tungt år bakom sig. Det inleddes med två brutna nyckelben i samband med en olycka på Kanarieöarna och den meriterade svenskan var sedan inte i närheten av medalj på VM och OS.

- Emma tycker det ska bli kul att prova något nytt. Att köra för en större organisation där hon kan vara cyklist, punkt slut, och tänka på sina resultat. Det blir också viktigt för vår situation som par att inte bara jobba när vi träffas. Nu får hon mindre bekymmer runt sig och kan då lättare fokusera på tävlingarna.

- Vi hoppas att det kan bli ett lyft och gör den här förändringen för att finna ro och glädje igen för att cykla.

Tobias Jönsson - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×