Lance Armstrong - Imago
 
Cykel

Dopningsdomen kan kosta Armstrong 100 miljoner

Dopningsdomen kan kosta Armstrong 100 miljoner

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 16/10/2012 kl 10:27
Enligt beräkningar kan Lance Armstrong tvingas betala tillbaka 97 miljoner kronor efter dopningsdomen - 11 procent av den före detta stjärnans förmögenhet.
 

Lance Armstrong är redan avstängd från att tävla på livstid och ska få sina resultat från 1 augusti 1998 raderade. Men blottläggandet av hans omfattande dopning under karriären kan också kosta honom pengar.

L'Équipe har räknat på vad Armstrong riskerar att förlora efter att Usadas rapport nu har släppts.

Både Sunday Times och försäkringsbolaget SCA har meddelat att de om Internationella cykelförbundet bestämmer sig för att implementera Usadas beslut överväger att agera för att få tillbaka pengar som de har tvingats betala Armstrong.

Sunday Times stämdes av Armstrong efter att 2004 har skrivit om den dopningskonspiration som Usada nu har bekräftat fanns. Saken gjordes upp utanför domstolen och tidningen tvingades be om offentligt om ursäkt.

NIKE GER FORTSATT STÖD

SCA vägrade efter dopningsrykten betala ut den bonus på fem miljoner dollar som Armstrong hade lovats om han vann Touren fem gånger. Efter ett skiljedomsavgörande tingades företaget betala bonusen plus advokatkostnader.

Det franska cykelförbundet publicerade efter att Usada tog sitt beslut i augusti om att radera Armstrongs resultat, ett pressmeddelande som talar om att förbundet anser att prispengarna från Tour de France bör betalas tillbaka och gå till utvecklingen av sporten hos unga och kampen mot dopning. Prispengar delas ofta mellan lagkamrater, så det är troligt att Armstrong inte behållit allt själv.

Men amerikanens sponsorer har inte lämnat honom. Nike betalar till exempel dryga 50 miljoner kronor om året till cancerupplysningsorganisationen Livestrong, och har efter att Usadas rapport kom meddelat att företaget fortsatt stödjer den före detta cykelstjärnan.

ELVA PROCENT AV FÖRMÖGENHETEN

Totalt kan de kostnader som hittills går att förutse uppgå till 10,78 miljoner, ungefär 97 miljoner svenska kronor, skriver L'Équipe. Men det gör inte Armstrong särskilt fattig. Enligt tidningen är hans uppskattade förmögenhet ungefär 870 miljoner kronor stor och de pengar han skulle tvingas betala tillbaka skulle utgöra 11 procent av det.

Det här kan Armstrong få betala tillbaka, enligt L'Équipes uträkning:

* Prispengar från Tour de France: 2,95 miljoner euro.
* Prispengar från andra tävlingar: 0,1 miljoner euro.
* Summan som SCA kan begära tillbaka: 5,8 miljoner euro.
* Böter för att ha begått mened: 1,16 miljoner euro. Under SCA-saken svor Armstrong att han inte hade haft med dopningsläkaren Michele Ferrari att göra efter 2004, något som Usada har kunnat visa, med bland annat dokumenterade pengatransaktioner och e-postkonversationer, var falskt. Summan är det högsta möjliga bötesbeloppet.
* Summan som Sunday Times kan begära tillbaka: 0,77 miljoner euro. En infofficiell summa, beloppet har aldrig offentliggjorts.

Sammanlagt: 10,78 miljoner euro, ungefär 97 miljoner svenska kronor.

Malena Johansson - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×