CYCLING Armstrong and Hamilton - AFP
 
Artikel
kommentarer
Cykel

"För Lance är dopning en del av livet - som syre"

"För Lance är dopning en del av livet - som syre"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 31/08/2012 kl 16:48
I en kommande bok beskriver Lance Armstrongs förre lagkamrat Tyler Hamilton en grundmurad dopningskultur kring stjärnan. Hamilton påstår också att Bjarne Riis introducerade honom till den ökände läkaren Eufemiano Fuentes.
 

Tyler Hamilton berättade redan förra året i det amerikanska tv-programmet "60 minutes" om den systematiska dopningen som han menar pågick när han var en del av Armstrongs lag.

Hamilton vittande i den federala utredningen mot Armstrong som lades ner i februari i år och tros vara ett av vittnena i den utredning som ledde till att Usada förra veckan raderade alla Armstrongs resultat från den 1 augusti 1998 till idag, med motiveringen att han själv dopade sig och hjälpte till att sprida dopningspreparat till andra.

New York Daily News har kommit över en kopia av Hamiltons bok "The Secret Race", som ska komma ut 5 september. Tidningen berättar att Hamilton beskriver hur Armstrong byggde upp ett intrikat dopningsprogram i sina Tour de France-lag. Dopningen gömdes undan offentligheten genom hot, lögner och sabotage, enligt Hamilton.

"Enligt Lances sätt att tänka är dopning en del av livet, som syre eller tyngdlagen", skriver Hamilton.

BLODPÅSAR ÖVER SÄNGEN

Amerikanen skriver att han själv började dopa sig med testosteron 1997, året innan han kom till Armstrongs stall. Han skriver att Armstrong försedde honom med epo före Tour de France 1999, i Armstrongs hem i Nice.

Hamilton skriver att Armstrong, sportdirektören Johan Bruyneel - som har valt att gå vidare med Usadas anklagelser mot honom - och läkarna utverkade ett sofistikerat program för bloddopning.

Hamilton skriver att han i juni 2000 reste till Frankrike från Spanien tillsammans med lagkamraten Kevin Livingstone för att läkarna Luis García del Moral och "Pepe" Martì - båda två nu anklagade av Usada - skulle dra deras blod.

"Med de andra grejorna sväljer man ett piller eller sätter på ett plåster eller tar en liten injektion. Men här ser man en stor, klar plastpåse långsamt fyllas med ens varma, mörkröda blod. Det glömmer man aldrig", skriver Hamilton.

Efter den elfte etappen av Tour de France gick cyklisterna in på sina hotellrum och fann blodpåsarna fasttejpade på väggen över sängarna, redo för att injiceras. Hamilton beskriver hur han fick gåshud är det fortfarande kalla blodet återinfördes i hans kropp.

TERMOS MED EPO

Dopningsplanen för Touren innehöll bland annat en motorcykel som följde efter cyklisterna med en termos med epo, som skulle tas efter etapperna, skriver Hamilton. Han skriver att lagledningen uppmuntrade användandet av dopningspreparat, som distribuerades i vita lunchpåsar.

Det positiva dopningstest som Armstrong har anklagats för ha gjort i Schweiz runt 2001 berättar också Hamilton om i boken. Han skriver att Amrstrong berättade för honom att han testade positivt för epo men var inte bekymrad över det på grund av sina kontakter i det internationella cykelförbundets ledning.

Hamilton beskriver ett oväntat möte med Armstrong på en restaurang i Aspen efter intervjun med "60 minutes".

"När du går upp och vittnar kommer vi att riva dig sönder och samman. Du kommer att se ut som en jävla idiot", ska Armstrong ha sagt.

Hamilton skriver också att när han lämnade US Postal Service för CSC 2002 introducerade Bjarne Riis honom för den ökände dopningsläkaren Eufemiano Fuentes, som övervakade hans bloddopning under flera år.

Riis förnekar bestämt uppgifterna. Läs mer här.

Malena Johansson - eurosport.se

 

kommentarer