Eurosport
 Snooker-VMTitta nu 
 
 
Cykel

Expert: Armstrongs blodpass från 2009 tyder på dopning

Michael Ashenden, en av världens främsta dopningsexperter, menar att data från Lance Armstrongs blodpass från 2009 tyder på att amerikanen använde bloddopning för att försöka komma tillbaka och vinna Tour de France igen.

 
Blodpass visar på dopning - CykelScanpix
 

Usada väntas inom en vecka komma med sin rapport om anledningen till varför organisationen har stängt av Lance Armstrong på livstid och beslutat att alla hans resultat, däribland de sju Tour de France-segrarna, från 1 augusti 1998 ska strykas.

Men redan nu berättar den australiske vetenskapsmannen Michael Ashenden, världskänd antidopningsexpert som var med om att skapa testmetoden för epo, om vad en del av bevisen kan bestå i.

Usada har förut berättat att det finns data som överensstämmer med dopning från när Armstrong gjorde comeback 2009. Han kom trea i Touren det året. Nu förklarar Ashenden för California Watch vad informationen består i.

BLODET BLEV INTE TUNNARE

Ashenden har analyserat data från Armstrongs blodpass, som var en del av dokumentationen i samband med amerikanens stämning mot Usada i juli. Enligt experten producerade Armstrongs kropp ett för lågt antal nya blodceller under Touren, vilket tyder på bloddopning.

"Återhållen produktion av röda blodceller är ett klassiskt tecken kopplat till dopning. Kroppen reagerar på ett överflöd av röda blodceller genom att sänka benmärgens produktion av nya celler", skriver han i ett mejl.

Armstrongs blod blev inte heller tunnare under Touren så som det borde ha blivit, utan var fortfarande fullt av syrebärande celler, säger Ashenden.

- Frånvaron av en naturlig nedgång i blodkoncentrationen under ett treveckorslopp är också i linje med bloddopning, säger Ashenden.

"HAR KLARAT VARJE TEST"

Armstrong förnekar att han har dopat sig och har anklagat Usada för att bedriva en "häxjakt".

"Reglerna är tydliga för alla utom för Usada: antingen klarar man ett drogtest eller så klarar man det inte. Det finns inget mellanting. Lance Armstrong har klarat varje test som han någonsin har tagit, inklusive varje test som gjordes under 2009", skriver Amstrongs advokat Mark Fabiani i ett mejl.

Malena Johansson - eurosport.se

 
 
Missa inte
Följ Eurosport.com
 
Facebook
 
Twitter
 
Mobil