AFP

Jakt på våren och segrar i mars

Jakt på våren och segrar i mars

Den 17/03/2017 kl 14:07

Nu inleds cykelåret 2017 på Eurosports kanaler. Vårklassiker, Giro d'Italia, enveckaslopp, Tour de France, semiklassiker, Vueltan - det blir ett bra cykelår.

Cykelsportens superstjärna Peter Sagan är i toppform inför årets första vårklassiker, 291 kilometer långa Milano-Sanremo som avgörs imorgon lördag på Eurosport 2. "Sagan har aldrig varit så bra som nu", säger Eurosports Roberto Vacchi.

Under Peter Sagans 16 tävlingsdagar i år har han nått topp 3-placeringar åtta gånger, varav tre vinster. Han har spurtat ner fartfantomer som Elia Viviani och Mark Cavendish, vunnit uppför mot klättrare som Nairo Quintana och Thibaut Pinot och hållit klassikerspecialister som Michal Kwiatkowski och Zdenek Stybar bakom sig. Inte märkligt att allas blickar riktas mot den mångsidige världsmästaren imorgon.

- Peter Sagan är starkare fysiskt, bättre taktiskt och säkrare i sin cykelåkning än tidigare. Han har en plan med allt han gör och är van vid att vara favorit i nästan alla lopp han ställer upp i, säger Roberto Vacchi som kommenterar Milano-Sanremo tillsammans med radarpartnern Anders Adamson.

Unge colombianen Fernando Gaviria ses som främste utmanaren till Sagan men även de tre senaste årens segrare, Alexander Kristoff (2014), John Degenkolb (2015) och Arnaud Démare (2016), lär vara med med när spurten drar igång på Via Roma i Sanremo. Hemmapubliken hoppas på Sonny Colbrelli som nyligen spurtslog både Kristoff, Degenkolb och Démare i Paris-Nice. Men inget är givet i Milano-Sanremo, där utmattning och jakt på positionering ofta orsakar misstag och krascher de sista kilometerna.

- Efter 290 kilometers hårdkörning kan även den mest rutinerade cyklisten få panik. På en tiondels sekund kan chansen att vinna vara borta, det är en del av tjusningen, säger Roberto Vacchi.

Lördag 18 mars
14.15 Milano-Sanremo (Eurosport 2)
--------------------------

Världseliten på jakt efter våren
Mars är månaden när cykelsäsongen tar fart på riktigt. En rad klassiska lopp ska avgöras och Eurosport 1 och Eurosport 2 direktsänder förstås. Efter mars rullar cykeleliten vidare i till exempel vårklassikerna, Giro d’Italia och Tour de France. Dessutom avslutas bancykelserien Six Day i mars.

Tour of Langkawi i Malaysia avgörs för 22:a gången sedan starten 1996 och sydafrikanen Reinardt Janse van Rensburg är regerande mästare. Colombia är den mest framgångsrika nationen i loppets historia med totalt fem segrar varav två för José Serpa. Lika många har italienaren Paulo Lanfranchi. Det åtta etapper långa loppet startar i Kuala Berang 22 februari och går slutgiltigt i mål i Putrajaya 1 mars efter 1 225 km i sadeln för cyklisterna.

Första endagsloppet ut i mars är 201 km långa Le Samyn som avgjorts sedan 1968. Det belgiska endagsloppet är i år framme vid upplaga nummer 48 och förra året vann Niki Terpstra från Nederländerna här. Starten går i Quaregnon och målgången sker i Dour. Tävlingen är uppkallad efter franske cyklisten José Samyn som vann premiärupplagan av loppet, som då hette GP Fayt-leFranc, men tragiskt omkom vid ett cykellopp i belgiska Zingem året efter. 2002 blev Magnus Bäckstedt ende svensk hittills att vinna loppet.

175 km långa Strade Bianche är trots att det bara arrangerats sedan 2007, redan prestigefyllt och kan ses som en semiklassiker. Tävlingen är något av en italiensk motsvarighet till Paris-Roubaix men istället för på gatsten kör man här vissa delar på grusvägar. Det är också från de dryga fem milen på vita grusvägar loppet har fått sitt namn, även om "vita" är högst relativt då regn lätt förvandlar underlaget på dessa sektioner till lervälling. Fjolårets Strade Bianche vanns av Fabian Cancellara från Schweiz som är den ende med tre segrar här. Loppet, som i år avgörs för elfte gången, vanns 2009 av Thomas "Gotland" Löfkvist. Det blir både start och målgång i Siena.

Första europeiska etapploppet i mars är Paris - Nice, som i år struntar i prolog och består av åtta etapper och avgörs 5-12 mars. Tävlingen kördes första gången 1933 och det är ett av de viktigaste enveckasloppen. Eftersom loppet går söderut genom Frankrike i jakt på våren kallas den allmänt för "Race to the Sun". Förra året blev Geraint Thomas den tredje britten att vinna loppet (Tom Simpson 1967, Bradley Wiggins 2012). Flest segrar här har Sean Kelly som vann sju år i rad 1982-1988. Även legendarer som Jacques Anquetil och Eddy Merckx har vunnit loppet flera gånger. 1 229,5 km långa Paris - Nice jubilerar och avgörs i år för 75:e gången. Etapp fyra bjuder på ett individuellt tempo över 14,5 km. Årets längsta etapp är den femte med 199,5 km och de högsta topparna är Col Saint-Martin – La Colmiane på 1 515 meter och Col de la Couillole, 1 678 meter, bägge på den sjätte etappen. Ledartröjan är gul, poängtröjan grön och bergatröjan rödprickig, precis som i Tour de France.

Etapp 1: Bois-d'Arcy - Bois-d'Arcy (148,5 km)
Etapp 2: Rochefort-en-Yvelines - Amilly (192,5 km)
Etapp 3: Chablis - Chalon-sur-Saône (190 km)
Etapp 4: Beaujeu - Mont Brouilly (tempo 14,5 km)
Etapp 5: Quincié-en-Beaujolais - Bourg-de-Péage (199,5 km)
Etapp 6: Aubagne - Fayence (192 km)
Etapp 7: Nice - Col de la Couillole (177 km)
Etapp 8: Nice - Nice (115,5 km)

Drygt 1 000 km långa Tirreno - Adriatico avgörs 8-14 mars och kallas "The race of the two seas" då det som namnet antyder går från Tyrrenska havet till Adriatiska havet. Startfältet är oftast mycket starkt då många av cyklisterna som siktar på Milano - Sanremo brukar ställa upp här.2016 blev det belgisk seger här, för första gången sedan Roger de Vlaeminck blev loppets mest framgångsrika cyklist med sina sex raka segrar 1972-1977, genom Greg Van Avermaet. Ende svensk att ha vunnit Tirreno - Adriatico är Tommy Prim som tog hem totalsegern 1984. Loppet arrangerades första gången 1966 och årets upplaga är nummer 52. Loppet startar i år med ett lagtempo över 22,7 km i Lido di Camaiore och avslutas med sjunde etappens individuella tempo över 10,1 km i San Benedetto del Tronto.

Etapp 1: Lido di Camaiore - Lido di Camaiore (lagtempo 22,7 km)
Etapp 2: Camaiore - Pomerance (228 km)
Etapp 3: Monterotondo Marittimo - Montalto di Castro (204 km)
Etapp 4: Montalto di Castro - Terminillo (171 km)
Etapp 5: Rieti - Fermo (209 km)
Etapp 6: Ascoli Piceno - Civitanova Marche (168 km)
Etapp 7: San Benedetto del Tronto - San Benedetto del Tronto (tempo 10,1km)

Nokere Koerse avgjordes första gången 1944 och är framme vid upplaga nummer 71 (72 om man som arrangörerna räknar det inställda loppet 2013). Förra året vanns det belgiska endagsloppet, som räknas som en semiklassiker, av hemmacyklisten Timothy Dupont. Tredje raka hemmasegern i loppet och belgarna dominerar maratontabellen stort, loppets meste mästare Henrik van Dijck (tre segrar, 1995, 1996 och 2000) är också härifrån. Årets upplaga av Nokere Koerse är 192,3 km långt.

Efter ett etapplopp i Frankrike och ett i Italien ska vi förstås ha ett i Spanien också. Katalonien Runt, Volta Ciclista a Catalunya, avgörs i år 20-26 mars. Tävlingen har med några korta uppehåll avgjorts sedan 1911. Förra året blev Nairo Quintana den tredje cyklisten från Colombia att vinna här. Flest segrar i loppets historia har spanjoren Mariano Cañardo med sju. Maratontabellen domineras också av spanjorer, med segrar i 59 av 97 upplagor. Årets upplaga av det sju etapper långa loppet startar i Calella och den sista etappen rullar i mål i Barcelona.

Etapp 1: Calella - Calella
Etapp 2: Banyoles - Banyoles (lagtempo)
Etapp 3: Mataró - La Molina
Etapp 4: Llívia - Igualada
Etapp 5: Valls - Lo Port (Tortosa)
Etapp 6: Tortosa - Reus
Etapp 7: Barcelona - Barcelona

Italienska smeknamnet La Primavera betyder våren och det är dess ankomst som klassiska Milano – Sanremo signalerar. Alla italienska cyklister vill garanterat vinna årets längsta klassiker som i år avgörs för 108:e gången. Första upplagan kördes 1907 och förra året vann fransmannen Arnaud Démare det då 295 km långa loppet efter 6 timmar, 54 minuter och 45 sekunder i sadeln. Loppet är det första monumentet bland klassikerna (de övriga är Flandern Runt, Paris – Roubaix, Liège-Bastogne-Liège och, på hösten, Lombardiet Runt). Legendaren Eddy Merckx toppar, med sina sju segrar här, maratontabellen och han är även den som vunnit flest monument med 19 triumfer. I år är Milano – Sanremo 291 km långt.

Semiklassikern Dwars door Vlaandern (Across Flanders) har avgjorts sedan 1945 och är framme vid upplaga 72. Det belgiska endagsloppet som startar i Roeselare och går i mål i Waregem vanns förra året av belgaren Jens Debusschere och de inhemska cyklisterna dominerar också maratontabellen med 53 segrar.

E3 Harelbeke är en institution i belgiska Flandern. Första upplagan kördes 1958 och i år avgörs endagsloppet för 60:e gången. Michał Kwiatkowski från Polen vann förra året. Hemmacyklisten Tom Boonen har rekordet i antal segrar med fem. Loppet, som brukar vara omkring 20 mil långt, har start och mål i Harelbeke. Flera partier med gatsten och tuffa stigningar gör loppet till en hård utmaning för cyklisterna.

1934 cyklades den första upplagan av Gent-Wevelgem och årets är nummer 79. Loppet är relativt platt vilken innebär att starka spurtlag och spurtare har en bra chans här. Förra året vann slovaken Peter Sagan det drygt 24 mil långa loppet efter att ha kämpat i 5 timmar, 55 minuter och 16 sekunder. Loppet fick förra året sorgkant efter att belgiske cyklisten Antoine Demoitié kraschat och senare dog av sina skador. Bland de fem cyklister som vunnit loppet tre gånger hittar vi tunga namn som Eddy Merckx, Mario Cipollini och Tom Boonen.

Lieuwe Westra från Nederländerna vann förra året den 40:e upplagan av Three Days of De Panne. Det belgiska loppet som första gången cyklades 1977, bestod förra året av fyra etapper varav två den tredje dagen. Totallängden är i år 535 km. Flest segrar i loppets historia har belgaren Eric Vanderaerden med fem (1986-1989 och 1993). Belgien toppar även maratontabellen med 19 segrar, tvåa ligger Nederländerna med åtta.

Etapp 1: De Panne - Zottegem (205,5 km)
Etapp 2: Zottegem - Koksijde (192,9 km)
Etapp 3a: De Panne - De Panne (118,5 km)
Etapp 3b: De Panne - De Panne (tempo 14,2 km)

Efter deltävlingar i London, Amsterdam, Berlin och Köpenhamn har det blivit dags för final i bancykeln tävlingsserie Six Day. Finalcyklingen Six Day Final avgörs under en dag på Velodrom Palma Arena i Mallorca, Spanien. De tolv bästa damerna och herrarna från deltävlingarna gör upp om att bli mästare.

Tour of Langkawi: eftersänt 22 februari – 1 mars på Eurosport 2 (HD)
Le Samyn: direkt 1 mars på Eurosport 2 HD
Strade Bianche: direkt 4 mars på Eurosport 2 (HD)
Paris - Nice: direkt och eftersänt 5-12 mars på Eurosport 1 (HD) och Eurosport 2 (HD)
Tirreno - Adriatico: direkt och eftersänt 8-14 mars på Eurosport 1 (HD) och Eurosport 2 (HD)
Nokere Koerse: direkt 15 mars på Eurosport 2 (HD)
Katalonien Runt: direkt 20-26 mars på Eurosport 1 (HD) och Eurosport 2 (HD)
Milano - Sanremo: direkt 18 mars på Eurosport 2 (HD)
Dwars door Vlaandern: direkt 22 mars på Eurosport 2 (HD)
E3 Harelbeke: direkt 24 mars på Eurosport 2 (HD)
Gent - Wevelgem: direkt 26 mars på Eurosport 2 (HD)
Three Days of De Panne: direkt 28-30 mars på Eurosport 1 (HD)
Six Day Final: direkt 17 mars på Eurosport 1 (HD)

All information med reservation för eventuella ändringar