2012 Valkenburg Alberto Contador - AFP
 
Cykel

Contador vittnar i rättegången mot dopningsläkaren

Contador vittnar i rättegången mot dopningsläkaren

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 20/09/2012 kl 18:17
Alberto Contador, Ivan Basso och Michele Scarponi är några av de cyklister som ska vittna i rättegången mot dopningsläkaren Eufemiano Fuentes.
 

Efter nästan sju år hamnar den spanska dopningsutredningen Operación Puerto till slut i rättsalen. Rättegången mot de sex åtalade kommer att hållas mellan den 28 januari och 22 mars 2013, skriver El País.

De anklagade är läkarna Eufemiano Fuentes och hans syster Yolanda Fuentes och José Luis Merino Batres, stallcheferna i Liberty Seguros Manolo Saiz och Vicente Belda och tränaren Ignacio Labarta.

I Spanien fanns på den tiden inga lagar mot dopning på samma sätt som i till exempel Frankrike och Italien, och de anklagas för brott mot den allmänna hälsan.

CYKLISTER VITTNAR

Eftersom det inte är ett brott att dopa sig är inga cyklister anklagade, men många kommer att vittna. Däribland några av cykelvärldens mest framgångsrika och namnkunniga. Alberto Contador, Jesús Manzano, Darío Gadeo, Pedro Díaz Lobato, Ivan Basso, Michele Scarponi, Marcos Serrano, David Etxebarria, Joseba Beloki, Ángel Vicioso, Isidro Nozal, Unai Osa, Jörg Jacksche och Gianpaolo Caruso är enligt El País kallade som vittnen.

Contador har friats från misstankar om dopning i samband med Operación Puerto. I de dokument som hittades hos Fuentes fanns en cyklist som kallades "AC", men det finns andra cyklister med samma initialer som förkortningen kan ha syftat på. Bland andra Basso och Scarponi har tidigare stängts av för sina kopplingar till Fuentes.

RIIS ANKLAGAD

I polisens raid på Fuentes mottagning 2006 hittades dopningsprodukter, utrustning för att genomföra bloddopning och dokumentation över en mängd cyklister som behandlats.

Före detta cyklisten Taylor Hamilton beskriver i sin nyutkomna bok "The Secret Race" hur han efter att han lämnade amerikanska US Postal Service regelbundet brukade resa till Fuentes mottagning för att lagra blodpåsar som sedan återinfördes i hans kropp. Hamilton beskriver hur Bjarne Riis, Contadors nuvarande sportdirektör, introducerade honom för Fuentes och var med och planerade bloddopningen. Riis har förnekat att han ens har träffat Fuentes.

Malena Johansson - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×