Ivan Basso - Scanpix
 
Cykel

Basso vill inte tala om Riis: "Jag gjorde ett misstag och betalade"

Basso vill inte tala om Riis: "Jag gjorde ett misstag och betalade"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 09/09/2012 kl 16:02
Ivan Basso vill inte bekräfta vad Tyler Hamilton skriver om Bjarne Riis och dopningsläkaren Eufemiano Fuentes under de båda cyklisternas tid i CSC. Italienaren vill helst glömma ämnet dopning. "Jag gjorde ett misstag, jag betalade för det", säger Basso.
 

Ivan Basso cyklade för Bjarne Riis danska stall CSC, numera Saxo Bank-Tinkoff Bank, mellan 2004 och 2006. Han stängdes efter det av i två år för sin inblandning i Operación Puerto och erkände då att han hade varit i kontakt med Eufemiano Fuentes, även om han inte medgav att han faktiskt hade dopat sig.

Men han vill inte bekräfta Tyler Hamiltons historia, eller säga mer om saken än vad han har berättat för den italienska olympiska kommittén i ett konfidentiellt vittnesmål.

Hamilton skriver i sin mycket omtalade bok "The Secret Race" som kom ut i onsdags att det var Bjarne Riis som satte honom i kontakt med Fuentes, något som har satt stor press på Riis, som själv förnekar att han ens träffat Fuentes. (Läs mer här.)

- Jag kan inte tala för Hamilton. Jag kan bara tala för mig själv, men vad jag såg under mina år i CSC har ingen relation till vad Hamilton säger. Du talar med en person hos vilken det här går in igenom ena örat och ut igenom det andra, säger Basso till Cyclingnews.

"JAG BIDROG TILL PROBLEMET"

På frågan om vem som satte honom i kontakt med Fuentes och om det var Riis, säger Basso:

- Jag talade om för olympiska kommittén hur jag kontaktade Fuentes, och jag sa sanningen. En person som är 27 eller 28 år gammal kan ta reda på saker på egen hand.

Basso ville inte heller kommentera Hamiltons historia i övrigt eller möjligheten att Lance Armstrong var dopad när de tävlade emot varandra.

- Jag kan bara titta på mig själv och min egen karriär. Jag var en av de som bidrog till problemet. Jag hade styrkan att sluta i två år, komma tillbaka och vinna, och fansen uppskattar mig för det. Jag gräver inte ner mig i det förgångna. Det intresserar mig inte. Om jag tänker på de här sakerna kommer dåliga minnen upp. Och jag försöker att vara positiv för det behöver jag för resten av min karriär.

"HAR VUNNIT EFTERÅT"

- Jag gjorde ett misstag, jag betalade för det, och jag är en av de få som vann före och har vunnit efter en avstängning. Jag kan förstå att folk vill prata om det. Det är som i italiensk fotboll när de talar om matchfixning eller i politik eller någonting annat. Det finns en bra och en dålig sida med allt.

Malena Johansson - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×