Kessiakoff astana - Imago
 
Cykel

Astana vill gå med i rörelse mot dopning: "En viktig signal"

Astana vill gå med i rörelse mot dopning: "En viktig signal"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 22/11/2012 kl 20:19
Fredrik Kessiakoffs Astana är ett lag med ett tvivelaktigt förflutet i dopningsfrågor, men nu vill stallet gå med i MPCC, rörelsen för en trovärdig cykelsport där lagen underkastar sig hårdare regler än Wadakoden kräver. "Det är en viktig sak att göra, för att förändra någonting eller åtminstone skicka en signal", säger general manager Giuseppe Martinelli till eurosport.se.
 

MPCC, Mouvement Pour un Cyclisme Crédible, rörelse för en trovärdig cykelsport, startades i Frankrike 2007 av sju franska cykellag. På presentationen av Tour de France nyligen uppmanade generaldirektören Christian Prudhomme fler lag att ansluta sig till organisationen, och det har också flera stycken gjort.

Idag består organisationen av 14 stall, framförallt de lite mindre. Bland andra Garmin-Sharp, Lotto-Belisol, Europcar och FDJ-Bigmat finns bland dem, och också två lag med svenskar i, IAM Cycling och Argos-Shimano.

eurosport.se kan berätta att även storlaget Astana har ambitionen att bli medlem.

- Vi håller på att diskutera det just nu med våra läkare och personal. Jag tror att det är en viktig sak, det är en viktig sak att göra, för att förändra någonting eller åtminstone skicka en signal, säger Astanas team manager Giuseppe Martinelli.

Och det kan ske snart. Beslutet att gå med kommer förmodligen att tas på lagets läger i början av december, säger Martinelli.

Medlemmarna i MPCC gör bland annat extra kontroller på sina cyklister, jobbar för hårdare dopningsregler och underkastar sig en etisk kod som går längre än Wadas regler. Det handlar till exempel om att en cyklist som har varit sjuk och tagit kortison måste ta en paus från att tävla och att inte värva cyklister som har varit avstängda i mer än sex månader för dopning förrän två år efter avstängningen.

"GÖR MYCKET"

Astana drogs igång av Aleksandr Vinokurov som har fällts för dopning. Han ska nu bli ledare i laget. När Lance Armstrong gjorde comeback 2009 gjorde han det i Astana tillsammans med den av Usada anklagade sportdirektören Johan Bruyneel. Flera före detta avstängda cyklister finns fortfarande kvar i laget. Astana pekas också ut i den pågående polisutredningen kring dopningsläkaren Michele Ferrari, där italiensk polis menar att laget från 2006, oklart hur länge, har anlitat honom genom hans son Stefano.

Giuseppe Martinelli kom till Astana 2010, och menar att det är ett annat lag nu.

- Vi pratar kanske inte så mycket, men vi gör verkligen mycket. Vi har ett internt system som övervakar alla cyklister dag för dag. Vi utför våra interna kontroller. Vi är ett lag som sedan två år tillbaka har förändrats mycket. Vi skördar frukterna av det nu. Fram tills nu har vi av just den här anledningen inte haft några fler problem. Men, det är tidigt att uttala sig än. Som jag sa, vi behöver arbeta mer och prata mindre.

Fredrik Kessiakoff känner inte igen sig i den senaste tidens negativa nyheter om Astana.

- Jag vet om att Astana har ett rykte. Men hade det varit minsta antydan till något sådant hade jag inte kört kvar, säger han.

Kessiakoff kom till landsvägsscyklingen för fyra år sedan, och menar att det inte är någon större skillnad på Astana och Garmin, ett lag som är mycket aktivt i sitt antidopningsarbete och där han var i ett år innan han bytte till det kazakiska laget. Om Michele Ferrari läser han bara i medierna.

"BLIR CHOCKAD"

- Det är extremt tråkigt att läsa om det här och det är därför jag blir chockad. Jag vet att sporten har ett förflutet men att det skulle vara på hemmaplan, att det skulle vara kopplat till Astana är främmande.

Giuseppe Martinelli menar att den som går till Ferrari idag inte har något i cykelsporten att göra.

- Jag tror inte att de kommer fram till ett riktigt avslut med Ferrari om de inte stänger ner alltihop. Allt det här är historia. Under de senaste åren tror jag att alla vet om att han är utanför cykelsporten. Om någon dumbom efter det går till Ferrari tror jag att de verkligen borde sluta cykla. Jag hoppas att de avslutar den här historien.

Så du kan säga säkert att ingen i Astana har kontakt med Ferrari?

- Sen jag kom, från och med 2010, har jag aldrig sett till någon Ferrari, jag har aldrig sett dem i vårt lag. Sen om det finns någon idiot - i vår värld har vi alltid haft sådana, kanske kommer vi också att ha dem i framtiden. Men jag tror att de har förstått historien nu och att de är väldigt försiktiga.

Den tyske cyklisten Marcel Kittel sa nyligen att han aldrig skulle skriva på för Astana, med en ledare som Vinokurov i laget. Kazaken anklagas för att ha köpt segern i Liège-Bastogne-Liège 2010, och ska i januari förklara sig för Internationella cykelunionen UCI.

DE SOM HAR GJORT FEL MÅSTE BETALA

- Han kommer att gå och förklara allt, vad han har gjort och vad han inte har gjort. Han är en intelligent och seriös kille, så han kommer att veta hur han ska ta sitt ansvar. Han var lugn när jag såg honom för fem, sex dagar sedan på lagets träningsläger. Om han är lugn så tror jag att vi också kan vara det, säger Martinelli.

De senaste månaderna efter Usadas dom mot Lance Armstrong har varit speciella för cykelsporten. Martinelli var själv med på den tiden, som sportdirektör för Marco Pantani, en av Armstrongs rivaler.

- Jag har följt hela saken noggrant. Jag tror att vi trots allt är lyckligt lottade som har en historia. Och jag tror att cykelsporten med alla problem som den har och har haft bör se framåt, säger Martinelli.

- Cykelsporten är helt säkert förändrad och att tala om det förflutna gör ont, men tyvärr måste de som har gjort fel betala. Men man får inte stanna där. Vi måste gå vidare och vi har många unga som vill bli cyklister på rätt sätt.

Malena Johansson - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×