Kessiakoff - Imago
 
Cykel

Astana misstänkt i Ferraris nätverk - Kessiakoff: "Skrämmande läsning"

Astana misstänkt i Ferraris nätverk - Kessiakoff: "Skrämmande läsning"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 18/10/2012 kl 19:02
Den italienska polisens utredning kring dopningsläkaren Michele Ferrari är enligt Gazzetta dello Sport den största dopningsutredningen någonsin. Både cyklister och stall ska ha kopplingar till läkaren. Bland annat nämns Fredrik Kessiakoffs Astana. "Det är klart att jag är förvånad", säger svensken till eurosport.se.
 

Läkaren Michele Ferrari, som hjälpte Lance Armstrong under många år, är en av huvudpersonerna Usadas rapport om amerikanens dopning som släpptes för en vecka sedan. Flera cyklister vittnar om hur Ferrari har lagt upp träningsprogram för dem och för Armstrong, inklusive vilka dopningspreparat som ska tas och när.

Usada har också dokumenterat pengatrasaktioner från några cyklister till Ferrari, bland annat från Astanas grundare Aleksandr Vinokurov.

Gazzetta dello Sport har tagit del av information från den stora brottsutredning som sedan två år tillbaka pågår i Italien kring Ferrari. Enligt tidningen är det den största antidopningsutredningen någonsin, större än Operación Puerto.

Enligt polisens utredare ska Ferrari, hans son Stefano och andra personer erbjuda ett "komplett paket av tjänster" till sina kunder, skriver GdS.

"SKRÄMMANDE"

I paketet ingår hjälp vid kontraktskrivning, med träning och medicinska preparat och med rättslig hjälp för den som skulle åka fast för dopning. Tiotals cyklister ska vara inblandade men också hela stall som Astana och Radioshack, skriver GdS.

- Det är skrämmande läsning. Man har förstått att dopningen har varit utbredd och det som man läser nu är en bekräftelse på det. Men man vet inte hur långt tillbaka i tiden just det här är, säger Fredrik Kessiakoff.

Hans eget lag Astana, som han har tillhört i två år, är ett av de som nämns som inblandat i Ferraris "system", inte bara genom enskilda cyklister. Men uppgifterna är än så länge vaga.

Är du förvånad över att Astana är indraget?
- Ja, det är klart att jag är förvånad. Nu har vi väl inte alla fakta än, så man måste avvakta och se vad det blir av det.

GdS artikel handlar till stor del om ekonomisk brottslighet snarare än dopning. Svarta pengar, skattesmitning och till och med pengatvätt. Utredarna uppskattar att Ferrari har en verksamhet i storleksordningen 30 miljoner euro.

Bland andra Michele Scarponi, Denis Mentjov, Alaksander Kolobnev och Jevgenij Petrov nämns som cyklister som är indragna i olagliga pengaöverföringar, där bland annat löner ska ha betalas ut via Schweiz och Monaco för att undvika att betala skatt.

FALSKA KONTRAKT

Delar av cyklisters löner ska enligt GdS ha betalats ut svart genom falska kontrakt om bildrättigheter, och Astanas cyklister ha fått sin lön från Olympus, bolaget som äger Astana, genom det misstänkta företaget T&F Sport Management för att undvika skatt Pengarna ska via företaget ha nått cyklisterna på konton i Schweiz.

20 cykellag har undersökts över fyra år, från 2008 till 2011, för att ha använt sig av falska kontrakt. Den italienska polisen har begärt ut alla cyklisters kontrakt från stallen, för att jämföra dem med de kontrakt som har lämnats in till Internationella cykelunionen UCI. De 20 är Liquigas, Lampre, Colnago, Geox, Androni, Katusha, Quick Step, CNF-Inox, Farnese Vini, Acqua & Sapone, Astana, Radioshack, Vacansoleil, ISD, CSF, LPR, Diquigiovanni, Tinkoff, Rabobank, Gerolsteiner och Milram.

Kessiakoff känner inte igen namnet T&F Sport Management och får sin lön utbetalad direkt i Monaco där han bor och där alltså det omtalade företaget också finns.

- Med mig är det enkelt, jag bor i Monaco, jag är skriven i Monaco. Allt annat är saker som jag inte känner till. Vi är några stycken från Astana som bor i Monaco. Lönen betalas från ett företag som jobbar för Astana, säger han.

TACKSAM FÖR DOPNINGSUTREDNINGEN

Kessiakoff har inte heller hört talas om Michele Ferrari på något annat sätt än i medierna.

- Man har läst om honom under åren, säger han.

- Jag har bara sett att han har omtalats som en dopningsdoktor i medierna, jag har inte sett någonting annat.

Usadas rapport med alla vittnesmål mot Lance Armstrong har skakat cykelvärlden under den senaste veckan.

- Det är bara att upprepa, det är skrämmande läsning. Man blir desillusionerad. Men min inställning är att jag inte har någon anledning att fördjupa mig i det för mycket nu. Jag är oerhört tacksam för att det finns de som fördjupar sig i det och kämpar mot det, säger Kessiakoff om informationen som har kommit ut i samband med utredningen om Armstrong.

- Men för mig som cyklist så tror jag att det är bäst att jag koncentrerar mig på det som jag kan göra någonting åt, min egen träning, att fokusera på min prestation och att leva så att jag kan cykla 100 procent ren.

- Jag vill inte bli desillusionerad. Det här är min passion och jag försöker se det positiva. Allt det här kanske man tar del av mer om några år, längre fram. Just nu tror jag att det är bättre att tänka på det som jag kan göra. Men jag är så tacksam och glad att det finns de som ägnar sig åt allt det här, säger Kessiakoff.

Malena Johansson - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×