Arne Ljungqvist - Scanpix
 
Cykel

Arne Ljungqvist hyllar Usadas rapport: "Väldigt trovärdig"

Arne Ljungqvist hyllar Usadas rapport: "Väldigt trovärdig"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 11/10/2012 kl 12:13
Arne Ljungqvist hyllar den amerikanska antidopningsbyrån Usada för bevisrapporten mot Lance Armstrong. Wadas vice ordförande säger även att han inte tror att liknande systematisk dopning skulle vara möjlig nu. "Det här hade knappast gått i dag", säger han till eurosport.se.
 

På onsdagen släppte Usada rapporten som ska bevisa att Lance Armstrong både har dopat sig och försett andra cyklister med dopning. Rapporten är omfattande, runt 1 000 sidor.

Svenske antidopningsexperten Arne Ljungqvist har "ögnat" igenom delar av materialet och är imponerad av vad han läst.

- Rapporten känns väldigt stark. Usada har gjort ett jäkla gediget jobb igen, heder åt dom. Det är andra gången de nystar upp en historia, säger Ljungqvist och syftar på Balco-affären för nio år sedan, där bland andra Marion Jones fälldes.

- Det har skett en dramatisk förändring i det amerikanska synsättet. Innan Usada kom till 1999 var det bedrövligt, men nu är det helt andra takter. Väldigt bra för antidopningsarbetet att detta stora land är på hugget.

Rapporten innehåller bevis och 26 vittnesmål som alla handlar om att Armstrong och stallet United States Postal Service (USPS) använt dopning. Elva cyklister har erkänt eget fusk och några av dem, tidigare ej ertappade, kommer att straffas.

- Usadas rapport talar för sig själv. Övertygande vittnesrättsagor, bestyrkt i några fall med faktiska positiva prover. Och Armstrong har sagt att han inte ska försvara sig. Rapporten är väldigt trovärdig, omsorgsfullt genomförd och ett väldigt tungt dokument.

"PÅMINNER OM ÖSTERRIKES FUSK I TURIN"

Ljungqvist är inte överraskad över avslöjandet. Han har länge kämpat mot dopning i Wada och IOK och när han ska sätta det här fallet i perspektiv drar han gränsen vid den systematiska dopning som pågick i forna Östtyskland.

- Östtyskland var ett specialfall och systematiskt styrt från högsta politiska ledning, det är på en egen nivå. Här är det ett gäng själva. Det liknar mer det systematiska fusk som österrikiska längd- och skidskyttelandslaget sysslade med i Turin-OS 2006.

Armstrong är en av världens mest kända idrottsmän efter sina sju Tour de France-segrar. Ljungqvist försöker förklara hur han kunde komma undan utan att åka fast.

- Det här hade knappast gått i dag med de blodpass som finns, som kan avslöja om värden sticker iväg åt olika håll. På den tiden programmerade de sina intag med det förbjudna medlet och trixade så att de inte testades positivt. Det gick att göra då, de visste när testerna skulle ske och kunde spä ut sitt blod, tillföra vätska. Nu görs "out of competition"-tester utan förvarning. Då hinner man inte dribbla med sådana här saker.

- Så dels var testmetoderna inte riktigt mogna och dels hade man inte tillräckligt utnyttjat de oförberedda testerna.

- Testmetoderna har förbättrats och blivit starkare. Usada skriver i sin rapport att de gjort nya analyser på gamla prover från början av 2000-talet och att de blivit bedömda som positiva.

Ljunqvist tror inte att korruption kan ha gynnat den avancerade dopningen i USPS.

- Mutor? Det finns inga belägg för det. I så fall skulle Usada ha hittat det.

Tobias Jönsson - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×