2001 Tour de France Lance Armstrong Drapeau - AFP
 
Cykel

Bekräftat: Usada raderar Lance Armstrongs resultat

Bekräftat: Usada raderar Lance Armstrongs resultat

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 25/08/2012 kl 11:00
Amerikanska antidopningsbyrån Usada meddelade i natt att Lance Armstrong stängs av på livstid och blir av med sina sju Tour de France-titlar.
 

Ett dygn efter att Lance Armstrong sagt att han inte skulle bemöta Usada:s anklagelser meddelar antidopningsbyrån att cyklistens resultat ska raderas från 1998 och framåt och att han stängs av på livstid.

I praktiken är det Internationella cykelförbundet UCI som eventuellt stryker resultat. Usada och UCI har länge debatterat om vem som har rätt att hantera processen mot Armstrong. Usada säger att UCI i enlighet med Wadas antidopningskod måste följa Usada:s beslut och därmed stryka amerikanens resultat.

- De har inget annat val än att följa koden och ta hans titlar, säger Usada:s vd Travis Tygart enligt AP.

Armstrong hävdar att han är oskyldig och hänvisar till "500-600 test" där han testats negativt. Amerikanen, som kallar Usada:s process mot honom för "häxjakt", kan överklaga till Idrottens skiljedomstol Cas.

I sin dom skriver Usada:

- Som varje idrottsman hade Armstrong möjlighet att bemöta Usada:s anklagelser. Då hade alla bevis lagts på bordet i en öppen process och han hade kunnat utmana. Han valde att inte göra det för att han visste att de här sanktionerna skulle ges direkt.

Tobias Jönsson - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×