Armstrong darf seine Medaille vorerst behalten - SID
 
Cykel

Armstrong erbjöd Usada miljonbelopp: "Jag blev chockad"

Armstrong erbjöd Usada miljonbelopp: "Blev chockad"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 08/01/2013 kl 22:28
Lance Armstrong erbjöd 2004 Usada ett miljonbelopp i bidrag, avslöjar amerikanska "60 Minutes". "Det var en tydlig intressekonflikt", säger chefen för antidopningsbyrån, Travis Tygart. Armstrongs advokat förnekar uppgifterna.
 

Det amerikanska tv-programmet 60 Minutes kommer i onsdagskvällens avsnitt att avslöja att Lance Armstrong 2004 erbjöd den amerikanska antidopningsbyrån Usada ett stort pengabidrag, rapporterar bland andra CBS.

- Jag blev chockad. Det var en tydlig intressekonflikt för Usada. Vi hade ingen tvekan i fråga om att säga nej till det erbjudandet, säger Usadachefen Travis Tygart i programmet.

Tygart säger att summan var över 150 000 dollar, ungefär en miljon svenska kronor. Enligt 60 Minutes uppgifter var den tänkta gåvan på 250 000 dollar, ungefär 1,7 miljoner kronor. "Det var omkring där", säger Tygart.

Armstrong förnekar att han skulle ha försökt ge pengar till Usada genom sin advokat, Tim Herman.

- Ingen sanning i den historian. Det första Lance hörde om det var idag. Han har aldrig gjort något sådant bidrag eller förslag, säger advokaten till USA Today.

Men Armstrong har donerat pengar till kampen mot dopning. Hans gåva på 100 000 dollar till Internationella cykelunionen UCI är mycket omstridd, och enligt Tygart "totalt olämplig".

För ett år sedan lades den federala utredning som undersökte dopningsbruket i Armstrongs lag US Postal Service ner. Tygart har ingen aning om varför. hans egen organisation Usada har sedan dess samlat en mängd vittnesmål och andra bevis och har stängt av Armstrong på livstid och tagit ifrån honom de flesta av hans resultat.

- Jag vet inte (varför Armstrong inte åtalades). Det är en bra fråga och om du någonsin får ett svar på den, tala om det för mig, säger Usadabossen.

Enligt uppgifter till News York Times som offentliggjordes häromdagen har Armstrong nyligen varit i kontakt med Tygart för att diskutera ett eventuellt erkännande. Enligt uppgifter till AP har diskussionerna inte fortskridit.

Malena Johansson - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×