Team Astana Pro Team from Kazakhstan crosses the finish line during the men's team time trial at the UCI Road World Championships in Valkenburg (Reuters) - Eurosport
 
Cykel

Antidopningsrörelsen nobbar inte Astana: "Vill att många är med"

Antidopningsrörelsen nobbar inte Astana: "Vill många är med"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 23/11/2012 kl 12:14
Efter eurosport.se:s nyhet om att Astana vill gå med i antidopningsrörelsen MPCC säger grundaren Roger Legeay att han inte har fått någon formell ansäkan av kazakerna, men att organisationen välkomnar fler medlemmar. "Det står ingenting i vårt regelverk om att det laget är välkommet, och det laget inte är det", säger han.
 

Fransmannen Roger Lefevere har under många år varit en stark antidopningsröst, genom hans lag Crédit Agricole och sedan 2007 också genom MPCC, Mouvement Pour un Cyclisme Crédible, rörelse för en trovärdig cykelsport som han var med och startade.

Rörelsen är en sammanslutning av cykellag som underkastar sig extra hårda regler kring dopning, kontrollerar sina cyklister och arbetar för strängare dopningsregler i idrotten.

På torsdagen berättade Astanas general manager Giuseppe Martinelli för eurosport.se att det kazakiska laget, som Fredrik Kessiakoff kör för, diskuterar att gå med i MPCC och inom kort kommer att ta beslut om det.

- Jag tror att det är en viktig sak, det är en viktig sak att göra, för att förändra någonting eller åtminstone skicka en signal, sa Martinelli.

Martinelli, som kom till laget 2010, menar att Astana har gjort stora förändringar under de senaste två åren och att laget arbetar för att inte upprepa de skandaler som har inträffat under tidigare år.

Med Astanas bakgrund, och med en tidigare dopningsavstängd som Aleksandr Vinokurov i en ledarroll, kan intresset för MPCC verka förvånande.

- Det står ingenting i vårt regelverk om att det laget är välkommet, och det laget inte är det, säger Lefevere till procycling.no.

- Om lag vill komma med så måste de ge oss besked om det. De måste berätta varför de önskar göra det, kanske förklara vad som hände i det förflutna och hur de ser på framtiden, säger han.

- Därefter blir det upp till de elva fasta medlemmarna att bestämma om de blir godtagna. Jag har inte hört något formellt från Astana ännu, men vi vill att så många som möjligt ska komma med i vår rörelse och uppträda enligt vårt stränga regelverk.

Malena Johansson - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×