England's Ian Bell hits a shot during the second day of the first international Test cricket match between England and South Africa at the Oval in London on July 20, 2012 (AFP) - AFP
 
Cricket

Cricket för nybörjare - det här är Twenty20

Cricket för nybörjare - det här är Twenty20

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 19/09/2012 kl 17:36
Eurosports cricketkommentator Robin Fomin ger dig en snabbguide inför Twenty20 World cup i cricket.
 

Den här veckan inleds Twenty20 World Cup i cricket på Sri Lanka. Turneringen, som pågår i drygt tre veckors tid, visas på Eurosport 2 och vår kommentator Robin Fomin ger dig en snabbguide till en sport som inte är helt lätt att förstå sig på för den oinvigde.

Ok, dra reglerna lite snabbt för oss
- Alltså det finns väldigt många regler, och ska jag lära ut alla så tar det tre dagar så vi hoppar det. Grundtanken är att den som tar flest poäng, så kallade runs, vinner.

- I den här formen av cricket har varje lag 120 bollar på sig att få ihop så många runs som möjligt. En run är när slagmannen slår iväg bollen och byter plats med sin lagkamrat. En over är sex bollar så en match består av totalt 20 overs då man ska göra så många runs som möjligt.

- Dessutom får man fyra poäng om man slår ut bollen utanför banan och sex om den går ut utan att ta i marken.

- Men du har bara tio slagmän i laget och blir alla brända så är laget borta, helt enkelt.

Hur blir man bränd då?
- Det finns fem sätt. Antingen får kastaren, bowlern, ner pinnarna eller så står en spelare ute på fältet och tar en lyra. Du kan annars ta en run utanför dit område och bli "run out". Dessutom finns en regel som heter stumped och något som kallas leg before wicket som går ut på att domaren bedömer att bollen träffat ditt benskydd istället för pinnarna bakom slagmannen.

Finns det fler cricketformer än den här?
- Ja, det här är den som fått störst genomslag i länder där sporten inte är etablerad och den tar kortast tid. Den kom till för tio år sedan. I den andra spelas 50 overs och kulmen är de så kallade testmatcherna när du spelar över fem dagar.

Det verkar som att det nästan bara är gamla brittiska kronkolonier som utövar den här sporten?
- Ja, det är nästan enbart gamla kolonier och det beror mycket på att det är ett ganska svårbegripligt spel. Men slagträsporter finns över hela världen, till exempel baseboll i Nordamerika och Asien och boboll i Finland.

Vilka nationer är favoriter i den här turneringen?
- Man ska inte underskatta betydelsen av klimatet. Den här turneringen spelas på Sri Lanka och jag skulle inte bli förvånad om Indien, Pakistan eller just Sri Lanka vann turneringen. Samtidigt är England regerande mästare och Sydafrika och Australien har väldigt bra lag.

Hur pass mycket cricket spelar man i Sverige?
- Inte särskilt mycket. Det är i första hand de som kommer från cricktländer som spelar här i Sverige men vi avancerade till division 1 EM och har gått från division 3 på bara två år. Samtidigt finns det knappt någon sport där det är så stor skillnad mellan de som är bra och de som är dåliga i världen.

Henric Larsson - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×