Eurosport
 Snooker-VMTitta nu 
 
  • Header courtside
 
28/03/2012 - 10:56

Zlatan Ibrahimovics rumänske motsvarighet

Att sammanfatta Zlatan Ibrahimovic med endast en unik egenskap är väldigt svårt. "Ibra" som individ är nämligen fullständigt unik och som fotbollspelare är det också svårt att hitta andra som tangerar hans rörelsemönster och egenskaper på planen.

Men det finns en egenskap som gör honom sällsynt och det är hans oberäknelighet. Du får hela tiden känslan av att inte riktigt veta vad som far genom huvudet på honom både på och utanför planen.

Just det draget i hans personlighet gör att det är just han som gör de där omöjliga dragningarna och hittar passningsvägarna som ingen annan gör. Men det är också det draget som ser till att det är just han som kör på journalister med bilen, skäller ut och stirrar ner folk och det var såklart också det som ledde till att han inte passade in i FC Barcelona.

Zlatan Ibrahimovic är en virvelvind, en människa och en spelare som inte passar in i något slags mönster. Han är en individ som omvärlden istället måste anpassa sig till. När han själv försöker foga in sig och tona ner sin personlighet så blir det istället väldigt fel - som i Barcelona.

Just för att han är så unik och står ut från det rågblonda hårt arbetande svenska kollektiv som symboliserat blågul fotboll är det svårt att hitta en motsvarighet eller förlaga till honom men jag har i alla fall gjort ett försök.

Uppdraget när jag skrev den här texten var att peka ut tennisens Zlatan. Någon sådan finns inte i dag. Visst, det hade varit enkelt att plocka ut någon som ofta blir arg eller som har ett tekniskt register som andra spelare saknar, men det vore att göra det lätt för sig. Jag tycker att det är mer spännande att gräva ner sig i det komplexa nät som är Zlatan Ibrahimovic personlighet.

För mig är Ilie Nastase tennisens Zlatan. Likheterna är tydliga redan vid en första anblick i form av deras resliga uppenbarelse och det långa svarta håret. Båda kommer också från förutsättningar som kanske inte var helt ideala för att bli en superstjärna. I Ilies fall handlade det om mycket knappa förhållanden i fattiga Rumänien och i Zlatans fall Rosengård.

Utöver det var de båda gudabenådade talanger och det finns en linje i hur de ibland inte lyckades omsätta dem till strålande spel i vissa sammanhang. Nastase vann "bara" två Grand Slam-titlar men radade upp segrar i mindre turneringar. På samma sätt har Zlatan fått utstå stenhård kritik i landslaget och står fortfarande utan en Champions League-titel trots strålande förutsättningar. Men han har hunnit samla på sig en rad ligatitlar å andra sidan.

Men det som verkligen går igen hos de båda spelarna är deras oberäknerliga personlighet. Ilie Nastase revolutionerade tennisen långt innan John McEnroe började slå på vattenflaskor i Kungliga Tennishallen. Nastase skällde på domare, motståndare och drabbades av mängder av avstängningar och böter. Utanför banan strösslade han skojiga och ibland vansinniga citat och hade en aura som gjorde att han blev kung i rummet var han än gick.

Den svenske anfallsstjärnan har exakt samma drag. Lavetter i ansiktet på motståndare, karatesparkar i huvudet och mängder av bråk och avstängningar på plan. Utanför banan äger han också det rum han kliver in i.

På det sättet är de oerhört lika varandra.

Jag hade förmånen att träffa Nastase i samband med Roland Garros i somras. Jag mötte en väldigt luttrad och lite trött herre som ändå visade prov på oerhörd pondus. I en ålder av 65 år har han fortfarande kvar sitt långa, numera grånade hår. Jag skulle inte bli förvånad om Zlatan ser ut på ungefär samma sätt om 35 år.

Courtside på Twitter: http://twitter.com/#!/Henriclarsson
Courtside på Facebook: http://www.facebook.com/pages/Courtside/119985074738633
Maila bloggen: hlarsson@eurosport.com

 
 
Missa inte
Följ Eurosport.com
 
Facebook
 
Twitter
 
Mobil