Dag 4: "Kliva in i banan"

Den 19/01/2012 klockan 12:50

Är det bara jag som tycker att det börjar synas på allvar vad Ivan Lendl försökt göra med Andy Murrays spel?

44 vinnare på tre set i dag, hörde jag någonstans, och det är bra mycket mer än vad Andy brukar mäkta med. Det kommer att bli väldigt intressant att se om det räcker för att göra skotten så pass bra att han äntligen kan vinna en Grand Slam.

Det är många som hittar en enkel lösning på svåra problem genom att bestämt hävda att en spelare "ska gå oftare på nät" eller "kliva fram oftare i banan". Lendl tycks vara av samma uppfattning som majoriteten av världens tennistyckare, nämligen att Andy borde bli mer aggressiv i sitt spel.

I min värld är det inte allt.

Murray måste först och främst bli starkare mentalt. Det är hans spel som har tagit honom till två raka Australian Open-finaler och när han väl kommit dit är det hans psyke som har stoppat honom. Det är framförallt den biten som Lendl måste hjälpa honom med - och det hoppas jag verkligen att han gör.

Men än så länge har det gått riktigt bra. Det återstår att se hur effektiva Lendls taktiska grepp är när det börjar dra ihop sig till semifinal...

 


***

Kollega Sjöberg frågade mig klarsynt hur det går för mitt förhandstips egentligen.

Nja, en stark tvåa om jag ska vara snäll.

Med en omgång kvar till åttondelsfinalerna har jag 13 spelare kvar på herrsidan och 12 kvar bland tjejerna - och då är det ytterligare ett antal namn som förmodligen kommer att falla bort i nästa omgång.

***

 


Det här underbara klippet har blivit vårt mest framgångsrika under de snart fem år som eurosport.se har existerat. Marcos Baghdatis frenetiska racketknäckande har snart nått 10 000 visningar och ingen är gladare än jag.

Det är så underbart att se spelare bryta mönstret oavsett vad det handlar om. Det finns en uppenbart växande konformism inom världstennisen med spelare som är stöpta i exakt samma form och därför är det så härligt att det finns killar och tjejer som kan göra det oväntade.

När spelare som Alexandr Dolgopolov Jr och Bernard Tomic kommer fram blir jag alldeles varm i hjärtat.

***

Gilles Simon är verkligen inte i bra form. Han har sett trubbig, tunn och trög ut hela veckan. Men det är bara att tacka och ta emot. Julien Benneteau är en man jag personligen önskar all framgång. Han har ett attraktivt och mycket vårdat spel som lite för sällan gör honom framgångsrik.

Frankrike har nu sex spelare i den tredje omgången. Kollektivt sett finns det ingen starkare tennisnation på det här underlaget. Det är ganska imponerande.

Courtside på Twitter: http://twitter.com/#!/Henriclarsson

Courtside på Facebook: http://www.facebook.com/pages/Courtside/119985074738633

Maila bloggen: hlarsson@eurosport.com